X

Vijf minuten met Gautier Paulin

Gautier Paulin heeft zelf aangegeven dat de onzekerheid over zijn sportieve toekomst een rol heeft gespeeld in zijn mindere prestaties van de voorbije maanden. De Fransman stond niet meer op het podium sinds de elfde ronde van het WK MXGP in Ottobiano.

In de 5 laatste GP’s kwam de Rockstar Energy Husqvarna rijder niet verder dan 7-8-7-11-12 eindresultaten. De 28-jarige Fransman is ondertussen teruggezakt naar de 6de plaats in de WK stand hoewel hij in het begin van het seizoen een belangrijke kandidaat leek voor een WK eindpodium na Jeffrey Herlings en Tony Cairoli.

“De stoelendans is een moeilijke periode voor mij,” gaf Paulin exclusief toe. “Ik geef heel veel van mezelf op training. Als ik met mijn gedachten niet vrij kan zijn dan kan dat zwaar zijn. Dit jaar duren de onderhandelingen lang en dat is helaas ook te merken aan de resultaten.”

Paulin wordt vooral gelinkt aan Wilvo Yamaha MXGP als een nieuwe bestemming voor 2019. Zowel een terugkeer naar HRC Honda als Monster Energy Kawasaki zijn voor volgend jaar uitgesloten. Naast teams in Europa wordt hier en daar gesuggereerd dat Gautier zelfs rondkijkt in de VS en Australië.

“De MXGP paddock is klein waardoor het dus constant gonst van de geruchten. Aan de ene kant ben ik blij dat mensen met wie ik in het verleden heb gewerkt, deuren hebben geopend. Ik ben heel duidelijk en transparent in wat ik doe. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat het als rijder soms leuk zou zijn om wat meer vertrouwen te krijgen van mensen. Ik ben heel geconcentreerd bezig maar als ik naar de resultaten kijk, ben ik zeker niet waar ik wil zijn.”


Paulin won GP’s met vier merken van Yamaha over Kawasaki en Honda tot Husqvarna. Hoewel hij zijn huidige IceOne team loofde, wees GP21 er ook op dat er iets miste in zijn totale pakket. “Rijders als Cairoli en Herlings zijn vrij van zorgen. Ze kunnen gewoon rijden, en blijven sterk wat er ook gebeurt. Om met hen de strijd aan te gaan moet je op elk vlak 100% zijn. Op dit moment zit ik aan 99%. Ik ben heel erg tevreden over mijn motor en mijn crew en ik ben gezond. Er zijn echter andere dingen die mijn aandacht opeisen en dat vergt energie.”

Ondanks de opschudding van de voorbije weken, aangevuurd door magere resultaten en zijn selectie ten koste van Marvin Musquin, is Paulin beslist dat zijn honger om te slagen in MXGP nog steeds intact is. “Ik train hard, blijf hard werken en ook privé voel ik me heel goed. Ook mijn zin om te racen is even groot als vroeger. Sommige mensen hebben hun ego nodig om snel te gaan, dat heb ik niet. Ik weet wat ik kan en ik hoef geen Instagram story te maken om te laten zien dat ik hard werk. “


Toen Team France voor de 2018 MX of Nations werd aangekondigd zonder Marvin Musquin zorgde dat voor heel wat controverse. Met de keuze voor het trio Paulin, Romain Febvre en Dylan Ferrandis kiezen de Fransen wel voor een onverslagen team. Daarmee lijkt het bijna also captain Paulin een geluksbrenger is voor het ‘tricolore team. Meer zelfs als het aankomt op resultaten in de Naties is Gautier één van de meest succesvolle rijders in de 71-jarige geschiedenis van de Motorcross der Naties.

“Het doel was altijd al om het best mogelijke team samen te stellen. Tot hier toe maakte ik daar altijd deel van uit,” zei Paulin enkele dagen voor de aankondiging van Team France.

“Uiteindelijk ligt de keuze bij de Franse federatie maar er zijn zoveel goede Franse rijders. Persoonlijk wil ik gewoon het beste team voor mijn land. Natuurlijk speelt mijn palmares in mijn voordeel maar ik hou van bescheidenheid in het leven. Dat we samen hebben gewonnen is echter een feit en ondertussen hebben we een sterke relatie opgebouwd. We hebben grote doelen bereikt en dromen verwezenlijkt en daar willen we mee verder gaan. Om naar Amerika te gaan en daar onze titel te verdedigen is zo’n grote droom. We hebben nu vier keer gewonnen, waarvan één keer in Frankrijk maar dat is een mooie, nieuwe uitdaging.”

In Red Bud gaat Paulin op zoek naar zijn vijfde eindzege in de MX of Nations.

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: JP Acevedo