X

Pauls Jonass: niet met gedachten bij MXGP!

MX2 wereldkampioen Pauls Jonass is er dit weekend in Frauenfeld in geslaagd om er zijn titelcampagne nieuw leven in te blazen. De snelle Let miste in Lommel z’n derde podium in de laatste 4 ronden. In Zwitserland pakte de Red Bull KTM rijder echter de zege in de eerste manche en werd tweede na titelrivaal Jorge Prado in de afsluiter. De achterstand van Jonass op WK leider Jorge Prado blijft ongewijzigd op 28 punten.

Business as usual zo leek het wel voor Pauls Jonass die in Frauenfeld nipt naast de GP zege greep. De manier waarop hij de eerste reeks won en Prado tot het uiterste pushte, laat er geen twijfel over bestaan. De titelstrijd in de MX2 is ver van over. Pauls Jonass: “Ik voelde me dit weekend heel goed en normaal is Frauenfeld met die diepe sporen niet mijn favoriete baan, maar al zeg ik het zelf ik reed goed. Ik kon Jorge in de eerste race na tien minuten te passeren en dat was goed! In de tweede race duurde het te lang om Watson te passeren en Jorge wist een gaatje te trekken. Ik probeerde het gat dicht te rijden maar met twee ronden te gaan, maakte ik een fout en deed een beetje freestyle voor de fans!”

Zeker gezien de dominantie waarmee Jonass aan het seizoen begon -hij won de drie eerste GP’s- was zijn mindere vorm des te opmerkelijker. Sommigen beweren dat de regerende wereldkampioen met zijn gedachten al bij de MXGP zat. Eerder had Jonass immers al aangegeven dat hij in 2019 overstapt naar de koningsklasse. Andere stemmen beweerden echter dat Pauls nog niet heeft beslist in welke categorie hij zal uitkomen omdat hij gezien de MX2 leeftijdslimiet nog twee jaar zou kunnen uitkomen bij de kwartliters. Op zoek naar een antwoord waarom Jonass minder uit de verf komt dan eerder dit jaar werd ook gewezen op de afwezigheid van Marc De Reuver. De Reuver was in de 2017 titelcampagne van Jonass immers een constante factor.

Jonass eindigde vijfde in Lommel maar kende ook pech toen hij in elkaar haakte met een achterligger toen hij op jacht ging naar Prado in de eerste manche. In de tweede race werd Pauls afgeleid toen Brent Van Doninck onbesuisd tegen het starthek reed aan het begin van de tweede reeks. Voor Red Bull KTM Teammanager Dirk Gruebel zijn de comeback van zijn rijder en zijn eindresultaat in Lommel toch de bevestiging dat Jonass nog steeds 100% gefocust is op de titel.

Pauls Jonass met coach Harry Everts (links) en teammanager Dirk Gruebel (rechts).

“Wat mij betreft zag Pauls er in Lommel al veel beter uit dan wat we van hem gezien hebben in de laatste drie races voordien. Hij bleef vechten ook als het niet zo goed ging. Bovendien was Pauls op sommige momenten 3 tot 4 seconden sneller dan Jorge. Dat is dus een goed voorteken, zeker voor zijn instelling en zijn vertrouwen. Jonass is dus zeker nog niet uitgeteld. Oké, hij verloor dan wel punten in Lommel maar hij heeft er ook vertrouwen gewonnen.” De bevestiging van dat vertrouwen volgde uiteraard het voorbije weekend in Zwitserland.

Het is duidelijk dat Pauls de fouten die hij beging ook cash betaalde. Van zijn kant heeft Prado minder reekszeges en slechts vier GP eindzeges extra, maar hij pakte wel drie podiumplaatsen meer dan zijn titelrivaal. Zelf benadrukt Jonass dat motivatie zeker geen probleem is.

“Ik denk niet dat een gebrek aan motivatie een verklaring is want ik train hard maar ik heb gewoon wat pech gehad. Misschien moet ik eens naar de kerk of zo! Wat ik in Lommel meemaakte, de val in de eerste bocht in Indonesië… Het leek wel alsof ik op de proef wordt gesteld maar ik geef het niet op en er zijn nog vier GP’s te gaan.”

Jonass wimpelde ook zijn nakende overstap naar de MXGP af als een aanleiding voor zijn mindere prestaties. Na het vertrek van Glenn Coldenhoff naar Standing Construct KTM voor 2019 lijkt het er immers op dat het KTM weer met drie fabrieksrijders zal uitpakken: Cairoli, Herlings & Jonass. “Ik ben echt niet bezig met MXGP, dat is bullshit,” verzekerde Pauls. Dit kampioenschap heeft al mijn aandacht. Daarna zullen we ons richten op de 450. Ik heb een geweldig team achter me staan, ook volgend jaar. Precies daarom hoef ik me nergens zorgen over te maken. Ik heb al een 450 voor mij klaar staan in de werkplaats. Als dit WK seizoen er op zit; kunnen we met mijn MXGP voorbereiding beginnen.”

In totaal zijn er nog 200 punten te verdienen in deze WK campagne. Noch Jonass, noch Prado hebben tot hier toe een nul-score laten optekenen maar er is sowieso nog veel mogelijk. “Spijtig dat ik de GP niet won maar het is leuk om weer op het podium te staan en de goede weg op te gaan. Ik geloof nog steeds dat ik het mijn titel kan verlengen. Het zal nu de sleutel zijn om mijn beste races te laten zien. Alles kan gebeuren; er zijn acht manches en nog veel punten die gewonnen of verloren kunnen worden. Ons doel is om als wereldkampioen naar de MXGP over te stappen.”

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer