X

Vijf minuten met Raivo Dankers

Of je nu Nederlands, Europees of wereldkampioen was in elke nieuwe klasse begint iedereen met een schone lei.  Voor rijders die overstappen van de jeugdcategorieën naar het grotere werk is dit een cruciale stap. Toptalent Raivo Dankers stelde in 2017 teleur, maar dit seizoen zette hij de puntjes op de i. Dankzij een schitterende zege voor eigen publiek in Assen sloot Dankers zijn EMX125 carrière af met een vierde plaats in de eindstand.

Op slechts acht punten van het eindpodium eindigde Raivo dit jaar. In de Dutch Masters of Motocross werd hij vicekampioen na een spannende strijd met Emil Weckman. Een schril contrast met vorig seizoen, zijn laatste wapenfeiten voor het HSF Motorsport team. De voormalige wereldkampioen 85cc prijkte in 2017 pas op een magere 19de  plaats in de EMX125. Eén ding stond vast, het moest anders én beter. Het voorbije jaar stond dan ook in het teken van verandering voor de 17-jarige coureur uit Heesch. Hij trad immers aan met zijn eigen familiale RD10 team. Qua begeleiding combineerde hij nog steeds school met topsport via het High Performance Centre in Papendal.

Een klinkende zege in Assen bevestigde Dankers’ kunnen.

“Het weekend in Assen was echt super eigenlijk. Na mijn eerste plaats in de tijdtraining had ik al een goed gevoel. In de eerste manche moest ik terugkomen na een mindere start. Ik kwam nog tot vier maar de kopmannen zaten te ver weg. Van aan de binnenkant reed ik in de tweede manche naar de kopstart. De hele wedstrijd lag ik aan de leiding en kon ik controleren. Dat ik eindelijk die overwinning te pakken had, en voor eigen publiek was geweldig.”

In de Duitse ADAC MX Junior Cup 125cc, waar dit weekend de finale in Holzgerlingen plaats vindt, miste hij twee wedstrijden. Toch heeft-ie er de meeste reekszeges achter zijn naam. Als hij z’n dagje heeft, is de KTM rijder dus moeilijk te kloppen. De regelmaat die Dankers aan de dag legde op het TT circuit toonde hij te weinig om ook in de EMX125 hetzelfde niveau te halen.“Een aantal keer heb ik één manche goed gereden en de andere manche kwam het er niet echt uit. Van waar dat gebrek aan regelmaat komt? Ik heb er echt geen verklaring voor!”

Vader én teammanager, dus mocht Joep Dankers tot z’n eigen verbazing mee op het podium in Assen!

Afgelopen winter reed Raivo in Spanje al enkele keren op de KTM 250 SX-F. Sinds deze week zit Raivo ‘voltijds’ op de MX2 motor, de voorbereiding voor zijn eerste EMX250 kampioenschap is al begonnen. “Zelfs deze winter ging dat eigenlijk al goed naar mijn gevoel. Ik rij graag op de 250 en ik denk dat het me ook beter ligt dan de 125. Vooral qua motorkarakteristiek en het grotere vermogen. Eigenlijk ben ik van mezelf al gewend van niet op de koppeling te rijden dus dat is met de 250 nu ook mooi meegenomen.”

Er rest Dankers nog één doel in 2018: de ONK125cc titel. Omdat die wél binnen handbereik is, opteert hij dit weekend dan ook voor Arnhem in plaats van de ADAC MX Junior Cup waar hij weliswaar vierde staat maar niets heeft te winnen. “Het zou leuk zijn om toch nog een titel te pakken. Door de voorsprong die ik heb sta ik er in ieder geval goed voor.” In de ONK tussenstand heeft Raivo 55 punten (netto) voorsprong op Kjell Verbruggen, Boyd van der Voorn volgt op 62 punten.

Alles wijst er op dat Raivo zich zonder veel problemen zal aanpassen aan de 250 viertakt.

“Deze winter ga ik vooral veel in het buitenland op harde banen rijden om zoveel mogelijk meters te maken met de 250. Daarnaast wil ik natuurlijk ook een goede fysieke voorbereiding op het nieuwe seizoen afwerken. Aan de ene kant zie ik 2019 toch als een leerjaar, aan de andere kant niet echt! Een nieuwe klasse of niet, ik wil toch presteren en daar ga ik zo goed mogelijk m’n best voor doen.”

Foto’s: Niek Fotografie, Danny Relouw