X

Uitdagend circuit voor supercrossers in Zuidbroek.

Van 2 tot 4 november a.s. vindt de achtste editie van de Dutch Supercross plaats in de Eurohal in Zuidbroek. Dit is het enige grote internationale supercross evenement van Nederland en kan zich qua startveld meten met de grote wedstrijd die volgen in Stuttgart, Parijs, Genéve, Birmingham en Turijn. Op de SX-wedstrijdkalender prijkt de naam van het Groningse dorpje als een toch wat uitzonderlijke locatie voor een dergelijk evenement. Uitzonderlijk of niet, de Delfzijlse organisatie, zal de Eurohal achter het Hotel-Restaurant Van der Valk ombouwen tot een SX arena. De afgelopen jaren heeft de organisatie aangetoond hier verstand van de hebben wat beloond wordt met toprijders uit de scene die graag in Zuidbroek starten. Ook het publiek weet SX Zuidbroek te vinden. Zeker voor de zaterdagavond is het raadzaam kaarten vooraf via internet te bestellen.

Circuit
Supercross is een specifieke vorm van motocross. De baan wordt opgebouwd in een hal, het parcours is kort, intensief met veel obstakels. Om de rijders snel en veilig zo’n parcours te laten rijden is speciale grond nodig. Groningse klei is uitstekend. Die ligt het hele jaar droog opgeslagen achter de Eurohal. Dat er zoveel SX-toppers in Zuidbroek willen starten heeft mede te maken met de baan die de Dutch Supercross beschikbaar stelt. Ontwerper is de oud supercrosser Freddy Verherstraeten die als geen ander weet hoe je een uitdagend, spectaculair en toch veilig parcours kan bouwen op een relatief kleine oppervlakte. De Eurohal is dan wel veel kleiner dan de grote stadions waar de supercrossers in de komende maanden hun kunsten zullen vertonen. De “bak” in Zuidbroek is net zo groot als bijvoorbeeld in Stuttgart en Parijs en zelfs groter dan in Chemnitz. Daarnaast biedt de organisatie de rijders extra baantijd als training. Die extra faciliteiten zorgen dat veel internationale toppers Zuidbroek op Google maps intoetsen en naar de Dutch Supercross komen.

Rijdersveld
Langzaam maar zeker presenteren de vele nationale en internationale SX-team zich en wordt het startveld duidelijk. Net als vorig jaar zal Dutch Supercross een uiterst sterk deelnemersveld presenteren. Castrol Power 1 Moto Base Suzuki, een Duits team, brengt vier absolute kanshebbers in de arena bij de SX1. Drie Amerikanen, Cole Martinez (King of Zuidbroek 2016), Justin Starling (Prince of Zuidbroek 2017) en Nicolas Schmidt (ADAX SX Cup winnaar 2016/2017). De vierde rijder is Cedric Soubeyras, een Fransman die al vele SX-wedstrijden op zijn naam geschreven heeft en recent tijdens de SX Marseille de zaterdag-finale wist te winnen. DIGA Procross Husqvarna komt met Carl Ostermann (D, SX85), Julien Lebeau (F, SX2), Adrien Malaval (F, SX2) en Dominique Thury (D, SX1). Thury won in 2013 al eens de Dutch Supercross SX2 en is in de hal altijd goed op dreef en een geduchte concurrent. Peter Mulder Motors brengt Fransman Brice Maylin uit Toulouse. Maylin was nog nooit in Zuidbroek maar staat in Frankrijk vaak op het podium en won al eens een supercross. Tweede rijder is Ashley ”Bad Boy” Greedy uit Wales. Ashley zorgt altijd voor spektakel en er gebeurt eigenlijk altijd iets bijzonders. Hij schuwt het ook niet om een elleboogje uit te delen op het circuit. Absolute topper in het Peter Mulder JR Husqvarna team is Chris Howell (USA) . De Amerikaan rijdt het prestigieuze Monster Energy AMA Supercross Championship, de grootste supercross serie wereldwijd, en start 2,3,4 november in Zuidbroek. De organisatie is supertrots dat Chris Howell overkomt en heeft daarmee en superkanon uit de Amerikaanse SX serie aan de start. Maar er komen nog veel meer sterke rijders. Pol Motors uit Harkema pakt groots uit met Harri Kullas (SF, SX1), Borris Maillard (F, SX1) en Kade Walker (CAN, SX2). Het Duitse Alfa Suspension SX team komt met drie rijders aan de start in de SX2 klasse, Paul Haberland, Oliver Kaas en Daniel Wewera, en met twee in de SX1, Fabian Romero en Frédéric Goul Jensen. Het Nederlandse YSS Europe Racing team brengt vier bekende namen mee: Charles Lefrancois (F, SX1), Marcus Lee Soper (UK, SX1), Joan Cross (E, SX1) en de Nederlander Jeffrey Meurs (SX2). Bijna dagelijks volgen nu nieuwe namen. Houdt de website of de FB-pagina in de gaten voor updates.

Breedtesport
Dutch Supercross Zuidbroek werkt in essentie vanuit de gedachte dat het een toegankelijk, mooi en bovenal gezellig evenement moet zijn. Daarom heeft de organisatie vanaf het begin van Dutch Supercross, 8 jaar geleden, oog gehad voor de “gewone” crosser. De eigen leden van de MC Delfcross en de crossers uit de regio. De toppers van morgen komen uit de breedtesport van vandaag. De vrijdag is dan ook traditioneel voor de regionale en nationale rijders. Die krijgen een unieke gelegenheid hun kunnen op het uitdagende supercross parcours te tonen. Dat gaat menigeen moeilijk af maar iedereen heeft superveel lol. De aanvragen voor de SX1 Cup/Nationaal was zo groot dat de organisatie besloten heeft ook op zaterdag en zondag deze klasse ruimte te geven om te rijden. In de week voorafgaand aan het evenement zijn er trainingen door ex-crosser Jan Postema en biedt V.d. Vegt Motors vrije trainingsmogelijkheid. Deze inzet voor de breedtesport is één van de succesfactoren van de Dutch Supercross.

Entertainment
Dutch Supercross, en zeker de Inters SX1 en SX2, is absolute topsport. Deze internationale vedetten zijn prof-crossers die van hun sport hun werk gemaakt hebben. Maar Dutch Supercross is veel meer dan sport en spanning. Dutch Supercross is ook entertainment. Naast de spectaculaire wedstrijden is er veel te doen in de Eurohal. Het dweilorkest de Utlopers zullen voor de Thialf-sfeer zorgen. DJ Willem voor de opzwepende beats en de geweldige afterparty waar je ook zomaar één van de Amerikaanse rijders tegen kunt komen. Die vinden de sfeer geweldig. Kom een selfie maken met de charmante Monster Energy dames of met de aaibare Crossy. Lekker eten en drinken, kortom Dutch Supercross is één en al gezelligheid.

Info en tickets
Kaarten kunnen nog online besteld worden via VanPlan. Alle informatie over de Dutch Supercross Zuidbroek is te vinden op de website en op Facebook en Twitter. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje, bestel dan vlot je tickets online.

Door: Dutch Supercross
Foto: SBRMX