Gemengde emoties voor KTM Diga Junior Racing!

Gemengde emoties voor KTM Diga Junior Racing!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

EMX250-rookies Emil Weckman en Matheo Miot begonnen op het befaamde Matterley Basin-circuit aan hun nieuwe uitdaging. Het KTM Diga Junior Racing duo kwam in Engeland echter totaal niet uit de verf en scoorde geen punten. Dit weekend treden Kay Karssemakers (EMX125) en WMX rijders Avrie Berry en Tahlia “TJ” O’Hare aan in Valkenswaard voor hun eerste topconfrontatie van het seizoen!

Voor de 17-jarige Weckman betekende de terugkeer naar Matterley Basin een prettig weerzien want de rappe Fin zette er al twee EMX150 eindzeges op zijn naam. Deze keer liep het helaas niet als verhoopt voor Emil. Het goede gevoel dat hij had, kwam niet uitdrukking in zijn kwalificatietijd zodat hij genoegen moest nemen met de 18de plek. Zo moest Weckman als 35ste naar het starthek. Slechte starts waren zijn deel en tot overmaat van ramp moest hij genoegen nemen met een magere 33ste en 30ste plaats in de manches.

Teamgenoot Matheo Miot stuurde zijn KTM SX-F 250 naar de 19de kwalificatiewedstrijd, net achter Weckman. Na een zware valpartij in de openingsreeks gaf Matheo op met een pijnlijke schouder. Ondanks het ongemak aan zijn schouder beet de jonge Fransman door. In de herneming op zondag pakte Matheo wèl een goede start. Die start in de top-15, helemaal van de buitenkant gestart, kon hij door een val niet omzetten in punten. Miot sloot finaal pas af als 33ste.

Voor Kay Karssemakers wordt Valkenswaard alvast een bijzondere belevenis. De KTM Diga Junior Racing thuisrijder leeft bovendien met een goed gevoel toe naar de openingsronde voor eigen publiek. Kay debuteerde eind vorig seizoen in Assen al in de EMX125, maar inmiddels lijkt de 14-jarige Boxtelnaar goed aangepast aan de grotere motor. In de ONK openingsronde in Mill pakte hij vorig weekend de pole en werd er knap vierde algemeen. De voormalige 65cc-wereldkampioen etaleerde dus zeker zijn snelheid en onderscheidde zich als de beste rookie van de dag! Karssemakers is er dan ook op gebrand om op het Eurocircuit de stijgende lijn door te trekken.

Hoewel KTM Diga Junior Racing al een flinke traditie heeft in het WK voor vrouwen wordt dit jaar nog een stapje hoger gezet. Met de komst van de Australische TJ O’Hare -naast de Amerikaanse Avrie Berry- brengt het Kempense team namelijk twee rijders in stelling voor de WMX. TJ heeft in ieder geval een prima generale repetitie achter de rug want ze won op zaterdag de lokale dameswedstrijd in Arendonk. Voor Avrie wordt het een uitdaging om progressie te blijven boeken nadat ze 2018 afsloot als 12de in de eindstand.

Voor Diga’s EMX250 rijders is het wachten tot het weekend van 6 en 7 april voor hun tweede wedstrijd in het Italiaanse Arco di Trento.

Emil Weckman: “In de eerste manche remde een rijder voor me op een sprong, waarna ik zijn achterwiel raakte en crashte. Het was een behoorlijke zware val en ik moest naar de pitlane om mijn motor te herstellen. Toen ik weer weg kon, had ik al een ronde achterstand… De tweede manche was eigenlijk even moeilijk hoewel ik niet viel! Het is dus overduidelijk dat we heel wat werk voor de boeg hebben om het tempo op te voeren. De kloof met de koplopers is momenteel ongeveer zes seconden en dat is gewoon te veel. Ik voelde me deze winter goed op de 250 in het zand, maar harde banen zijn natuurlijk nog wat anders. “

Matheo Miot: “Wat kan ik zeggen? Het was een weekend om snel te vergeten! De tijdtraining verliep op zich redelijk goed, maar de races waren gewoon erg teleurstellend. Ik voelde me nooit op mijn gemak op de baan en natuurlijk hielp mijn pijnlijke schouder niet! Voor de volgende races zal ik me concentreren op de tijdtraining om de best mogelijke startpositie te verzilveren. Het ene leidt tot het andere, vooral in een deelnemersveld dat zo aan elkaar is gewaagd, maar we hebben ook gezien dat er qua tempo nog veel werk aan de winkel is.”

Foto’s: Eric Laurijssen, Niek Fotografie

Uw reacties