X

Miro Sihvonen en Emil Weckman klaar voor Lommel

Diga Junior Racing rijders Miro Sihvonen, Emil Weckman en James Scott gebruikten de ADAC MX Masters ronde van Tensfeld als generale repetitie voor de EMX250 en EMX125 rondes van Lommel. De wederoptredende Miro Sihvonen maakte er meteen indruk met zijn snelheid. Weckman was dicht bij een zege in de laatste manche, maar werd gediskwalificeerd na de eerste race.

Het zanderige circuit van Tensfeld, op ongeveer 80 km van Hamburg, is al lang een vaste waarde in het Duitse kampioenschap. Voor Miro Sihvonen was het weekend een belangrijke test voor zijn terugkeer in de EMX250. Verrassend genoeg leek het wel alsof Miro nooit was weggeweest!

’s Zaterdags  eindigde Sihvonen als derde in zijn groep in de tijdtraining. In de eerste Youngster Cup-manche pakte de 19-jarige Fin de holeshot en leidde totdat hij werd gepasseerd door Jett Lawrence. Sihvonen bleef de Australiër achtervolgen, maar kwam in de laatste ronde ten val toen hij probeerde aan te vallen en het achterwiel van Lawrence raakte. Gelukkig slaagde Miro erin om alsnog zijn tweede plaats veilig te stellen. De KTM 250SX-F-rijder had opnieuw een geweldige start in de tweede manche. Miro kwam al snel op kop en begon weg te rijden van de concurrentie. Helaas kreeg hij af te reken met een proleem aan de schokdemper waardoor hij het tempo moest laten zakken en vijftiende werd.

Ook Emil Weckman was goed op dreef tijdens de kwalificatie. Hoewel hij in de openingsrace voorin was te vinden, moesten er uiteindelijk twee voetnoten worden geplaatst bij zijn resultaat. De dubbele EMX150 schoof al snel door naar de kop maar kreeg af te rekenen met een elektrisch probleem aan de motor. Weckman zou het grootste deel van de wedstrijd tweede hangen om uiteindelijk als vierde te finishen. Door een jurybeslissing werd hij echter achteraf gediskwalificeerd. Na de opwarmronde werd zijn motor bijgetankt wat volgens het ADAC reglement niet is toegestaan.

 

Het Finse talent greep net naast de holeshot in de tweede manche. Opnieuw nam Weckman al vroeg het commando over. Emil leidde gedurende 8 ronden, maar moest finaal genoegen nemen met een tweede plek op 0,8 seconden van winnaar Raivo Dankers. Hoewel hij de vorige MX Junior Cup race miste, klimt Emil in het voorlopige klassement op van de zevende naar de vijfde plaats. James Scott eindigde zijn dag in Tensfeld 17de algemeen. De 16-jarige Nieuw-Zeelander kwam in de opener ongelukkig ten val en haalde nooit zijn beste niveau.

Dit weekend treedt het KTM Diga Junior Racing-team voor eigen publiek aan op een omloop waarmee alle rijders erg vertrouwd zijn. Sihvonen boekte in Lommel twee jaar geleden namelijk zijn eerste EMX250 podium. Op het zware en verraderlijke circuit de Heeserbergen eindigde Weckman in zijn EMX150 wedstrijden eerste en tweede.

Miro Sihvonen: Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar over het algemeen was het een vrij positieve eerste race na mijn verplichte break. Ik had zeker wat pech, maar mijn starts waren goed, ik leidde in beide races en mijn snelheid was in orde! In de eerste manche verloor ik mijn ritme een beetje, maar ik hersteld nadien goed. Over de tweede manche was ik ontzettend teleurgesteld omdat ik voelde dat ik die eigenlijk had moeten winnen. Gelukkig zette ik in de laatste race wél de snelste ronde neer! Ik kijk er in ieder geval echt naar uit om dit weekend in Lommel te rijden. “

Emil Weckman: “Tensfeld was oké maar we hadden een beetje pech! Mijn motor was niet 100% in de eerste manche toen ik een elektrisch probleempje had. De tweede race was mijn beste van het weekend. Ik reed goed, maar maakte een paar fouten en ondervond hinder bij het inhalen van de gedubbelden. Hoe dan ook, het was een goede voorbereiding voor de EMX125-ronde in Lommel. Het zou tof zijn om daar ook op een 125 te winnen!”



James Scott: 
Ik vond in de kwalificatie nooit de juiste flow. Daardoor had ik ook een slechte startplaats. In de eerste manche was ik goed weg maar toen een andere rijder voor mij crashte was ik er aan voor de moeite. Ik kon hem niet meer ontwijken, werd zelf aangereden en bezeerde mijn maag. Ik was 40 seconden achter toen ik weer vertrok. Aan het eind van de rit werd ik 22ste, maar ik voelde me de hele tijd behoorlijk ziek. De tweede manche was beter. Ik startte in de top-20 en werkte me op naar de elfde plaats. Het was niet echt geweldig. Ik had het gevoel dat ik energie te kort kwam omdat tussen de manches door niet goed had kunnen eten. Dat ligt nu achter ons. Ik heb de afgelopen maanden nogal wat in Lommel getraind, maar het zal sowieso zwaar worden. Een interessant weekend wordt het zeker!”

Foto’s: Eric Laurijssen