Test SWM RS300R 2019: pleziermachine

Test SWM RS300R 2019: pleziermachine
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Tijd om een merk onder de aandacht te brengen dat lezers onder de 40 weinig bekend in de oren klinkt: SWM. Drie letters die in de jaren 70 tot begin jaren 80 hoogtij vierden in de enduro.  SWM geraakte daarna in de vergetelheid voordat het in 2014 werd overgenomen door de Aziatische Shineray Group. Shineray, bekend van Marvin Van Daele en André Massant’s GP team, kocht namelijk de voormalige Husqvarna fabrieken in Varese!

Destijds werd het Italiaanse merk in België geïmporteerd door niemand minder dan Joël Robert. Nu is DS Motos (Simon di Silvio) één van de drijvende krachten voor SWM in het zuiden des lands, terwijl het bekende Motomondo invoerder is voor de Benelux. Bij SWM lieten ze ons proeven van wat waarschijnlijk het meest toegankelijke model van het merk is: de RS 300R. Qua look ziet die er zeker netjes uit. De RS 300R werd herzien voor 2019 en het moet gezegd: géén cheesy of zoals u wil ‘Chinese’ toestanden.  Meer nog: de SWM laat zich opmerken door een standaarduitrusting van heel hoog niveau.

Volg even mee: Kayaba veringen, Brembo remmen, elektrische starter, hydraulische koppeling, tandwiel-ketting  combinatie van Regina, Mikuni injectie, Michelin banden, Domino handvatten en stuur, zowel voor als achter LED lichten, bescherming van het motorblok, bescherming van kader en radiator… Geef toe, lang niet slecht voor een motor die zo uit de krat komt!

Op de optielijst zien we onder ander de vervanging van de uitlaat met dubbele demper door het enkelvoudige Arrow uitlaatsysteem. Dit levert zowel voordeel op qua look en prestaties als een lager gewicht. Verder zijn er nog geanodiseerde spulletjes om jouw SWM een meer “racing” uitstraling te geven.

LEES MEER  De 2022 kalender van de EnduroGP is er

Het meest zwaarwichtige argument van deze SWM is zonder twijfel zijn prijs:  6.390 € incl. BTW voor ‘den Belz’, aan de andere kant van de grens is dat 7.590€.  Ook niet te versmaden is de garantietermijn van 2 jaar, die geldt zowel op onderdelen als werkuren! Eigenlijk heb je voor dat bedrag dus een nieuwe tegen de prijs van een occasion, zonder kans op vervelende verrassingen. Kortom; een sterk aanbod.

Betaalbaar off-road plezier!

Wij zochten met de SWM de enduro-omloop van Vitrival in de provincie Namen. Daags voor de finale BEX proef daar hadden we de ideale speeltuin!  Ondanks de supergladde weidegrond toonde de RS300 R zich perfect op zijn gemak. Qua ergonomie hebben de Italianen het goed voor elkaar: het gevoel van het stuur zonder crossbar, de hendels en pedalen, alles voelt goed aan. In vergelijking met de nieuwste generatie enduro’s valt de benzinetank een beetje fors uit. Niets alarmerend echter, want je vindt heel snel je draai op deze SWM.


Lichte druk op de elektrische starter -opletten om naar neutraal te gaan- en hop we zijn vertrokken. Het rijwielgedeelte is comfortabel te noemen. De vering is soepel, wat op een delicaat terrein meteen vertrouwen schenkt. Kleine korte bochtjes tussen de struiken door, keren en draaien met een minimum aan grip, de SWM draait er zijn hand niet voor om. Dit is gewoon een heel gebruiksvriendelijke machine. Qua vermogen zitten we in de midden categorie. Zoals bekend heeft deze machine de 310cc Husqvarna als basis. Positief: dit 10 jaar oude concept heeft zijn deugdelijkheid al overduidelijk bewezen. Negatief: in vergelijking met zijn actuele concurrentie in deze klasse moet de RS 300 R het onderspit delven.

LEES MEER  De 2022 kalender van de EnduroGP is er

Daarom is deze motor bij uitstek gericht op de hobbyrijder of recreant. Wie graag deelneemt aan off-road ritten met vrienden tegen een redelijke prijs vindt hier zijn gading. Een goede rijder die met de afstellingen van het blok speelt en de juiste setup vering voor hem/haar instelt, kan met deze SWM mooie prestaties leveren. Daar bestaat geen twijfel over, maar het is niet de eerste roeping van deze RS 300R.

Zelfs een uitstapje naar meer technische trialachtige klimmetjes worden soepel afgewerkt. Je wordt als rijder nooit overrompeld door de kracht, maar de RS 300 R geeft wel prima feedback en stelt je constant gerust. Daarom is dit volgens mij dan ook perfect package voor de “zondagsrijder” of beginnende endurorijder.

Deze SWM is zeker niet gemaakt om er de ‘scratch’ mee na te jagen. Maar voor een doelgroep die gewoon lol wil beleven met betrouwbaar materiaal is dit een godsgeschenk.  Je hoeft dus geen 10.000€ uit te geven voor evenveel plezier. Op die manier hou je nog wat budget voor wat mooie extra ritten, bijvoorbeeld in het buitenland. Aan jou de keuze!

Prijzen SWM 2019 

RS300R: 6.390€, BTW inclusief (België)| 7.590€ (Nederland) incl. BTW, BP en rijklaar
S500R: 6.690€, BTW inclusief (België) | 7.890€ (Nederland) incl. BTW, BP en rijklaar

Invoerder Benelux – Motomondo
Zeemanlaan 6A
3401MV Ijsselstein (Utrecht)
Nederland
Website: www.swm-motorcycles.nl
Telefoon: +31 20 204 06 55

Tekst: Christophe Bertrand | Foto’s: Olivier Evrard

Uw reacties

Ook te lezen