X

Voorbeschouwing FIM Junior World Championship 2018.

Dit weekend wordt in Horsham het FIM Junior World Championship verreden. De beste jeugd-rijders ter wereld komen een keer per jaar bij elkaar op jacht naar de belangrijkste titel. Natuurlijk zijn ‘de resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst’ maar het is zeker geen nadeel om een van deze titels op je naam te hebben staan. Wij kijken vooruit met maarliefst negen Nederlanders en een Belg in de hoofdrol.

65cc:
Natuurlijk hebben wij veel vertrouwen in Damien Knuiman die voor ons de titelfavoriet is. De EMX-titel moest de Gelderlander laten aan Brando Rispoli die simpelweg de meeste punten pakte. Knuiman kende een slechte start in de tweede manche en moest zich van buiten de top tien terug knokken. Jakob Madsen wist tweede te worden in Loket, hij is heel constant en dat is natuurlijk ook heel belangrijk! Bradley Mesters had zeker meer verwacht van de EMX-finale maar het viel niet allemaal op zijn plek in Tsjechie. Hopelijk kan de Brabander revanche nemen in Australie. Lotte van Drunen is de enige dame in het gehele WK Jeugd en niet zomaar een! De Husqvarna-rijder won de eerste EMX North-West en werd tiende in de EMX-finale. Kan de 11-jarige scholiere zich mengen in de strijd? Ze zal het moeten opnemen tegen de Australiers Jet Alsop en Kayden Minear terwijl de USA Kade Johnson en Logan Best sturen. Enzo Temmerman is een Amerikaan maar zijn vader is in Belgie geboren!

85cc:
De Europese titel ging naar de Zuid-Afrikaan Camden Mc Lellan die een sterke finale wist rijden. De Kosak-rijder wist de eerste manche optimaal te profiteren van de valpartij die Kay de Wolf op het startterrein mee maakte. De Brabander ging als een speer en kwam in de eerste manche terug tot aan de zesde plaats. De tweede manche won hij glansrijk maar voor de titel kwam de Team Beursfoon-rijder te kort. De Wolf tippen wij als de nieuwe kampioen maar eenvoudig zal het niet worden! Kay Karssemakers heeft nog iets goed te maken en Liam Everts (de enige Belg tijdens deze WK) zijn honger is ook nog niet gestild. Ter daarbij op Kawasaki-rijder Ryder Difrancesco en Dave Kooiker die ook volgend jaar nog in deze klasse actief kan zijn!

125cc:
Door het wegvallen van Rene Hofer is Mattia Guadagnini wat ons betreft de favoriet. De Italiaan moest twee EMX-wedstrijden missen door een blessure maar wist er wel al drie te winnen. Thibault Bénistant staat er in het EMX125 goed voor maar moet ook gezien worden als een kanshebber voor de titel iets wat ook geldt voor Rick Elzinga die wij als snelste Nederlander verwachten. De MJC-rijder mist wedstrijdritme door blessures maar de snelheid kan hij zeker bolwerken. Zijn KNMV-teamgenoten Raivo Dankers en Raf Meuwissen gaat ook zeker proberen hoge ogen te gooien. Dankers is gewend om sterke finales te rijden want hij won als de EMX65, EMX85 en WK85 titels in het verleden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie