Podiumpraat met Davy Pootjes

In moeilijke omstandigheden pakte Davy Pootjes (21) vandaag in Mantova zijn allereerste MX2 podium. De snelle Nederlander kreeg een sneltrein van rijders achter zich aan in de tweede manche maar bleef pushen en zag zijn inspanningen beloond met een mooie derde plaats. Meteen ook het eerste Hollandse podium van het seizoen!

In de tussenstand staat de DIGA Procross Husqvarna coureur nu 9de op nauwelijks 10 punten van de 7de. Na een prima start in de eerste manche reed Pootjes naar een 4de plek, zijn beste prestatie van het seizoen. Zowel de tweede reeks als de strijd om het podium werden uiteindelijk een zenuwslopende bedoeling. “Voor de tweede manche hadden ze alles gevlakt waardoor de sporen dicht kwamen te leggen. Zo kwam je telkens in de zware blubber terecht! Dat had voor mij niet gehoeven. Alleen de bulten bijwerken, was voldoende geweest,” legt Davy ooit.

Weer schoot Pootjes in de afsluitende race als een raket uit de startblokkken. Tot de laatste fase van de wedstrijd bezette de coureur uit Stolwijk de vierde plaats maar vanzelfsprekend was zijn rush naar het podium allerminst.

“Het lag er sketchy bij, maar ik moést gewoon blijven pushen want ook Jed Beaton voerde de druk op. Met vier ronden te gaan liep de motor heel heet -niet abnormaal gezien de omstandigheden natuurlijk- maar ik voelde ‘m wel spruttelen. Dat kostte me de tweede plaats maar dat ik alsnog toch het podium haalde was fantastisch. Absoluut een geweldig gevoel. Net toen ik over de finish kwam, gaf de motor zelfs helemaal de geest! Het was een zware en lange weg terug na alles wat ik de voorbije jaren heb meegemaakt. Altijd was er wel iets, crashes, blessures of gewoon pech! Maar deze winter hebben we heel hard gewerkt met mijn team DIGA Procross en dit is gewoon loon naar werken,” aldus een opgetogen Pootjes die sinds deze winter met rijcoach Marc De Reuver samenwerkt.

Na zijn podium tijdens de Dutch Masters of Motocross in Axel was het voor Davy een tweede opeenvolgende top-3. Zijn laatste internationale podium dateert ondertussen al van 2014 toen hij in de EMX125 het podium haalde in Saint Jean d’Angely, Frankrijk. Wat Davy betreft, gaat hij het hier niet bij laten. “Ik weet dat ik op het podium thuis hoor. Ze zijn nog lang niet klaar met mij!”

Tekst: Tom Jacobs