X

Kemea gaat voor podium in thuis GP

Na een weekendje rust strijkt het wereldkampioenschap MXGP en MX2 dit weekend in Lommel neer voor de Grote Prijs van België. Op het menu: het zwaarste circuit ter wereld, plus ook nog eens tropische temperaturen.

Toch kijken ze bij het Limburgse Kemea Yamaha enorm uit naar de thuisrace. “Ons doel is duidelijk: op het podium staan”, zegt teambaas Hans Corvers. Amper 50 kilometer liggen er tussen de workshop van Kemea Yamaha en het GP-parcours in Lommel.

Komend weekend is dus echt een thuisrace voor de troepen van Hans Corvers en Marnicq Bervoets. “Het is inderdaad een speciale wedstrijd voor ons”, beaamt teambaas Hans Corvers. “We pakken dan ook uit met een aparte Kemea-hospitality voor onze sponsors en genodigden.”

En ook op het circuit wil het officiële MX2-fabrieksteam van Yamaha straf uit de hoek komen. “We gaan vol voor het podium”, spreekt Corvers duidelijke taal. “En dan denk ik in de eerste plaats aan Ben Watson. Hij houdt van zware zandraces en heeft deze wedstrijd in de winter al met rood omcirkeld. Dit weekend kan hij zich tonen.”

Geerts = joker

Watson is niet de enige zandrijder in het team. Ook Jago Geerts, die op een kwartiertje van Lommel woont, voelt zich als een vis in het water op een zwaar zandparcours. “Jago is onze joker dit weekend”, zegt Corvers. “We mogen hem geen druk opleggen in zijn eerste WK-seizoen. Maar het zou me niet verbazen als hij ons, nog maar eens, aangenaam gaat verrassen.”Anthony Rodriguez tenslotte is er opnieuw bij, nadat hij de GP van Tsjechië moest missen door een handblessure. “Die jongen heeft al veel pech gehad”, zucht Corvers. “Spijtig, want hij was goed op dreef. Hij moet proberen om zondag twee keer punten te pakken.”

 

Bervoets in 1993
Teammanager Marnicq Bervoets heeft mooie herinneringen aan Lommel. In 1993 won hij er de Grote Prijs in de 250cc. Op een heroïsche manier. “In de eerste reeks blesseerde ik me aan de pols”, blikt Bervoets terug. “Ik won die reeks nog, maar moest in de tweede reeks een helse pijn verbijten. Ik finishte toch vierde en dat volstond voor de GP-zege. Voor eigen volk. Heerlijk. Maar na die GP was ik wel zes weken out met die polsblessure.”

Ben Watson, 4de in de WK stand: “Lommel is het zwaarste parcours ter wereld. Zeker bij deze hitte. Het wordt dus een survival of the fittest. Ik hou wel van deze wedstrijd. In Lommel zie je wie in de winter keihard gewerkt heeft, wie de beste vaardigheden heeft, wie het beste allround pakket heeft. Ik ben als rijder opgegroeid in het zand. In Engeland heb je ook veel zandbanen en ik heb in de 65 en 85cc veel in België en Nederland gereden. Als ik mag kiezen: liever in het zand dan op een harde baan. Mijn doel dit weekend is duidelijk: sinds mijn derde plek in Rusland, start ik altijd en overal voor het podium.”

Anthony Rodriguez; 19de in WK stand: “Het is al wat beter met mijn hand (hij moest twee vingers laten naaien in Loket), maar nog niet 100 procent. Het doet niet zo veel pijn, maar mijn hand is gewoon nog niet sterk genoeg. Het wordt dus geen makkelijke race in Lommel. Ik heb hier in 2012 de Naties gereden. Dat was mijn eerste kennismaking met zo’n diep zandparcours. Zo’n baan kennen we niet in Venezuela of Amerika. Het was afzien, maar toch had ik ook plezier. Vorige vrijdag ben ik er ook gaan trainen. Het was loodzwaar, maar toch had ik fun. Mijn verwachtingen dit weekend? Gewoon alles geven.”

Foto’s: Yamaha Racing, Bavo Swijgers