X

Column: Geert Gelaude december 2018

De Sint is weer naar warmere oorden vertrokken en de Kerstman staat te popelen om zijn ding te doen. Kortom we zijn bijna aan het eind van een jaar dat weer veel te snel voorbij is gegaan. Binnenkort weten we of Jeffrey Herlings zich tot Sportman van het jaar mag kronen in Nederland. Het zou een mooie opsteker zijn voor onze sport die meer en meer in de verdrukking komt. Dus gaan we met iedereen die de motorcross een warm hart toedeeld hopen op een gunstige afloop.

Wintertijd wil ook zeggen Supercross. En als we spreken over indoor dan denkt iedereen gelijk aan Zuidbroek alwaar enkele weken terug een zeer mooi gezelschap het mooie weer maakte.  De Supercross van Zuidbroek staat garant voor rijders uit tal van landen en ook dit jaar was het lijstje met namen niet mis. Spanning, spektakel en een grote afterparty zorgen steevast voor volle tribunes.
Misschien beetje in de schaduw van Zuidbroek is de Supercross in Schijndel. Maar opgebied van het aantal organisaties steken ze er met schouder bovenuit. Elk jaar weten ze de gekende manege een weekend lang om te toveren tot een plek vol ambiance en spannende races. Maar ook de rijders vinden steeds makkelijker de weg naar deze organisatie. Ook dit jaar weer was het een mooi deelnemersveld, met over beide dagen twee mooie winnaars. Mark Essens van YSS suspension kwam met een heel sterk team aan de start en liet gelijk zien dat hij zijn veringen perfect op orde had staan. Op dag één was vuurwerk van de bovenste plank de finale werd een Frans feestje het was Charles Lefrancois (team YSS) die het laken naar zich toe wist te trekken. Tweede werd Kade Walker voor de Duitse SX specialist Dominique Thury. De Engelse revelatie Adam Chatfield en Ludovic Macler sloten de top vijf af. Velen gingen richting camper na de finale, anderen doken dan weer in het feestgedruis. Ook de zondag verliep vlekkeloos en konden we weer van tal van mooie reeksen genieten en zagen we alweer een ijzersterk optreden van Lotte van Drunen die ook nu weer dubbele reeksen aflegde zowel in de 65cc kleine wielen als in de 85cc kleine wielen legde ze iedereen haar wil op. Slechts één enkele reeks kon ze niet als winnaar afsluiten wat uitzonderlijk is te noemen. Tal van Inters stonden dan ook vol bewondering naar haar rondjes te kijken. Maar iedereen was toch gekomen voor de grote jongens en die gaven weer alles van zichzelf.
De Canadees Kade Walker zal voor velen een onbekende zijn die ineens zijn neus aan het venster steekt. Kan best zijn toch is Kade reeds op vroege leeftijd naar Italie komen wonen zonder familie om er zijn droom na te streven. En waar een wil is, is er ook een weg zegt het spreekwoord. Ik ken Kade al langer en kan zeggen het is een rustige jongen die ondanks de moeilijke jaren bleef vechten en nu de vruchten begint te plukken. In Zuidbroek werd hij al Prins en ook nu kan hij die titel achter zijn deelname in Schijndel zetten. Walker had een slechte nachtrust gehad en was nog niet erg wakker melde hij voor aanvang, wel ik vraag me af wat de op de Pol Motors Husqvarna rijder wel niet laat zien als hij helemaal uitgeslapen zou zijn… Kade nam tal van ronden het wasbord in driemaal ik heb het er niet veel zien nadoen. Met deze nieuwe zege staat het vrijwel vast dat we hem vaker op de Pol Husqvarna aan het werk zullen zien. Toch leuk voor het team dat ze na het vertrek van Harri Kullas naar Yamaha nu een nieuw goudhaantje in huis hebben. bij deze is de gehele concurrentie gewaarschuwd dat ze zich maar goed klaarstomen voor het derde weekend van 2019 want dan staat Goes op de agenda. Of Walker in Rosmalen aan de start komt weet ik niet maar die kans is zeker aanwezig.
Afsluiten doe ik deze keer met de hoop dat tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts snel uit de kunstmatige coma kan worden gebracht nadat hij is getroffen door malaria. Het zou voor de gehele crossfamilie een mooie opsteker zijn naar de op zijn eindlopende jaar. En velen de nodige moed geven om volgend jaar weer alles op alles te zetten om ook weer een stapje hoger te komen op de trede. Fijn, vreugdevolle maar vooral gezonde feesten en op naar 2019!
Door: Geert Gelaude
Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: KTM