X

Pittig dagje voor Team Youth Pro MX.

De wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Jeugd in Lelystad werd een pittige dagje voor het Team Youth Pro MX. Op het harde circuit van MC Flevoland bleven Luca Kuijpers (50cc) en Kay Karssemakers (85ccGW) nipt naast het podium met voor beide een vierde plaats in het dagklassement. Zowel Elvis Totney, Dean Gregoire als Sjevy Klokgieter hadden het zwaar op het circuit nabij Lelystad Airport.

50cc:
De eerste manche heeft Luca geen beste start en hij kan nipt in de top tien uit de eerste bocht komen. Vervolgens werkt hij zich in de eerste helft van de wedstrijd op naar de vijfde plaats. De achterstand op de vierde man is inmiddels al fors en de crosser uit Son en Breugel moet tevreden zijn met de vijfde plaats. Elvis is buiten de top tien aan de wedstrijd begonnen en kan dankzij een mooie eindsprint nog als negende over de finish komen.
De tweede manche begint voor de KTM-rijders niet goed. Het circuit is behoorlijk nat gemaakt en het is dus glibberen en glijden. Vanaf de dertiende plaats weet Luca een knappe inhaalrace te rijden en hij wordt vierde. De kleine Brit is als vijftiende aan de wedstrijd begonnen en hij werkt zich op naar de twaalfde plaats. Dan schuift hij echter even onderuit waardoor de gewonnen plaatsen weer verloren gaan.

65cc:
Het eerste jaar in een nieuwe klasse is natuurlijk even wennen voor een crosser. Daarbij zijn Dean en Sjevy beide nog maar zeven jaar en ze moeten op boxen tegen rijders van 10 jaar. Het eerste jaar is duidelijk leren, veel wedstrijden rijden en vooral wedstrijden uitrijden. Dat deden beide Vos Oss Motoren-rijders heel goed op het circuit in Flevoland. Dean bezeerde zich op zaterdag aan zijn duim wat het koppelen en schakelen niet eenvoudiger maakte. Toch wist de crosser uit Geldrop beide manches te scoren met een vijftiende en dertiende plaats. Sjevy moest tevreden zijn met een 24e en 16e plaats maar de eerste manche kende hij pech. In de slotfase kwam hij even ten val omdat de remdruk weg viel. Hierdoor raakte de Helmonder naast het circuit waardoor hij acht plaatsen verloor!

85cc:
Na zijn in Slowakije opgelopen enkelblessure was het lang onzeker of Kay dit weekend in actie kon komen. De Boxtelnaar werd intensief behandeld en er werd besloten om naar Lelystad af te reizen. De eerste manche begint de Alpinestars-geklede crosser rustig aan de wedstrijd. Hij bouwt het tempo goed op en weet met nog twee ronden te gaan de derde plaats naar zich toe te trekken!
Ook de tweede manche begint Kay met beleid aan de wedstrijd. In de tweede ronden heeft hij de vijfde plaats in zijn bezit en deze geeft hij vervolgens niet meer uit handen. Met een derde en vijfde plaats wordt de scholier vierde in het dagklassement.

Volgende keer:
Op 7-8 juli komt het EMX65 en EMX85 North-West naar Nederland. De finale van dit ‘kampioenschap’ wordt dan verreden op het circuit van Markelo.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie