Column: Geert Gelaude februari 2019

Column: Geert Gelaude februari 2019
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

We hebben het lang droog kunnen houden, maar de laatste paar weken hebben de hemelsluizen niet veel dicht gebleven. En dat ondervinden vele rijders want trainen in de lage landen is quasi onmogelijk, dus moeten we uitwijken naar andere oorden wat velen dan ook doen. Bijna alle Grand Prix rijders zitten in Sardinië alwaar ze zich naast het steeds hoger aangeschreven Italiaans kampioenschap ook met betere weersomstandigheden kunnen voorbereiden. Alhoewel het daar ook niet steeds droog was, idem in Spanje alwaar we al tal van beelden zagen waarbij het op sommige tracks best nat en modderig was. De eerste afmelding van wedstrijden komend weekend en de komende week zijn reeds bevestigd.

Geen winterperiode zonder een lijstje met geblesseerde rijders. Maar dit jaar is het lijstje niet bijzonder lang toch springt er één naam bovenuit en dat is de onfortuinlijke MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings die zich op de track van Red Sand bezeerde aan de voet en reeds geopereerd is in het Belgische Herentals. Weg voorjaar voor The Bullit, en het is koffiedik kijken als hij de eerste GP haalt. Alhoewel ik vermoed dat ze er alles aan zullen doen om aan de start te verschijnen en zo de mogelijke achterstand zoveel mogelijk willen beperken. Wie er de eerste Grand Prix niet zal bij zijn is kersvers JWR Yamaha-rijder Kevin Strijbos die zijn voorbereiding op Amerikaanse bodem aan het voeren was toen zijn arm weer begon op te spelen. Wie ook nog onduidelijk is voor die eerste grote battle is niemand minder dan Standing Construct KTM rijder Glenn Coldenhoff. Glenn postte dit weekend een foto op instagram waarbij hij de hervatting van de training op het circuit in het Spaanse Red Sand aankondigde. Betekend dus dat ‘The Hoff’ alles op alles zet om fit aan de start te verschijnen in Argentinië.

Wie wel klaar lijken voor de openingsmanche in Argentinië zijn Cairoli die gewoonlijk sterk uit de verf komt in eigen land maar nu reeds alle hens aan dek moest bijzetten om een super sterk rijdende Honda kopman van zich af te houden. Gasjer lijkt na zijn zware blessure van vorig jaar als herboren en danste met de nodige souplesse door het zware Italiaanse zand. Ook Romain Febvre lijkt een goede winter achter de kiezen te hebben en moest hard werken na een val in de superfinale maar werd op een zucht van Prado afgevlagd op de vierde plek. Het beloofd wederom een spannend seizoen, met tal van kandidaat manchewinnaars. Toch kijk ik als goede vriend uit naar de eerste wedstrijd van Evgeny Bobryshev en het BOS GP team samen met Tommy Searle zullen ze de Kawasaki niet sparen en verwacht ik van beide rijders het nodige vuurwerk. Ook is het uitkijken naar die andere Russische karakterpiloot Brylaykov die naast Strijbos de JWR Yamaha zal bemannen. “Seva” is hard in Spanje aan het trainen met ex-GP rijder Brian Jorgensen die tevens zijn mentor blijft voor komend seizoen.

Ook de 41ste editie van de Dakar is alweer achter de rug. Weliswaar een sterk afgezwakte Dakar die slechts door Peru trok bracht ons toch nog de nodige spanning en adembenemende beelden op. Het waren misschien ‘maar tien etappes’ af te leggen ze wogen toch door en gelet op de vele uitvallers was het als vanouds een echte Dakar. Van Nederlandse zijde best veel uitvallers, maar ook puike prestaties van meerdere onder de Laaglanders. Uitschieter, al of niet is de heel mooie prestatie van rookie Paul Spierings die in zijn aller eerste deelname beste Nederlander weet te worden met een 27ste plaats in het eindklassement. Paul een begenadigd motorcrosser heeft zijn jongensdroom weten waar te maken en hoe. Dit smaakt vast naar meer en we zullen hem dus vaker dit soort raids zien doen. Jammer van Wesley Pittens die toen hij uitviel beste Laaglander was en dit waarschijnlijk nog een heel stuk had kunnen aandikken want hij was echt heel sterk bezig. De Yamaha-rijder heeft intussen al een datum met nieuwe raid aangevinkt waarbij hij wil laten zien dat hij zich niet zomaar aan de kant laat schuiven. Nee volgend jaar staan beide vrienden zeker en vast aan de start van de 42ste Dakar.

Dit weekend stond ook alweer de laatste indoor op het programma in het Deense Herning. Steevast een supercross die op tal van toppers kan rekenen en perfect is opgebouwd door Freddy ‘smurf’ Verherstraeten.

Door: Geert Gelaude
Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Facebook

Uw reacties