Roger DeCoster neemt afscheid als KTM teambaas.

Roger DeCoster neemt afscheid als KTM teambaas.
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De Amerikaanse Belg, Roger DeCoster neemt afscheid als teambaas bij KTM. Dat betekend echter niet dat de ondertussen 74-jarige meervoudig kampioen op pensioen gaat.

Roger DeCoster die tijdens zijn actieve carrière als motocrosspiloot er in slaagt om zo’n tien Belgische titels, vijf wereldtitels en vier AMA Outdoorstitels te verzamelen, begint zijn teammanagers loopbaan meteen na zijn actieve loopbaan in 1980 bij Honda. Na succesvolle samenwerking en titels met piloten als David Bailey, Rick Johnson, Jean-Michel Bayle,… lopen daar de visies in 1995 te ver uit elkaar en haalt Suzuki “The Man” binnen. Daar brengt hij eveneens hetzelfde succes met zich mee. Hij helpt het team aan de eerste AMA Motocross titel in 18 jaar en dit met Greg Albertyn in 1999. Daarna krijgt de Belg ook het godenkind Travis Pastrana onder zijn hoeden en in 2005 tekent ene Ricky Carmichael voor het team. Dit samen met de doortocht van een AMA Outdoor titel winnende Chad Reed en het lanceren van Ryan Dungey zorgt ervoor dat de tijd bij Suzuki enorm godsvruchtig is, en dit voor het kleinste merk uit de sector. Na 2010 trekt hij echter de deur achter zich dicht bij Suzuki, geruchten vertellen omdat de Japanners de dan 67-jarige “oude” man enkel contractverlengingen van één jaar willen geven.

KTM ziet zijn kans mooi. Het Oostenrijkse merk heeft tot dan toe enkel knappe resultaten geboekt in het wereld kampioenschap motorcross. In Amerika laten de resultaten op zich wachten, een uitschieter van Nathan Ramsey, Josh Hansen of Mike Alessi niet te nauw genomen. Roger DeCoster wordt de man op de juiste plaats. Met zijn kennis over wat anders is tussen het Europese motocross en Amerikaanse motocross en supercross dirigeert hij ook nu weer een merk naar succes. Eén jaar na Roger DeCoster’ vertrek bij Suzuki trekt ook zijn poulain Ryan Dungey daar de deur dicht. Zijn vertrouwen in “The Man” is zo groot, dat hij wil tekenen bij een merk dat tot dan nog nooit heeft gewonnen in de 450cc klasse. Met Ryan Dungey en 250cc piloten Marvin Musquin en Ken Roczen wint Roger DeCoster in 2012 niet enkel wedstrijden, maar alsook het vertrouwen van andere piloten die voorheen niet meer voor het merk wilden uitkomen. Na één jaar hard werk zit de trein al zeer solide op de rails, een trein die tot op heden goed bolt. Het 250cc team heeft KTM ondertussen uitbesteed aan het voormalige Troy Lee Designs Honda team. In de 450 klasse zullen ze volgend seizoen dan weer met Marvin Musquin en zijn kersverse teamgenoot Cooper Webb proberen om het Eli Tomac zo moeilijk mogelijk te maken voor de titels.

Wie vervangt Roger DeCoster nu en wat gaat hijzelf doen?!

Nu hebben we vooral geprezen wat onze landgenoot heeft verwezenlijkt. De vraag is nu uiteraard welke functie hij krijgt binnen KTM als hij geen teammanager meer zal zijn. Hij maakt promotie en zal nu verantwoordelijk worden voor wat er allemaal gebeurd op vlak van Motorsports bij KTM en zusterbedrijf Husqvarna en dat in Noord-Amerika. De officiële titel klinkt dan ook;”Motorsports Director KTM/Husqvarna North America”. DeCoster zal dus een meer strategische en adviserende rol hebben in de toekomst. Dit over hoe beide merken zich moeten en kunnen profileren in motorsports.

De man die Roger DeCoster’ plaats zal innemen is Ian Harrison (Foto). Dit mag geen verrassing heten, Ian Harrison is al jaren één van de vertrouwelingen van “The Man”. Beide leerde elkaar kennen toen Roger DeCoster teammanager was bij het Suzuki team en Ian Harrison daar werd ingehuurd als monteur voor Greg Albertyn’ motoren. In 2010 verlieten beide heren gelijktijdig Suzuki voor het avontuur bij KTM.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: KTM Images

Uw reacties