X

Pauls Jonass kijkt vooruit naar MXGP debuut in Argentinië

Precies vier weken zit Pauls Jonass weer op de motor. De voormalige MX2 wereldkampioen lag na een zware knie-operatie maar liefst vier maanden in de lappenmand. Toch zal hij dit weekend in Neuquen zijn MXGP debuut maken met het Rockstar Energy Husqvarna IceOne Racing team!

Sowieso was het late beslissing om alsnog af te reizen naar Argentinië. De 22-jarige Let legt uit waarom hij er toch bij wil zijn. “Het was geen gemakkelijke keuze, maar ik hou echt van de baan en van die mooie omgeving daar. Het klopt dat ik nog niet zo lang op de motor zit, maar ik heb al behoorlijk veel zelfvertrouwen op de FC450. Daarom besloot ik om toch af te reizen, met de instelling om het op te vatten als een training en test. Ik wil gewoon zien hoe de motor aanvoelt in wedstrijdomstandigheden. Een bijkomend pluspunt is dat ik hiermee de stress van de eerste GP al kan wegnemen. Na dit weekend heb ik nog drie weken tot de volgende GP in Engeland. Hopelijk ben ik tegen dan meer  voorbereid. We gaan rustig opbouwen en geen domme risico’s nemen.”

Eigenlijk kon Jonass nog twee jaar in de MX2 blijven. In die klasse verzamelde hij heel wat positieve herinneringen aan Neuquen. Twaalf maanden geleden domineerde hij er nog in het vulkanische zand. Die positieve boost zal Pauls zeker zuurstof geven na een frustrerend winterprogramma van revalidatie en beperkte training. Hoewel hij pas wedstrijdklaar werd verwacht tegen de eerste Europese GP’s op de WK kalender is het ondertussen lang geleden dat de Husqvarna fabrieksrijder achter het starthek stond. Zijn laatste race was immers de Grand Prix van Nederland in Assen in september.

Na Assen moest Jonass door gescheurde kruisbanden aan de rechterknie de handdoek in de ring gooien in de titelstrijd met ex-teamgenoot Jorge Prado. “Sinds het nieuwe jaar verloopt de training goed en kan ik de planning goed opvolgen”, zegt hij. “Ik reed voor het eerst op 25 januari en de hele tijd is de knie is redelijk goed geweest. Helemaal 100% voelt de knie nog niet aan en soms wordt-ie nog een beetje moe, maar al bij al stoort het me niet. “

Tekst: Adam Wheeler/Tom Jacobs
Foto’s
: Marcin Kin