Heroïsche eerste GP winst voor Sidecar-team Dierckens/Bax in Letland!

Heroïsche eerste GP winst voor Sidecar-team Dierckens/Bax in Letland!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Arne Dierckens en Robbie Bax hebben de GP zijspancross te Letland gewonnen. In het bloedhete Stelpe wist het duo via een eerste en een tweede plek in de heats beslag te leggen op de allereerste GP winst ooit voor team Dierckens. 
Etienne Bax en Kaspars Stupelis werden derde in de eerste heat en wonnen de tweede manche en werden daarmee tweede in het dagtotaal en zagen hun voorsprong in de WK-stand wederom verder uitlopen.
De nieuwbakken Nederlands-kampioen Hermans/Musset werden door hun tweede en derde plek in de heats als derde het dagpodium op geroepen in  Stelpe/Letland.

Voor iedere liefhebber van de zijspancross was deze GP het aanzien meer dan waard. Met name in de eerste heat bleef men vooraan met vijf combinaties binnen schotsafstand van elkaar en was de spanning om te snijden. Dierckens nam de holeshot in de eerste heat, wat ergens niet zo bijzonder meer is, het is de laatste paar GP’s eerder bijzonder als een ander zijspan de kop pakt na de start….
Na zijn vervelende blessure aan het einde van vorig jaar miste Dierckens wat wedstrijdritme aan het begin van het seizoen en men zakte telkens wat terug in de wedstrijd . Nu echter in Stelpe vielen alle puzzelstukken in elkaar. Dierckens/Bax hielden de hele eerste heat de concurrentie achter hen en wonnen de eerste manche van de GP te Letland. Als aan een touwtje stroomde vooraan de zijspannen binnen na een geweldige spannende manche met Hermans/Musset op twee en Bax/Stupelis op drie.
Wie in de tweede manche de kopstart pakte laat zich niet zo moeilijk raden. Nu echter waren Bax/Stupelis op de pinken en men kon in de eerste helft van de race Dierckens voorbij om met voorsprong de heatwinst te pakken in het tweede bedrijf te Stelpe. Zeer voldaan maar ook moe gestreden kwamen dan Dierckens/Bax als tweede langs de finish-vlag en hiermee had men in Stelpe weer een primeur. Net als vorig jaar, toen Hermans/Musset in eveneens helse hitte hun allereerste GP-winst boekte was die eer nu ten deel aan team Arne Dierckens en Robbie Bax. Met de eerste en tweede plek in de heats mocht Arne Dierckens zich ineens GP-winnaar gaan noemen en de eveneens moegestreden bakkenist Robbie Bax mocht als winnaar aansluiten op het podium. Bax/Stupelis werden dan in het dagtotaal tweede en Herman/Musset derde.

De internationale zijspancrossers hebben nu een aantal weken vrij voordat op 25 augustus men in Roggenburg-Zwitserland aftrapt voor  het laatste deel van dit seizoen. Dit wordt een vier-luik met eerst Roggenburg/Zwitserland, als tweede Gooik/België, als derde de GP te Dardon/Frankrijk en de finale een week erna te Rudersberg/Duitsland.

Ondanks de grote voorsprong van inmiddels zeker één GP aan punten voor Bax/Stupelis kan er nog van alles gebeuren. Tweede team Vanluchene/Van den Boogaart is op het vinkentouw en zal elke fout van de leiders afstraffen. Op de laatste WK-podium plek zien we met evenveel punten team Dierckens/Bax en Hermans Musset.
Kortom, niks is nog gezegd in het WK zijpancross!

Dagresultaat GP Stelpe/Letland

Stand WK zijspancross met nog 4 GP’s te gaan.

Tekst Emil Bilars
Foto Luc Vanderaa

Uw reacties