X

Column: Geert Gelaude juli 2018.

Eindelijk is het zo ver, de vakantie is in zicht, einde van de proefwerkperiodes voor de schoolgaande jeugd. Voor de vele ouders eindelijk eens tijd om te doen waar ze zin in hebben, of wat extra tijd spenderen met het gezin! En we mogen tot op vandaag niet klagen over het mooie weer, tenzij dat het te warm is. Maar klagen kunnen we altijd wel, of niet dan? Zeg nu zelf waarom zou je alles inpakken, als een kip aan het spit op een strand van de Turkse Riviera of Spaanse Costa gaan liggen, als we hier zelf liggen te puffen met temperaturen van om en bij de dertig graden? Of doet verandering van spijs weer eten? Mij hoor je alvast niet klagen want het is hier even goed, en genieten kan je overal dus leef en geniet met volle teugen.

Toch kiezen net als ik, velen onder ons om de zomerperiode in de regio te blijven, de echte harde kern zeg maar. Want de zomerperiode staat synoniem aan een heel drukke agenda met tal van wedstrijden. Eén van die hoogdagen had het EMX jeugd in Markelo moeten worden. Ik zeg had moeten worden, want inmiddels werd de wedstrijd door de aanhoudende droogte, en met andere woorden de kans op brand, geannuleerd in goed overleg met alle betrokken instanties. Begrijpelijk dat tal van Laaglanders dit met lede ogen moeten ondergaan, want Markelo is een circuit die onze jongens en meiden ligt. Wie ook niet zo blij was met het nieuws van de afgelasting was Shana van der Vlist, want ze had na de tegenslag die ze in Polen kende iets recht te zetten in het Europees kampioenschap. De dames kwamen op Circuit de Herikerberg in actie in het nevenprogramma om hun vierde wedstrijd te betwisten. Shana zal nu alles op alles zetten om in de twee resterende wedstrijden alsnog die titel naar Apeldoorn te brengen.

Hopen dat de organisatie van “De Zwarte Cross” niet uit hetzelfde vat moeten gaan tappen komend weekend! Dit zou de tweede grote annulatie zijn door het tropische weer dat over onze contreien hangt op twee weken tijd. Wie had ooit durven denken dat In 1997, inmiddels 22 jaar geleden, iets nieuws uit de Achterhoekse grond werd gestampt dat huidig als het grootste motocrossevent ter wereld bestempeld word? De eerste editie was in Hummelo en kon op een kleine duizend bezoekers rekenen met een hondervijftig rijders. Vandaag staat “De Zwarte Cross” voor meer dan het grootste officiële sport- festivalevenement van Nederland met ruim 220.000 betalende bezoekers. Sinds 2017 is er op de Zwarte Cross namelijk de finale van het officiële Open Nederlands kampioenschap, waar de top 8 uit de top 10 van de wereldtop aanwezig is. De Zwarte Cross is een bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en veel humor. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en 1.000 theaterartiesten in actie. Nieuw op De Zwarte Cross, de top van het zijpspangebeuren maken hun opwachting aanstaande vrijdag om de talrijke bezoekers hun kunnen voor te schotelen. Wie geen tickets heeft zal opnieuw nagelbijtend moeten afwachten tot de volgende editie, want alle kaarten zijn reeds weken uitverkocht.

Maar in het zelfde weekend als de zwarte cross staat er nog een immens gebeuren op stapel. In het Fanse Verdun komen ruim 750 jeugdrijders uit 25 verschillende landen aan de start voor hun Master Kids. Vele van de huidige of ex-Grand Prix rijders kunnen één of meerdere eindoverwinningen achter hun naam zetten van deze erg goed georganiseerde wedstrijd. Niet voor niks zeggen ze wel eens dat de Master Kids het niet officieel wereld kampioenschap is voor de jeugd! Wie er al heeft gereden, of als supporter aanwezig was kan en zal weten waarom.

Intussen zitten de ‘grote jongens’ in een zwoel en warm Indonesie alwaar een nog steeds herstellende Jeffrey Herlings weer twee grand prix zeges aan zijn palmares heeft toegevoegd. Vertrokken met het idee om de schade te beperken loopt hij na deze zege alweer 12 punten uit op zijn naaste belager. Antonio Cairoli zit met een duimblessure en kon vandaag op de supercrossachtige baan geen vuist maken. In de MX2 doet Jorge Prado een goede zaak door de eindzege naar zich toe te trekken. In de tussenstand komt Prado met een gelijk aantal punten naast Pauls Jonass en behoud zo alle kansen op een eerste wereldtitel. Jonass won de eerste reeks maar moest in de herneming genoegen nemen met een amper een zesde plaats. Vandoninck en Jonass kwamen in de start ten val en werden beiden op achtervolgen aangewezen. Voor Jago Geerts slechts één resultaat want hij kwam in de herneming niet meer aan de start. Davy Pootjes kwam in de warm up zwaar ten val en werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Geen breuken is het nieuws maar wel twee nullen achter de naam. Pootjes zal hier niet blij mee zijn. Hopen dat hij genoeg kan herstellen om er op de zwarte cross weer bij te zijn. Op 22 juli aanstaande zullen heel wat laaglanders afzakken naar Loket alwaar de eerstvolgende Grand Prix op de kalender prijkt. ik kijk in elk geval rijkhalzend uit of we dan een herboren Cairoli aan de start zien verschijnen. Of dat ‘The Bullit’ woord houdt en hij tegen de Tsjechische GP nog sterker voor de dag zal komen….

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Geert Gelaude
Foto: NiekFotografie