X

De MX passie van MotoGP ster Scott Redding

Er zijn wel meer MotoGP rijders die een zwak hebben voor motorcross. Voor Aprilia-fabrieksrijder Scott Redding is dat zeker het geval. De Moto2 vice-wereldkampioen van 2013 begon immers als motorcrosser, is nu ook nog geregeld op ‘n crossbaan te vinden en zijn vriendin is vijfvoudige WMX wereldkampioene Kiara Fontanesi!

Wij spraken enkele wegen teug met Scott tijdens de TT van Assen.Scott Redding mag dan wel een Engelsman zijn, voor hem was ook de Dutch TT een thuiswedstrijd. Hij woonde namelijk lang in de Benelux. Redding is een door-en-door motorsporter. Tijdens z’n periode bij het Marc VDS Racing-team, reed hij op vrije weekends soms zelfs wedstrijden voor het BK Supermoto.

Met méér dan 270 pk onderweg op de Aprilia 2018 RS-GP!

Voor volgend jaar lijkt er voor hem echter geen plaats meer te zijn op de MotoGP-grid. Aprilia Racing trok immers de Italiaan Andrea Iannone aan voor volgend jaar. Redding kreeg van het merk uit Noale wel een aanbod om voor hen als testrijder aan de slag te gaan. Maar als 25-jarige vindt Redding het voorlopig nog te vroeg om die stap nu al te zetten. Ondanks het moeizame seizoen blijft Reddingpower zijn minzame zelf. Ook zijn eerlijkheid is ontwapenend “Ik heb nergens voor gestudeerd, er zijn veel dingen in het dagelijks leven waar ik helemaal niets van af weet. Eigenlijk was het altijd mijn bedoeling om professioneel coureur te worden. Wat ik anders zou moeten? Geen idee.”

Het zou in ieder geval zonde zijn als we Redding niet meer in de MotoGP zien. Nog niet lang geleden gold hij namelijk als één van de meest beloftevolle jonge rijders in de koningsklasse van de wegrace. Bovendien schreef hij geschiedenis door als jongste ooit, 15 jaar en 170 dagen om precies te zijn, een 125cc GP te winnen. In totaal heeft de populaire Brit 4 GP zeges, 18 podiumplaatsen -waaronder 2 in de MotoGP- en 3 poles achter zijn naam. Niet de eerste de beste dus. Misschien is zijn voorlopige hoogtepunt als crosser wel toen hij begin vorige maand ging motorcrossen samen met Chad Reed en Kiara Fontanesi!

Als grap vroeg Scott enkele weken geleden aan zijn vele Instagram volgers wat hun suggestie voor hem was: een boerderij beginnen, MotoGP, voltijds papa worden, Moto2, motormechanieker, schilder, WK Superbike of het Italiaanse 125cc MX kampioenschap rijden! Om maar te zeggen dat motorcross niet zomaar een bijzaak is in het leven van Scott Redding.

Scott, heb je een bepaald systeem om op vrijdag een GP-weekend te beginnen? Wat doe je tijdens de eerste twee vrije trainingen.
Scott Redding: “In het begin van het seizoen hadden we bepaalde strategieën en probeerde ik de motorfiets verder te ontwikkelen. Nu laat ik de motorfiets grotendeels zoals hij is en verander ik alleen de afstelling van de vering. Je denkt op vrijdag wel al aan de race en daarom probeer ik ook altijd iets langere runs te maken. In die langere runs kan je zien wel effect het circuit op de banden heeft en daarop moet je je bandenkeuze baseren.”

Je bent iemand die dagdagelijks met motorfietsen bezig is. Hoe werd je verliefd op motorfietsen en de motorsport?
Redding:
“Om eerlijk te zijn ben ik niet verliefd geworden op motorfietsen, ik ben er gewoon tussen opgegroeid. Het was niet zo dat ik naar m’n vader of oom stapte met de vraag of ik met een motorfietsje mocht rijden. Vanaf m’n vierde werd ik er gewoon op eentje gezet! En dat voelde volkomen normaal aan voor mij. Toen ik jonger was genoot ik er wel meer van. Op m’n 15e reed ik al een eerste seizoen in het WK 125 cc (red. waarbij Redding z’n thuis-GP in Donington won) en vanaf dan werd het toch meer een job.”

Redding op de startgrid in Assen terwijl hij de baan visualiseert. Naast hem vertrouwenspersoon Jasper Iwema.

In welke motorsportdiscipline zette je je eerste stappen?
Redding: “Ik begon als motorcrosser. Maar als kind vond ik dat niet echt mijn sport en dus maakte ik na een aantal jaren de overstap naar de pocketbikes. Nu is dat wel even anders, nu rij ik graag cross als training. Ik geniet er ook van.”

Jouw vriendin Kiara Fontanesi is regerend wereldkampioene Motorcross. Helpt het dat jullie beide motorsporters zijn en daardoor mekaars carrière begrijpen?
Redding:
“Ja, je verstaat mekaars carrière wel maar tegelijkertijd is het ook moeilijk. Nogal wat racers hebben last van stress. Dus je kan je wel voorstellen wat dat geeft als er zo twee samenwonen. Zeker wanneer ze beide een rotweekend achter de rug hebben in hun respectievelijke disciplines. Aan de andere kant begrijpt Kiara wel beter dan om het even welk ander meisje, wat ik moet doen en laten voor m’n carrière. Ze begrijpt de uitdagingen. Tegelijkertijd is zij een kampioene die altijd wil winnen. En ik wil ook winnen! En die ambities kunnen een relatie onder druk zetten. Maar gelukkig zijn we er tot nu toe goed in geslaagd om een onderscheid te maken tussen ons beider werk en onze thuissituatie.”

Scott Redding en vriendin Kiara Fontanesi: twee competitiebeesten onder één dak.

Je woonde een tijdje in de buurt van Groningen, betekent dit dat de Dutch TT voor jouw een soort van thuisrace was?
Redding:
“Toch wel. M’n beste maat Jasper (red. Iwema, de voormalige Moto3-piloot) is Nederlands en ik heb er nog wel wat andere vrienden. Omdat iedereen hier vlot Engels spreekt, kan ik ook met de fans praten. Bovendien hebben we nagenoeg dezelfde humor. Ik voel me hier dus wel thuis!”

Wat is er zo fun aan off-road motoren voor jou?
Redding: “De kick die je er van krijgt. Ik heb zowat heel mijn leven aan wegrace gedaan maar supermoto, motorcross of dirt track is heel anders. De beweging van de motor, het driften, de jumps… Ik vind het geweldig. En het is een goede training op een off-road motor te rijden want je kan niet zomaar wanneer je wil met een MotoGP motor gaan trainen.”

Bedankt voor het interview Scott, veel succes voor de rest van het seizoen!
Redding: “Graag gedaan!”

Hieronder een gecombineerde galerij van Scott Redding motorcross en MotoGP in Assen. Dat klinkt al een beetje vertrouwd niet waar?! In september is Kiara Fontanesi aan de beurt voor de voorlaatste WMX GP die plaats vindt op het beroemde Drentse circuit.



















Foto’s: Aprilia / Scott Redding Instagram