Spannende ONK Sidecar Masters Lochem prooi voor Bax/Stupelis!

Spannende ONK Sidecar Masters Lochem prooi voor Bax/Stupelis!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Etienne Bax en Kaspars Stupelis hebben vanmiddag de ONK zijspannen te Lochem weten te winnen. Via een eerste en derde plek in de heats wisten zij met een minimaal verschil van 1 punt thuisrijder Daniël Willemsen net voor te blijven. De regerende Belgische Wereldkampioenen Vanluchene/Van den Boogaart mochten na de ongekend zinderende strijd in Lochem plaats nemen op het laagste schavot van het dagpodium.

Lochem was de tweede ronde op de ONK zijspan-kalender, echter waren er nog 0 punten verdeeld voor de titel.
De eerste ONK vorige week in Lierop immers werd een teleurstelling. De weergoden lieten een dusdanige andere wind waaien zodat de wedstrijdleiding aldaar niet anders kon dan de wedstrijden te stoppen nadat reclameborden gevaarlijk als zijnde vliegers de lucht in gingen en een omgevallen boom toch echt een te grote hindernis bleek op een crosspiste toen deze dwars op de baan belandde.
Nu een week later deed Pluvius dan zijn best om crossen in het weekend onmogelijk te maken. Helaas voor de Masters of motocross te Axel was het doek daarom gevallen, in Lochem echter kan de baan simpelweg veel hebben en vandaar lag het circuit er wonderwel mooi bij. Laat dat maar aan de MAC SEV te Lochem over. De club poogt op jarenlange organisatie ervaring, juist in deze jaargetijden, en dat bleek wederom want er stond een dijk van een evenement en Pluvius droop met de staart tussen zijn benen dan ook snel af om plaats te maken voor twee bloedstollende heats ONK Sidecarcross Masters!

Heat 1
In de eerste heat was er een dikke kopstart voor Willemsen/Rostingt. Pijlsnel vertrok de kannibaal in zijn thuiswedstrijd gevolgd door Vanluchene, Hermans, Veldman en Bax.
Echt weg rijden konden Willemsen met nieuw bakken passagier Rostingt nooit en na 3 ronden liep Vanluchene op de tweede plek zienderogen in en kroop de top vijf in elkaar. Als aan een touwtje reed deze kopgroep zo verder en het publiek voorzag een zinderende finale van de eerste heat.
Brown wilde in de eindfase ook aansluiten bij de kopgroep nadat hij Sanders had verschalkt voor de zesde plek. Echter leek het ineens of in Rome een nieuwe paus was gekozen want witte rook trok op vanaf de machine van Brown/Chamberlain daar de waterslang was gebroken en men met twee ronden te gaan helaas moest uitvallen. Hierdoor konden Sanders/Kunnas weer doorschuiven naar de vijfde plek gevolgd op de finish door de sterk rijdende broers Cuche uit Zwitserland die met hun linkse bak duidelijk in het voordeel waren op de snelle zand piste in Lochem die zich kenmerkt door de listige knippen gaande weg de wedstrijddag. Ook het linkerzijspan van de Brit Wilkinson kon zo meters goed maken en op het einde wist men op zeven te komen voor de Belg Santermans die achtste zou worden.
Aan de absolute kop echter was het te doen en er ontspon zich een felle strijd om de podiumplekken met in eerste instantie vijf zijspannen totdat Hermans/Musset vier ronden voor tijd moest uitvallen! Dit gaf het startsein voor de overgebleven vier zijspannen aan de leiding om een bloedstollende finale op de crossbaan te etaleren!
In die finale zagen we Bax/Stupelis in bijna één manoeuvre gewiekst Veldman/Janssens en even later ook Vanluchene verschalken. Een ronde erna konden Veldman/Janssens dan weer zeer mooi Vanluchene buitenom passeren in een lange doordraaier.
De klap op de vuurpijl kwam echter van Bax/Stupelis die in de laatste fase toch Willemsen/Rostingt konden verstoten van de eerste plek en met nog geen seconde voorsprong de heat winnend wisten af te sluiten. Willemsen, die wat werd gehinderd door achterblijvers in de eindfase, werd dan enigszins beduusd als tweede afgevlagd met dan weer vlak hierachter Veldman/Janssens op drie en Vanluchene/Van den Boogaart op vier.

Heat 2
De tweede heat zou qua spanning zelfs beter worden dan de eerste manche en zodoende werd het publiek sowieso de duidelijke winnaar in Lochem! Sanders/Kunnas pakte de kopstart en toen de grote zand tsunami op het startveld was verdwenen zagen we de zijspannen van onder andere Foden/Bijenhof, Kops en Smit in elkaar blijven haken aan de binnenbocht. Gelukkig konden alle betrokken teams na enig oponthoud weer verder.
Sanders/Kunnas wisten hun eerste plek knap vast te houden tot aan ruim een kwartier verreden wedstrijd. Hierachter was het dan Willemsen/Rostingt die constant bleven pushen gevolgd door Vanluchene, Veldman, Hermans en Bax die allemaal vaker naast dan achter elkaar reden!
Toen Willemsen dan eindelijk voorbij Sanders was brak dan de spreekwoordelijke pleuris uit aan de kop van het veld!
Snel kon Bax ineens ook door de groep heen en ook hij glipte al snel langs Sanders/Kunnas.
Hermans/Musset reden er nadien ook  snel langs net toen het leek alsof  Bax de aanval zou openen op Willemsen voor de eerste plek.  Wiel aan wiel snelden de twee zijspannen aan de kop namelijk over de dikke knippen van Lochem.
Hermans/Musset echter zaten het beste in de wedstrijd en wilde zich ongetwijfeld revancheren voor de uitvalbeurt in de eerste heat. Verrassend schroefde Hermans het tempo omhoog en waar het publiek zich opmaakte voor een finale om de winst tussen Bax en Willemsen wist Hermans ineens snel aan te sluiten bij de twee koplopers. Een ronde hierna was Hermans dan Bax voorbij en bij het ingaan van de laatste ronde lagen Hermans/Musset zelfs eerste en reden de immer vechtende Willemsen en Bax nog op 2 seconden afstand om de heat knap winnend af te sluiten! Willemsen werd ternauwernood dan tweede en zou dit ook worden in de daguitslag. Binnen een kleine seconde kwamen dan Bax/Stupelis over de finish. Met hun eerste plek in de eerste heat erbij werden zij nipt dag-overwinnaar in Lochem. Vierde werd dan Vanluchene die hiermee zichzelf op het laatste schavot van het dagpodium reed ten koste van Veldman/Janssens die na de knotsgekke finale in Lochem dan vijfde werden.
Sanders wist na zijn holeshot nog zesde te worden voor de Britse teams van Stuart Brown/Chamberlain op zeven en Wilkinson/Humphrey op acht.

 De volgende ONK Sidecar Masters staat al volgende weekend gepland in Varsseveld en hopelijk ziet het publiek dan weer zo een spannende strijd tussen de snelste zijspancrossers van Nederland!
Daguitslag en tevens tussenstand ONK Sidecarmasters 2019
Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl

Uw reacties