X

Kops en De Laat halen titel NK zijspan binnen.

Iljen Kops en Lars de Laat hebben in Varsseveld het seizoen afgesloten met de dagzege en de NK titel bij de zijspan. Het duo behaalde in de eerste manche een vierde plaats en sloten de laatste manche van 2018 in stijl af met de manchezege en het veilig stellen van de NK titel. Kops begon het seizoen met Moreno Hoesen in de bak. Echter Hoesen raakte gedurende het seizoen geblesseerd waardoor er een vervanger gezocht moest worden. In Geldermalsen werd Hoesen vervangen door Pim Lambrechts waarna het seizoen werd afgemaakt met Lars de Laat.

De tweede plaats in het dagklassement was voor Sven Wisselink / Bart Sloot. Na de manchezege in de eerste manche eindigde het duo op een vierde plaats in de tweede manche. Op basis van de tweede manche moesten zij de zege laten aan Kops / de Laat. De laatste plaats op het podium was voor Thom van de Lagemaat / Dion Rietman met een tweede en derde plaats in de manches.

Eerste manche:
Wisselink / Sloot waren als snelste weg bij de start. Zij werden gevolgd door van Ton van Keulen / Stephan Weijers, Stalman / van Leuken, Jeroen Boeve / Rick Sellis en van de Lagemaat / Rietman. In de vierde ronde waren het Stalman / van Leuken die voor even op de tweede plaats lagen, maar van Keulen / Weijers wisten deze positie in de volgende ronde terug te pakken. Het venijn zat hem vooral in de eindfase van de manche. In de achtste ronde ging Stalman / van Leuken op hun zij en vielen terug naar de achtste plaats. Van de Lagemaat / Rietman ging voorbij aan Boeve / Sellis en lagen nu derde. Tim Leferink / Sam Veldman kwamen nu op de vijfde plaats door. In de negende ronde ging Kops / de Laat voorbij aan Leferink / Veldman en Boeve / Sellis. Hiermee kwamen zij na een slechte start op een vierde plaats te liggen. In de laatste rond ging van de Lagemaat / Rietman ook voorbij aan van Keulen / Weijers om als tweede te eindigen achter Wisselink / Sloot. Van Keulen /Weijers behaalde de derde plaats voor Kops /de Laat. Boeve / Sellis verloren in de laatste ronde twee plaatsen. Het was opnieuw het duo Leferink / Veldman die in de top vijf kwamen.

Tweede manche:
Stalman / van Leuken vochten voor hun laatste kans op de titel pakten de holeshot. Kops / de Laat had nu wel een goede start en zaten gelijk achter Stalman / van Leuken gevolgd door Boeve / Sellis, Leferink / Veldman en Wisselink / Sloot. In de eerste ronde nam Kops / de Laat de leiding over. Wisselink / Sloot verloor de vierde plaats aan Leferink / Veldman. Halverwege de manche ging van de Lagemaat / Rietman voorbij aan Wisselink / Sloot en melden zij zich op de vijfde plaats. In de zesde ronde verloor Boeve / Sellis drie plaatsen en kwamen achter Wisselink / Sloot als zesde te liggen. Het was opnieuw Stal / van Leuken die in de eindfase van de manche plaatsen prijs moest geven. Kops / de Laat wonnen de manche voor Leferink / Veldman. De derde plaats was voor van de Lagemaat / Rietman en ook Wisselink / Sloot kwamen voor Stalman / van Leuken over de finish.

In het klassement wisten alle combinaties in de top tien hun positie vast te houden.

Eerste manche NK zijspan:
1.Wisselink / Sloot, 2. van de Lagemaat / Rietman, 3. van Keulen / Weijers, 4. Kops / de Laat, 5. Leferink / Veldman, 6. Rouwenhorst / Rouwenhorst, 7. Boeve / Sellis, 8. Stalman / van Leuken, 9. Sesink / Beijenhof, 10. Bissels / Susbeek.

Tweede manche:
1.Kops / de Laat, 2. Leferink / Veldman, 3. van de Lagemaat / Rietman, 4. Wisselink / Sloot, 5. Stalman / van Leuken, 6. van Keulen / Weijers, 7. Boeve / Sellis, 8.Tjoelker/ Klein Nijenhuis, 9. Vos / Eggink, 10. Sesink / Beijenhof.

Dagklassement NK zijspan:
1.Kops / de Laat 188, 2. Wisselink / Sloot 188, 3. van de Lagemaat / Rietman 186, 4. Leferink / Veldman 181, 5. van Keulen / Weijers 181, 6. Stalman / van Leuken 169, 7. Boeve / Sellis 168, 8. Rouwenhorst / Rouwenhorst 164, 9. Sesink / Beijenhof 163, 10 Tjoelker / Klein Nijenhuis 158.

Eindstand NK zijspan 2018:
1. Kops / de Laat 1496. 2. Stalman / van Leuken 1431, 3. van Keulen / Weijers 1389, 4. Wisselink / Sloot 1387, 5. Leferink / Veldman 1371, 6. Boeve / Sellis 1354, 7. Tjoelker / Klein Nijenhuis 1333, 8. Sesink / Beijenhof 1312, 9. Heurkens / de Graauw 1203, 10. Smit / Wesselink 1190

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics