McElrath verlengt Red Bull Straight Rhythm titel!

McElrath verlengt Red Bull Straight Rhythm titel!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De vijfde editie van Red Bull Straight Rhythm stond in het teken van de tweetakten en alles wat te maken heeft met supercross in de jaren ’90! Dat we deze legendarische race zèlf live vanop de eerste rij in het Californische Pomna beleefden in een fantastisch decor en perfecte omstandigheden -hallo ondergaande zon en zomertemperatuur- maakte alles des te meer intens.

Het recept van de Red Bull Straight Rhythm is even simpel als geniaal. Men neme een halve mijl, alleen maar rechtdoor met rollers, whoops, dubbels, trippels en andere “ritmische waanzin”, een startschans, avondverlichting en een grote tribune met een uitgelaten en super enthousiast publiek! In een tornooiformaat mag de beste van drie runs telkens door naar de volgende ronde. De grote afwezige was Ronnie Mac die door een blessure verstek moest geven. Ook de geweldige KX500 van Tyler Bowers stond er werkeloos bij in de paddock.

De uiteindelijke winnaar: Shane McElrath

Gared Steinke out!

Regerend tweetakt kampioen Gared “Stankdog” Steinke beet -letterlijk en figuurlijk in het zand in de kwartfinale tegen Red Bull-KTM testrijder Ryan Morais. De populaire tweetaktheld moest na zijn harde smak in de derde run met een schouder-en sleutelbeenblessure  voor verzorging naar het ziekenhuis. Christophe Pourcel zorgde voor spektakel maar moest telkens nipt het onderspit delven tegen Chase Marquier in de 150cc klasse! De uitschakeling van zowel Steinke en Pourcel was dan ook een grote verrassing. Dat ‘Cri-cri’ er bij de kwartliters uit ging, lag in de van de verwachtingen want de tweevoudige SX Lites kampioen trof niemand minder dan Ryan Villopoto.

In de 150cc maakte wonderboy Carson Brown grote indruk in de kwartfinale en dat gold ook voor Luke Renzland. Renzland kwam uit op een Jeremy McGrath replica Peak 125cc met als chef monteur Skip Norfolk, de ex-mechanieker van McGrath aan zijn zijde. Vooral het duel tussen AJ Cantanzaro en Ryan Surrat kreeg het publiek recht op de banken. Catanzaro trok echter aan het langste eind en rekende vervolgens, in nog zo’n spannend duel, af met Renzland!

Ryan Dungey was meester in het duel met Ryan Villopoto

Ryan Vs Ryan!!

Jaren aan een stuk domineerde Ryan Villopoto en Ryan Dungey AMA Supercross. Het halve finale duel tussen RV2 en RD5 zorgde dan ook voor hoogspanning! Geroemd om zijn regelmaat bleef Dungey trouw aan zichzelf. De pupil van Roger Decoster viel nauwelijks op een foutje te betrappen en stoomde verdiend door naar de finale. Opvallend ook hoe het publiek de kant van de Red Bull-KTM rijder koos boven RV. Villopoto haalde nog wel een troostprijs binnen door Smith af te drogen in de strijd om het brons.

Shane McElrath, tweevoudig Straight Rhythm winnaar, moest het in zijn halve finale opnemen tegen zijn Troy Lee Designs Red Bull KTM teammaat Jordon Smith. Twee identieke motoren, twee klasbakken in dezelfde uitrusting (ooit de kwelduivels van Daniel The Karate Kid op een crossmotor gezien?) maar McElrath ging ondanks de forse tegenstand weer door naar de finale. In de strijd der generaties kwam de sympathieke TLD-rijder nét iets agressiever voor de dag. Dungey deed wat hij kan, maar moest het onderspit delven.

Het 150cc podium vlnr: Catanzaro, Brown en Renzland

Superster in wording: Carson Brown!

Wie Carson Brown al op de pitbike heeft bezig gezien, op zijn Instagram-account bijvoorbeeld, weet wat deze jonge kerel in zijn mars heeft. Red Bull Straight Rhythm leek ‘m van ‘s morgens al op het lijf geschreven en die indruk zou hij gaandeweg bevestigen. De 150cc finale werd een vermakelijk duel waarin Catanzaro de hoop deed opflakkeren door een zege in de tweede run. Met bijhorende “wurm-dance” deed AJ zijn idool James Stewart alle eer aan. In de afsluitende derde sprint was er echter geen kruid gewassen tegen Brown. Van Europese zijde kwam ook Cédric Soubeyras nog in actie. Soub heeft al eerder zijn kunnen bewezen in de Red Bull Straight Rhythm en deed dat gisteren weer. Helaas moest hij het in het tornooi opnemen tegen Dungey.

 

250 Klasse
1. Shane McElrath (KTM)
2. Ryan Dungey (KTM)
3. Ryan Villopoto (Yamaha)

150Klasse
1. Carson Brown (Husqvarna)
2. AJ Catanzaro (Kawasaki)
3. Luke Renzland (Yamaha)

Finales
250 Klasse: Ryan Dungey vs. Shane McElrath – McElrath wint 2-1
125 Klasse: Carson Brown vs. AJ Catanzaro – Brown Wins 2-1


Strijd om brons:

250 Klasse
Ryan Villopoto vs. Jordon Smith – Villopoto wint 2-1

150 Klasse
Luke Renzland vs. Chase Marquier – Renzland wint 2-0


Resultaten halve finales:

250 Klasse
Ryan Dungey vs. Ryan Villopoto – Dungey wint 2-0
Shane McElrath vs. Jordon Smith – McElrath wint 2-1


Resultaten 2de ronde

250 Klasse
Ryan Dungey vs. Cedric Soubeyras – Dungey wint 2-0
Ryan Villopoto vs. Josh Grant – Villopoto wint 2-1
Cameron McAdoo vs. Jordon Smith – Smith wint 2-0
Shane McElrath vs. Ryan Morais – McElrath wint 2-0

150 Klasse
Carson Brown vs. Chase Marquier – Brown wint 2-0
AJ Catanzaro vs. Luke Renzland  – Catanzaro wint 2-1


Resultaten 1ste ronde

250 Klasse

Ryan Dungey vs. Mike Brown – Dungey wint 2-0
Cedric Soubeyras vs. Ryan Sipes – Soubeyras wint 2-0
Ryan Villopoto vs. Christophe Pourcel – Villopoto wint 2-0
Kyle Patridge vs. Josh Grant – Grant wint 2-0
Johnny Jelderda vs. Jordon Smith – Smith wint 2-0
Cameron McAdoo vs. Austin Politelli – McAdoo wint 2-0
Darryn Durham vs. Shane McElrath – McElrath wint 2-0
Ryan Morais vs. Gared Steinke – Morais wint 2-0

150 Klasse

Carson Brown vs. Colton Aeck – Brown wint 2-0
Christophe Pourcel vs. Chase Marquier – Marquier wint 2-0
AJ Catanzaro vs. Ryan Surratt – Catanzaro wint 2-1
Luke Renzland vs. Chance Fullerton – Renzland wint 2-0

Kwalifactietijden 250 klasse
1. Ryan Dungey – 42.783
2. Jordon Smith – 42.872
3. Shane McElrath – 43.051
4. Ryan Villopoto – 43.356
5. Josh Grant – 43.510
6. Ryan Morais – 44.111
7. Cameron McAdoo – 44.162
8. Cedric Soubeyras – 44.377
9. Ryan Sipes – 44.464
10. Austin Politelli – 44.866
11. Gared Steinke 45.047
12. Kyle Partridge – 45.082
13. Christophe Pourcel – 45.129
14. Darryn Durham – 45.174
15. Johnny Jelderda – 45.844
16. Mike Brown – 46.157

Kwalifactietijden 250 klasse
1. Carson Brown – 45.879
2. Luke Renzland – 46.264
3. AJ Catanzaro – 46.618
4. Chase Marquier – 46.727
5. Christophe Pourcel – 46.842
6. Ryan Surratt – 47.152
7. Gared Steinke – 47.516
8. Colton Aeck – 47.958
9. Chance Fullerton – 54.518

Uw reacties