X

MXGP: Herlings maakt indruk met GP-overwinning.

In een geweldig spannende wedstrijd heeft Jeffrey Herlings de Grand Prix van Indonesie gewonnen! De Brabander weet Antonio Cairoli tijdens een rechtstreeks duel in de tweede manche te kloppen. Met een tweede en eerste plaats wint ‘The Bullet’ de GP voor Cairoli (1-2) en Romain Febvre (5-3). In de titelstrijd dus geen veranderingen, Herlings blijft met twaalf punten voorsprong de ‘Redplate’ vast houden!

1e manche
Met meer dan een motorlengte voorsprong trekt Herlings de FOX Holeshot Award naar zich toe. De 23-jarige crosser wordt gevolgd door Cairoli, Gautier Paulin, Romain Febvre en Desalle. VOormalig MX2 en MXGP Wereldkampioen Gajser komt als zevende uit de start maar hij weet als derde uit de eerste volledige ronde te komen. Even later weet ook Desalle voorbij te gaan aan Paulin. Vooraan heeft Herlings de leiding in handen als een schaduw gevolgd door de 32-jarige Cairoli. Na acht minuten wedstrijd maakt de Nederlander een foutje waardoor Cairoli de leiding kan overnemen. De Italiaan neemt vervolgens afstand en wint de eerste manche. Nadat Desalle de derde plaats heeft afgepakt van Gajser zoekt de Kawasaki-rijder de aansluiting bij Herlings. De Waal weet deze te vinden en dat zorgt voor een spannende slotfase. De 29-jarige Desalle probeert Herlings nog onder handen te nemen maar de KTM-rijder weet dat te voorkomen en wordt tweede voor Desalle. Gajser verliest het duo voor hem niet uit het oog, de Honda-rijder komt als vierde over de finish voor Febvre die de top vijf compleet maakt. Na een slechte start weet Coldenhoff nog terug te komen naar de zevende plaats. Jeremy Vanhorebeek wordt tiende, Julien Lieber is goed voor de twaalfde plaats en Kevin Strijbos komt als 17e over de eindstreep.

2e manche
Ook de tweede manche weet Herlings de FOX Holeshot Award te winnen maar door een foutje bij het uitkomen van de eerste bocht zakt hij terug naar de derde plaats. Cairoli neemt de leiding voor Gajser die even later de Italiaan weer passeert. Herlings kijkt dit even af en komt vervolgens als leider uit de eerste ronde. De strijd om de tweede plaats barst los tussen Cairoli en Gajser waardoor Herlings een voorsprong op weet te bouwen. Wanneer Cairoli de Sloveen achter zich heeft gekregen is Herlings ruim acht seconden los en lijkt de wedstrijd gelopen. Na bijna 30 minuten wedstrijd gaat leider Herlings echter in de fout, Cairoli neemt de leding over maar komt vervolgens zelf ten val. Herlings kan terug de koppositie in handen krijgen en deze geeft hij niet meer af. Een twee val van Cairoli zorgt ervoor dat Febvre nog de aansluiting lijkt te vinden maar Cairoli wordt toch tweede voor de Fransman. Gasjer komt als vierde over de streep voor Coldenhoff! Desalle is de beste Belg, hij komt niet verder dan de achtste plaats. Zijn landgenoten Vanhorebeek (15e) Lieber (16e) en Strijbos (18e) rijden zich ook nu in de punten.

Ook volgende week wordt een GP verreden in Indonesie. Op 21-22 juli gaat het WK in Europa verder met de Grand Prix van Tsjechie.

Uitslagen MXGP #12; Pangkal Pinang, Ind:
1e manche:
1 Antonio Cairoli I KTM
2 Jeffrey Herlings NL KTM
3 Clement Desalle B Kawasaki
4 Tim Gajser Slo Honda
5 Romain Febvre F Yamaha
6 Gautier Paulin F Husqvarna
7 Glenn Coldenhoff NL KTM
8 Jeremy Seewer CH Yamaha
9 Evgeny Bobryshev Rus Suzuki
10 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha
12 Julien Lieber B Kawasaki
17 Kevin Strijbos B KTM

2e manche:
1 Jeffrey Herlings NL KTM
2 Antonio Cairoli I KTM
3 Romain Febvre F Yamaha
4 Tim Gajser Slo Honda
5 Glenn Coldenhoff NL KTM
6 Max Anstie GB Husqvarna
7 Gautier Paulin F Husqvarna
8 Clement Desalle B Kawasaki
9 Evgeny Bobryshev Rus Suzuki
10 Jeremy Seewer CH Yamaha
15 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha
16 Julien Lieber B Kawasaki
18 Kevin Strijbos B KTM

Dagklassement MXGP GP van Indonesie:
1 Jeffrey Herlings NL KTM 2-1
2 Antonio Cairoli I KTM 1-2
3 Romain Febvre F Yamaha 5-3
4 Tim Gajser Slo Honda 4-4
5 Clement Desalle B Kawasaki 3-8
6 Glenn Coldenhoff NL KTM 7-5
12 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha 10-15
14 Julien Lieber B Kawasaki 12-16
18 Kevin Strijbos B KTM 17-18

Tussenstand MXGP na 12 wedstrijden:
1 Jeffrey Herlings NL KTM 533
2 Antonio Cairoli I KTM 521
3 Clement Desalle B Kawasaki 407
4 Romain Febvre F Yamaha 390
5 Tim Gajser Slo Honda 368
7 Glenn Coldenhoff NL KTM 319
9 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha 257
13 Julien Lieber B Kawasaki 176
15 Kevin Strijbos B KTM 135
30 Ken de Dycker B KTM 5
39 Sven van der Mierden NL Yamaha 1

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto