X

Gretige Kay Karssemakers blijft op z’n honger zitten

De cruciale eerste ronde van een nieuw kampioenschap staat steeds bol van nervositeit en onzekerheid. Na de GP rijders en de EMX250 piloten was het dit weekend in het Nederlandse Valkenswaard de beurt aan de EMX125 en WMX deelnemers om er aan te beginnen. Zowel kay Karssemakers (EMX125) als TJ O’Hare en Avrie Berry (WMX) pakten op het Eurocircuit hun eerste punten.

Bijna 100 deelnemers hadden zich in Valkenswaard aangemeld voor de eerste EMX125 wedstrijd van het seizoen. Kay dwong weliswaar de kwalificatie af maar na een nette zevende tijd in de vrije training bleef hij toch op z’n honger zitten. Door die teleurstellende tijdstraining mocht de viervoudige Nederlandse kampioen pas als 32ste naar het starthek. De ambitieuze 125cc rookie scoorde dan wel zijn eerste punten zowel qua rijden als qua rondetijden werd duidelijk dat Karssemakers meer in zijn mars had dan de respectievelijke 18de en 15de plaats die hij liet noteren.

WK debutante TJ O’Hare liet de voorbije weken op training en in de JMS wedstrijd  van Arendonk een goede indruk na. Die typische verzorgde rijstijl van de Australische kwam het best tot zijn recht op zondag. In de eerste manche was TJ slecht weg, het ontbrak haar aan vertrouwen om de stepdown te springen en door pijnlijke armen reed ze zeker naar het einde té verkrampt. ’s Anderendaags herpakte O’Hare zich en draaide meer regelmatige rondetijden.

Teamgenote Avrie Berry was wel goed gestart in de eerste reeks maar kende daarna een terugval. Ze wist uiteindelijk nog een twaalfde plek uit de brand te slepen, haar beste resultaat van het weekend. De tweede manche was er eentje om vlug te vergeten. Avrie haalde nooit haar beste niveau waardoor ze vrede moest nemen met de 16de plek.

Dit weekend komen zowel de EMX125 als de EMX250 rijders in actie in het Italiaanse Arco di Trento. De dames hebben nu meer dan anderhalve maand de tijden om de puntjes op de i te zetten in de aanloop naar de tweede WMX ronde op het beroemde circuit van Agueda in Portugal.

Kay Karssemakers:
“Valkenswaard verliep voor mij niet zoals ik had gehoopt! Ik had een slechte plaats achter het starthek doordat ik als 16de was gekwalificeerd. Dat bleef me eigenlijk het hele weekend parten spelen. In de eerste manche vond ik uiteindelijk wel mijn ritme maar ik moest van ver terug komen en eindigde 18de in het wiel van Liam (Everts). In de start van de tweede manche kwam ik zelfs bijna ten val. Eens ik bezig ben was het rijden wel oké. We hebben in ieder geval veel geleerd. Door deze wedstrijden kennen we nu al wat verbeterpuntjes zowel voor mezelf als de motor.”

TJ O’Hare: “Over het algemeen gezien was het wel oké. Over zaterdag kan ik niet tevreden zijn, maar op zondag ging het veel beter. In de tweede manche reed ik beter en ik kon het contact behouden met een snellere groep. Qua rijden heb ik wel genoten van Valkenswaard, ik vond het een mooie baan en ik was door mijn training goed voorbereid op dit soort ondergrond. Natuurlijk ligt het niveau in het WK zoveel hoger dan wat ik gewoon ben in Australië maar dat is precies waarom ik hier wil rijden! Ik weet dat ik nog veel te leren heb, deze eerste wedstrijd was echter een geweldige motivatie om nog harder te werken.”

Avrie Berry: “Ik had meer verwacht van dit weekend. Het is geen excuus hoor maar door visaproblemen bracht ik deze winter door op heel andere banen (in de VS) dan de zwaardere omlopen waarop je normaal hier rijdt! De eerste manche was nog redelijk, op zondag draaide het vierkant en ik kwam nooit in mijn ritme. Mijn voorbereiding was dus niet meteen een pluspunt voor Valkenswaard maar nu de eerste GP achter de rug is kan het voor mij alleen maar beter gaan. Ik kom zelf beter uit de verf op hardere banen en dit seizoen wil ik gewoon voor de top-10 gaan.”

Foto’s: Eric Laurijssen