X

Nancy Van de Ven begint titeljacht voor eigen publiek

De Zeeuwse Nancy van de Ven (21) is al jarenlang een hoofdrolspeelster in de WMX, het wereldkampioenschap motorcross voor dames. Ze werd voorafgaand aan de tweede plaats van vorig jaar vierde (2017), tweede (2016), derde (2015) en vijfde (2014 en 2013). Dit weekend begint zo op het Eurocircuit in Valkenswaard aan haar titeljacht!

Vorig seizoen bedroeg het verschil tussen Van de Ven en zesvoudig titelhoudster Kiara Fontanesi slechts acht punten. De 24-jarige Fontanesi komt net als Nancy  uit op Yamaha. Door gezondheidsperikelen komt de titelverdedigster echter niet in actie in Valkenswaard! Een flinke streep door de rekening van de ervaren Italiaanse  want het kampioenschap voor de dames omvat slechts vijf wedstrijden. Dan kun je je geen enkele misser veroorloven. Nancy van de Ven is duidelijk wat haar doel dit jaar is: “Het is mijn ambitie om wereldkampioen dames te worden.”

Regerend wereldkampioene Kiara Fontanesi start haar WK campagne in mineur!

In 2018 leek de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan op weg naar de wereldtitel, maar zij moest geblesseerd de laatste twee GP’s laten schieten, waardoor ze afzakte naar de vierde plaats achter Fontanesi, Van de Ven en de Duitse Larissa Papenmeier.

In het veld van ruim veertig deelneemsters nemen de Nederlandse dames een prominente plaats in, want naast Van de Ven komen er nog tien Nederlandse dames aan de start. Onder hen Shana van der Vlist en Lynn Valk, die de vorige competitie respectievelijk als zevende en elfde afsloten. De finale van het WMX kampioenschap is gepland voor 7 en 8 september in Turkije.

This girl is on fire: Amandine Verstappen, geflankeerd door Mathilde Martinez (links) en Justin Charroux (rechts)

Van Belgische zijde zijn alle ogen gericht op Amandine Verstappen. Amandine heeft een goede winter achter de rug en liet de afgelopen twee weken zien dat ze de goede vorm te pakken heeft. In de twee eerste wedstrijden van het Franse kampioenschap voor dames pakte Verstappen telkens de zege in beide reeksen. Vorig jaar eindigde ze knap zesde in de eindstand. Naast Verstappen komen ook Brenda Wagemans en Britt Van Muylem dit weekend in actie.

Foto’s: Yamaha Racing, oxben MX