Column Olav Heijt: Grillig Mantova!

Column Olav Heijt: Grillig Mantova!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het doet denken aan Axel. Het losse zand dat er voor zorgt dat geen enkel rondje hetzelfde is. Bijzonder, zeker als je beseft dat Mantova in Italie ligt. Al jaren is het een weekend van tegenstellingen. Prognoses en weddenschappen zijn de moeite en het geld niet waard.

Smaken verschillen

Waar de gevestigde orde doet wat er van hen wordt verwacht, worden de kaarten flink door elkaar gegooid bij de rest van het deelnemersveld. Cairoli en Prado zijn uitzonderlijk getalenteerd wat blijkt uit het constante scoren van de twee Red Bull KTM coureurs. Opvallend is dan weer het vervolg van rijders in zowel de MXGP als de MX2 klasse. Er vallen een aantal dingen op als het gaat over Mantova. Over de baan zelf zijn de meningen verdeeld. Smaken verschillen, dus heeft het ook weinig zin zo’n mening te delen. Toch blijkt de baan verradelijker dan je zou denken. Ondanks het feit dat Tim Gajser met gepaste regelmaat over het randje van de helling hangt, was het bijzonder te noemen dat hij er in één manche vijf keer naast lag. Waar ook niemand wat over te zeggen heeft is het weer. In Mantova is altijd wel iets aan de hand. Ook deze editie had weer verschillende verrassingen in petto. De zaterdag was een dag zoals verwacht. Een fijne temperatuur, wat zorgt voor een mooie dag motorcross met hooikoortspollen en vrij normale uitslagen.

Hij zou uit Rotterdam kunnen komen

Jorge Prado was al een tijdje de coming man, maar inmiddels is het is al zover dat hij slecht heeft gereden als hij niet wint. In normale doen ongenaakbaar en niet te kloppen. De Belgische eer wordt sinds kort weer hooggehouden. De altijd rustige en vriendelijke Jago Geerts is in zijn groei naar de absolute top nog steeds niet te stoppen. Hij zou uit Rotterdam kunnen komen; ’geen woorden maar daden’. Bas Vaessen valt op, maar zeker Davy Pootjes lijkt zich eindelijk te herpakken om zich met de top te gaan bemoeien. Calvin Vlaanderen scoort matig als begenadigd zandrijder en de F&H trein van Jacobi en Sterry lijkt in de eerste manche ook een vertraging te hebben opgelopen.

‘The show will go on’

Waar er op de eerste dag zeven zonnen schenen, slaat het weer rond zeven uur ineens om. Er steekt een storm op die veel easy-up tentjes ongewild van plaats doet wisselen. Het begint vervolgens te regenen om niet meer te stoppen. De baan verandert zienderogen in een grote modderpoel, die op amateurbasis waarschijnlijk niet eens betreden, laat staan bereden zou worden. Zoals het vaker gaat met het MXGP circus wordt er zelden afgelast. Nooit eigenlijk. In de ergste gevallen wordt er nog wel eens wat omgelegd, maar in de meeste gevallen is het gewoon dikke pech. ‘The show will go on’. Prado lijkt een alleskunner en geeft in de tweede manche wederom de toon aan. De modderrijders geven zich graag bloot. Dylan Walsh is in zijn element en van Davy Pootjes weten we al langer dat de ondergrond hem niet uitmaakt. Gewoon doorgaan. Thomas Kjer Olsen zit er weer netjes bij en ook Tom Vialle blijkt niet bang van een beetje viezigheid.

‘Bikkel’ Bogers

Bij de ‘grote mannen’ geeft negenvoudig wereldkampioen Tony Cairoli duidelijk aan dat hij serieus is met zijn plannen. Opvallend is het presteren van Pauls Jonass, die ook zijn draai weer gevonden lijkt te hebben. Jasikonis lijkt ook steeds meer een gevestigde naam in de top van de MX1 klasse te worden door met een steeds grotere regelmaat voorin te eindigen. Tim Gajser vind de lijnen niet en moet zijn Honda meerdere keren uit het zand halen. Glenn Coldenhoff kan slecht wennen aan het Italiaanse zand, terwijl een iets teveel door blessures geplaagde Kevin Strijbos weer een zeer respectabele rentree maakt.

Startcrash

In manche twee valt de aas weer bij Tony, maar de rest van de kaarten lijken net weer wat anders geschud. ‘Bikkel’ Bogers gaat als een raket van start en houdt karaktervol stand. Als je het iemand gunt, is Brian het wel. Pauls Jonass voegt zich wederom bij de top en ook van Glenn weten we nog uit de Nations dat nattigheid hem niet deert. Jasikonis heeft het wat minder naar zijn zin. Tim Gajser toont eveneens karakter door zich na een startcrash terug te werken naar een eervolle zesde plaats. De strijd ligt vooralsnog open met veel wisselende posities, maar dat maakt het ook wel weer mooi maakt naar te kijken. Aan de vooravond van de MXGP Portugal zijn we erg benieuwd naar de ontwikkelingen aldaar. Met een Herlings op de deelnemers lijst zal de strijd om de eerste plaats wel weer ter discussie staan…

Tekst: Olav Heijt – Foto’s: Gino Maes

Uw reacties