X

MXGP Mechanic opleiding in Assen!

Het plan is om een opleiding als deze, plaats te laten vinden op het TT Circuit van Assen. Het kan een opleiding van 4 jaar worden. Doormiddel van een idee van Jan Postema, FIM-E MXGP Academy en begeleider/leraar Mark Bouwman van het Drents College (DC) is deze eerste samenwerking tot stand gekomen om de aanzet voor zo’n opleiding in gang te zetten.

“We zien dat de motorsport en de motorcross in het bijzonder, een steeds professioneler aanpak krijgt. Monteurs zijn onmisbaar, echter zien we nog steeds dat de monteurs die werken bij verschillende teams, vaak via een “hobby” instroom zijn binnengekomen in deze sport. Ik, maar gelukkig ook het Drents College, zijn van mening dat een goede voorbereiding / scholing een must is voor dit beroep. Vandaar dit initiatief” aldus Jan Postema. Partijen als KTM Oostenrijk, FIM-Europe, promotor Youthstream zie ook potentie in dit project en volgen de ontwikkelingen op de voet. De opleiding is nog niet geheel afgerond, maar gaat er een eerste aanzet komen in Assen dit jaar.

MXGP Assen 2018. De vorderingen van het idee voor deze opleiding zijn reeds zo ver gevorderd, dat er dit jaar wordt gestart met een soort “pilot” in Assen. Dit om geïnteresseerde leerlingen reeds wat te laten proeven van dit beroep. Drie jongere toekomstige monteurs, hebben zich ingeschreven voor een eerste stage tijdens de MXGP in Assen. Dit om de ze bekendheid te krijgen met de sport in het algemeen en ze tevens te laten ervaren wat het is om in deze sport te gaan werken.

“Om de geïnteresseerde en geselecteerde leerlingen een goede indruk te kunnen geven van wat ze te wachten staat als ze voor dit beroep kiezen, zijn er drie stage plaatsen georganiseerd tijdens deze wedstrijd MXGP in Assen. Professionele teams zoals Standing Construct Racing-KTM, team Gebben Racing-Van Venrooy-Kawasaki en Wilvo Yamaha MXGP, waren direct bereid hun medewerking te verlenen.

“Het is een goed initiatief, omdat er inderdaad een behoefte is van geschoold personeel in onze wereld van motorsport. Ik zie dit dan ook als een goed begin en iets wat misschien voor de toekomst veel perspectief kan bieden” woordvoerder Tim Mathys van Standing Construct uit naam van alle teams. “Om eventuele leerlingen bloot te stellen aan de omstandigheden, maar ook om de sfeer van de sport te kunnen proeven, is dit een mooie manier om een eerste indruk te krijgen” aldus Dhr. Mark Bouwman (DC).

Eind September dit jaar wordt er een beslissing genomen voor een eventueel vervolg. Als het aan het Drents College ligt, zal zeker het geval zijn. Het enthousiasme, de mensen, de bereid voor ondersteuning vanuit de industrie, alles is er. Laten we hopen dat meerdere leerlingen ook voor dit beroep gaan kiezen. Het zal de sport weer ten goede komen.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: MXGP