X

MX2: Prado komt langszij Jonass!!

Ondanks een klinkende overwinning tijdens de eerste manche in Samerang ziet Pauls Jonass zijn rivaal Jorge Prado-Garcia langzij komen. Na dertien wedstrijden hebben beide KTM-rijders 550 punten op hun naam weten te schrijven. De Let behoud echter de redplate, hij heeft de meeste manche overwinningen op zijn naam staan. Prado-Garcia (2-1) wint de GP voor Jonass (1-6) en HRC-rijder Calvin Vlaanderen (5-2). De beste Laaglander is Brent Vandoninck, hij wordt beide manches als negende afgevlagd.

1e manche
Voor de veertiende keer dit jaar trekt Prado-Garcia de FOX Holeshot Award naar zich toe. De Spanjaard wordt gevolgd door Jonass, Calvin Vlaanderen, Thomas Kjer Olsen en Thomas Covington. De winnaar van vorige week raakt het achterwiel van Jonass en komt ten val. Dan strijden de Husqvarna-rijders om de derde plaats tot de Deen valt. ‘TKO’ gaat onderuit wanneer hij na een landing op een zeer gladde afrit zijn voorwiel grip ziet verliezen. Zijn Amerikaanse teamgenoot heeft geen kans en gaat eroverheen! Watson kan de derde plaats overnemen en de Brit kijkt toe wanneer Jonass in de aanval gaat. De Let wil de leiding overnemen en dat lukt tot hij bij het opdraaien van het startterrein ten val komt! Prado neemt de leiding terwijl de regerend wereldkampioen opkrabbelt en de achtervolging inzet. De achterstand van ruim acht seconden wordt weer weg gewerkt en Jonass wint deze eerste manche. Prado wordt tweede voor Watson die een eenzame wedstrijd rijdt. Anthony Rodrigues maakt het succes van KEMEA Racing compleet door als vierde over de finish te komen. De 23-jarige Venezuelaan weet Michelle Cervellin achter zich te krijgen. In de laatste ronde van de wedstrijd verliest de Italiaan de strijd om te vijfde plaats van Vlaanderen. Een knappe wedstrijd van Vandoninck wiens opa net voor het weekend overleed. De Diga Procross-rijder komt als negende over de finish voor zijn landgenoot Geerts die even ten val is gekomen. Ook een valpartij van Vaessen die de zevende plaats in handen heeft maar de Limburger gaat hard onderuit en verdwijnt uit de wedstrijd.

2e manche
Zonder Geerts wordt de tweede manche verreden, de KEMEA-rijder heeft zich bezeerd in de sighting lap! Ook de tweede manche neemt Prado-Garcia de beste start voor Vlaanderen en Covington. In de eerste bocht gaat Jonass onderuit en hij neemt Vandoninck mee! Voor de Spanjaard het teken om zich zo snel mogelijk los te werken. De eerste tien minuten van de wedstrijd heeft Vlaanderen de tweede plaats in handen. Dan komt Covington voorbij en de Amerikaan heeft ruim vier seconden achterstand op de leider. De Husqvarna-rijder is de snelste man op het circuit en beetje bij beetje komt de JM Racing-rijder dichterbij. Het gevaar wordt gezien door Prado die het tempo verhoogd en weer een veilig voorsprong opbouwt. Covington krijgt echter geen rust van Vlaanderen die zich niet gewonnen geeft. Net voor het ingaan van de laatste ronde neemt Vlaanderen de tweede plaats terug! Prado wint met een veilig voorsprong op Vlaanderen, Covington, Kjer Olsen en Watson. Een knappe inhaalrace van Jonass, hij komt terug naar de zesde plaats en daarmee weet hij de ‘redplate‘ nog vast te houden! Vaessen rijdt een knappe wedstrijd, de Honda-rijder wordt achtste voor Vandoninck.

Vanuit Azie keert het FIM Wereld Kampioenschap MX2 terug naar Europa. Op 21-22 juli gaat het kampioenschap verder op het circuit van Loket met de GP van Tsjechie.

Uitslagen MX2 #13; Semarang, Ind:
1e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Ben Watson GB Yamaha
4 Anthony Rodrigues Ven Yamaha
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
6 Michele Cervellin I Yamaha
7 Thomas Covington USA Husqvarna
8 Adam Sterry GB Kawasaki
9 Brent Vandoninck B Husqvarna
10 Jago Geerts B Yamaha
DNF Bas Vaessen NL Honda
DNS Davy Pootjes NL KTM

2e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
3 Thomas Covington USA Husqvarna
4 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
5 Ben Watson GB Yamaha
6 Pauls Jonass Let KTM
7 Anthony Rodrigues Ven Yamaha
8 Bas Vaessen NL Honda
9 Brent Vandoninck B Husqvarna
10 Adam Sterry GB Kawasaki
DNS Jago Geerts B Yamaha
DNS Davy Pootjes NL KTM

Dagklassement MX2 GP van Azie:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM 2-1
2 Pauls Jonass Let KTM 1-6
3 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 5-2
4 Ben Watson GB Yamaha 3-5
5 Thomas Covington USA Husqvarna 7-3
9 Brent Vandoninck B Husqvarna 9-9
11 Bas Vaessen NL Honda DNF-8
16 Jago Geerts B Yamaha 10-DNS

Tussenstand MX2 na 13 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 550
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 550
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 422
4 Ben Watson GB Yamaha 412
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 369
7 Jago Geerts B KTM Yamaha 276
10 Davy Pootjes NL KTM 218
18 Brent Vandoninck B Husqvarna 92
22 Bas Vaessen NL Honda 75
27 Micha Boy de Waal NL Honda 23

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto