De nieuwe MCLB categorieën uitgelegd!

De nieuwe MCLB categorieën uitgelegd!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Andere categoriebenamingen en–indeling  (voor de Nieuwelingen en de Quads), het aangepaste uurrooster én de uitgebreidere samenwerking met de BMB-federatie… Het is slechts een geep uit het vele MCLB nieuws!

De verderzetting van de samenwerking met de BMB heeft er toe geleid dat  dit seizoen op drie VJMO-MCLB-organisaties een BK-proef wordt ingelast. Te beginnen met de openingswedstrijd komend weekend in Stekene-Nieuwdorp, waar het dus meteen belooft een vol huis te worden…

NIEUWE CATEGORIE-INDELING

Heel wat nieuws dus bij MCLB voor 2019, te beginnen met de nieuwe categoriebenaming. De klassen MX2 en MX1 komen immers te vervallen en worden vervangen door 250cc en 500cc, met als voornaamste wijziging dat de 250cc 2-takt machines voortaan worden onderverdeeld in de 250cc klasse die openstaat voor 2-takt machines van 100cc tot 250cc en voor 4-takt machines van 175cc tot 250cc. De 500cc klasse staat dan weer open voor 2- en 4-takten van meer dan 250cc, wat sowieso voor aantal verschuivingen zal zorgen.

Ook komt de categorie Masters te vervallen en worden alle Nieuwelingenklassen open klassen (dus voor 2-takten vanaf 100cc en voor 4-takten vanaf 175cc) en ingedeeld op basis van leeftijd. Zo staan de Nieuwelingen 250/500cc Open open voor rijders van 19 tot 24 jaar, de Nieuwelingen A Open voor rijders van 24 tot 28 jaar, de Nieuwelingen B Open voor rijders van 28 tot 41 jaar en de Nieuwelingen C Open voor rijders vanaf 41 jaar. Wat op zijn beurt voor heel wat verschuivingen van concurrenten én een pak nieuwkomers heeft gezorgd.

Om de jeugd meer kansen te geven, wordt ook de categorie Quads herbepaald op leeftijd, waarbij de A-klasse uitsluitend nog openstaat voor rijders met een leeftijd tussen 18 en 31 jaar. Alle andere quadpiloten worden onderverdeeld in de B-klasse, die een mooie mengelmoes wordt van jonge talenten en ervaren krijgers. Ook worden de Quads in het uurrooster naar achteren geschoven en nu tussen de Inters en de Zijspannen in geprogrammeerd. De eer om het programma te openen is weggelegd voor de Experten Open + Nieuwelingen A Open, gevolgd door de Nieuwelingen B Open, de Dames Open + Nieuwelingen C Open, de Nieuwelingen 250/500cc Open, de Vrijetijdsrijders, de Beloften, de Junioren 250cc + Nationalen 250cc, de Junioren 500cc + Nationalen 500cc, de Inters 250cc + 500cc + B Open, de Quads A+B en de Zijspannen A+B.

Tekst: Danny Van Parijs
Foto’s: Petrouskov Haeck

Uw reacties