X

Wat doe jij nou? Patrick van den Berg

In de rubriek #Watdoejijnou kijkt MXMag.nl wat voormalige topcrossers vandaag de dag doen. Hun gezinsleven en hun huidige werkzaamheden. Hoe kijken ze terug op hun carriere, de hoogte en dieptepunten. Deze maand hebben wij Amerika-specialist Patrick van den Berg.

MXMag: Stel jezelf even kort voor:
PvdB:  “Ik ben Patrick van den Berg, inmiddels 37 jaar oud en woon in Trabuco Canyon, Californie. Als alles goed verloopt met het visum van mijn vriendin dan wonen wij voor de kerst hier in de USA samen.“
MXMag: Wat doe jij tegenwoordig voor de dagelijkse boterham?
PvdB: “Toen ik stopte met mijn actieve cross carrière ben ik (Motocross & Supercross) reizen gaan organiseren naar de West Kust van Amerika. Californie is immers het hart van de motocross. Hier is alle industrie gevestigd, er liggen veel mooie circuits, er is veel te zien en te beleven zoals de mooie stranden van Laguna en Newport Beach. Verder wereldsteden als Los Angeles (Hollywood), San Francisco en Las Vegas. De reizen organiseer ik nu al zo’n 15 jaar. Mijn eerste gasten waren o.a. Steven van Kempen en Brent Vandoninck (toen nog een klein manneke) mooie herinneringen! In de begin jaren vloog ik nog telkens heen en terug met mijn gasten maar zeven jaar geleden ben ik verhuisd naar Amerika. Het organiseren van de vakanties is een uit de hand gelopen hobby waar ik nog altijd veel plezier aan beleef maar daarnaast heb ik nog een full-time baan. Voorheen bij 6D Helmets maar sinds dit jaar ben ik van baan veranderd naar een bedrijf buiten de motorsport industrie waar ik werkzaam ben als kantoor – verkoop manager.”

MXMag: Hoe kijk jij terug op jou motocross-carriere?
PvdB: “Zoals bij elke crosser was het een carrière met ups & downs. Ik heb twee jaar het EK 125cc gereden. Op zaterdag’s zette ik vaak een goede tijd tussen groten namen, soms top vijf. Maar bij mij ontbrak het aan zelf vertrouwen waardoor de wedstrijden op zondag vaak niet goed gingen. De wedstrijd stress mis ik niet maar de vele mooie trainingsdagen in Italie en Frankrijk die mis ik wel!”
MXMag: Het hoogtepunt uit jou carriere?
PvdB: “Ik denk dat het EK van Lierop in 2001 wel een van mijn betere wedstrijden was. Ondanks dat ik viel met de start en als allerlaatste vertrok kon ik nog terug rijden naar een negende plaats.“
MXMag: Het dieptepunt uit jou carriere?
PvdB: “De vele hersenschuddingen die ik heb opgelopen. Als ik zo tel kom ik al uit op acht waarbij het licht soms wel een aantal minuten uit was.”
MXMag: Beste motor ooit mee gereden?
PvdB: “De 125cc KTM van het Van de Wetering MX Team met een HGS uitlaat erop, dat geluid mis ik wel!”
MXMag: Hoe kijk jij naar de huidige motocrosswereld?
PvdB: “Zoals voor iedere (Nederlandse) motocross fan is het natuurlijk erg genieten om Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff aan de slag te zien. Ik ben vaak druk en door het tijdverschil heb ik niet altijd de tijd om de MXGP wedstrijden te volgen. Ik vind het wel jammer om te zien dat er vaak maar een 30 man aan de start staan terwijl dat voorheen natuurlijk veel anders was. Ik lees vaak negatief commentaar over Loungo, ik ken hem niet en weet niet precies wat er allemaal speelt maar het is altijd gemakkelijk commentaar te leveren maar het valt niet mee om het zelf beter te doen! Wel vraag ik me af op een weekend als de Motocross of Nations waar al het geld heen gaat. Ik zie berichten dat er 81.000 bezoekers waren. Voor mijn gasten betaalde ik $165 – $175 per kaartje, dit was inclusief $35 paddock maar exclusief $70 voor het parkeren.  Als je dus uitgaat van $165 per kaartje x 81.000 bezoekers dan kom je uit op $13.636.000,- Dat is dus alleen entree, dat is erg veel geld…. In Januari begint het Supercross seizoen weer, daar ben ik zeker weer aanwezig met gasten uit Nederland en België, ik kijk er nu al naar uit!”

Voor meer informatie kunt u de website van Patrick HIER bezoeken.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Eigen foto