X

Bax/Stupelis op titelkoers na GP winst te Zwitserland!

Etienne Bax en Kaspars Stupelis hebben in Roggenburg via een dubbele heat-overwinning de dagzege gepakt in de Grand Prix van Zwitserland! Alleen Hermans/Musset leken in de eerste heat wat druk te kunnen zetten op team Bax, echter door wederom klein technisch malheur moest Hermans uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek in de eerste heat. In de tweede omloop pakte team Hermans dan de tweede plek en dit was genoeg voor diezelfde plek op het GP-podium. Vanluchene/Van den Boogaart werden tweede en later vierde en daarmee derde in de daguitslag. Zij konden niks anders dan toezien hoe Bax/Stupelis in de WK-stand weer tien punten verder zijn uitgelopen.
Voor de overige teams uit de lage landen was het een Grand Prix om snel te vergeten. De malheur was het grootst bij de Nederlandse bakkenisten Pim Lambrechts en Peter Beunk. Beiden braken zij hun enkel en zodoende is het seizoen voor hen over.

De lappenmand onder de sidecarsisten in 2019 begint abnormaal groot te worden. Na het drama van Valentin Giraud, die in Zwitserland door Franse supporters een extra hart onder de riem werd gestoken door een sfeeractie in de sighting-lap, kreeg de zijspanwereld weer slecht nieuws te verwerken. Kelly Debruyne, sinds dit seizoen de snelste vrouwelijke zijspanrijder op aarde, was hard gecrasht tijdens de BK-proef te Kampenhout vorig weekend en moest twee spoedoperaties ondergaan aan haar lever. Het ergste gevaar lijkt nu geweken maar het herstel van de snelle schooljuf zal lang en moeilijk worden. Haar metgezel, Ben van den Boogaart, liet weten dat ze in alle rust wil herstellen maar dat alle steunbetuigingen enorm werden en worden gewaardeerd.

Reeds op de zaterdag van de Grand Prix kwam er nog een naam bij op de lange lijst van gekwetsten. Kops/Lambrechts kwamen tijdens de dubbelsprong niet goed uit en bakkenist Pim Lambrechts brak bij de landing zijn enkel. Einde GP van Zwitserland en ook einde seizoen voor bakkenist Lambrechts die toch wel één van de sensaties is dit seizoen samen met zijn eveneens jonge rijder Iljen Kops. Kops is nu hard opzoek naar een vervanger die bij hem in het zijspan wil stappen voor de laatste drie GP’s.
Met het wegvallen van Kops waren er nog 38 zijspannen over en daarmee zouden er 8 van het toneel moeten verdwijnen voor de daadwerkelijke GP op de zondag. Het doek viel helaas voor team Van de Lagemaat/Van Hal. Zij kwamen een twee seconden te kort om zich te plaatsen voor de WK-ronde te Zwitserland.

Heat 1
De holeshot in de eerste heat was er voor Veldman/Janssens die zij aan zij met snelstarter Dierckens de eerste paar bochten betwiste. Laatste genoemde kwam echter al snel voorbij Veldman maar de vreugde bij Dierckens/Bax was van korte duur. Tijdens de eerste snelle afdaling het dal van Roggenburg in kwam men onderaan in de problemen en vloog men hard voorover het zijspan af . Dierckens en Bax werden juist tegen de verkanting van de opvolgende kombocht gekatapulteerd en de opvolgende Veldman kon ter nauwernood voorkomen dat hij ook niet vol in het spul crashte. Dierckens en Bax werden verzorgd en mochten van de dienstdoende arts niet starten in de tweede manche. Hiermee was de Zwitserse GP voor de winnaar van de afgelopen WK-ronde al na een halve ronde over. Arne Dierckens (rugklachten) en Robbie Bax (pijnlijke schouder) lieten weten direct thuis zichzelf te laten onderzoeken in het ziekenhuis.
Door de crash van Dierckens en Veldman die hierdoor moest inhouden werden de kaarten vooraan anders geschud. Vanluchene kwam nu op één te liggen met Veldman, die net Bax/Stupelis wist af te blokken, op twee. Team Bax, liggend op de derde plek waren echter snel voorbij Veldman en even later ook al voorbij Vanluchene om hierna weg te rijden. Achter Vanluchene was het dan Hermans die kwam opstomen en hij kon halfweg de race de tweede plek overnemen en zelf richting leiders Bax/Stupelis rijden, Net toen Hermans/Musset vol de druk wilde opvoeren bij de leidende combinatie viel men met nog twee ronden te gaan juist weer wat terug. De oorzaak bleek klein technisch malheur en hiervan profiteerde niet alleen Bax/Stupelis, die zonder druk als eerste werden afgevlagd, maar ook Vanluchene die Hermans wist te passeren in de laatste ronde en zo de tweede plek aan de meet liet noteren. Hermans werd nog wel derde met vlakhierachter de aanstormende Brown/Chamberlain op vier. Zoonlief Jake Brown bleek het spoor van zijn vader Stuart Brown goed te kunnen volgen en kwam als vijfde binnen met hierachter dan weer de zwart/roze combinatie van Wilkinson/Humphrey die zesde werden. Op zeven zagen we dan wederom een linkse bak aan de finish, deze was echter van Zwitserse origine met berijders Heinzer/Betschart. Achtste werden dan de Tsjechen Kolencik/Hejhal die op de harde banen steeds makkelijker de top tien lijken binnen te rijden. Willemsen, in Zwitserland van start met Haller en komende vanaf de tweede startrij, wist negende te worden en de top tien werd afgesloten door Veldman/Janssens. The Frogg uit Kampen was in de race helaas naast de baan gekomen en moest vanaf achteraf weer terug vechten wat men dus verdienstelijk deed met de tiende plek. Santermans werd dan dertiende en op plek 20 was er nog één WK-punt voor Sven Wisselink die samen met Kenny van Gaalen aan de start was verschenen. Justin Keuben, met de Zwitsese inval bakkenist Walti die de blaren aan de handen had hangen, kwam niet tot scoren evenals Boussy/De Schacht die vanwege een rugprobleem aan de kant ging.

Heat 2
Zonder de Belgische teams van Dierckens en Boussy ging rond vier uur de tweede heat van start in het hete Roggenburg.
In de tweede heat was er de holeshot voor Jake Brown/Joe Millard met vlak hierachter de snelle teams van Hermans en Bax. Laatst genoemde teams stelde ook snel orde op zaken en vlogen rap aan de jonge Brown voorbij. Ook Van Werven/Beunk waren goed weg, echter kwamen zij reeds in de eerste ronde verkeerd terecht na de dubbelsprong en brak bakkenist Beunk hierbij zijn enkel op meerdere plaatsen. Aangeslagen moest men dus noodgedwongen de strijd verlaten. Vooraan liep het op rolletjes voor team Bax die vandaag niet te houden bleek. Men reed gecontroleerd op de eerste plek zonder druk vier aan de leiding en na ruim een half uur wist men als winnaar van de tweede heat, en tesamen met de winst van de eerste erbij, natuurlijk ook als GP winnaar over de finish te komen. Hermans/Musset konden niks anders dan genoegen nemen met de tweede plek en dit bleek genoeg voor de tweede stek op het eindpodium.
Op drie was het Stuart Brown/Josh Chamberlain met vlak hierachter Vanluchene/Van den Boogaart. Stuart Brown en Vanluchene waren bijna tegelijkertijd ook kopstarter Jake Brown voorbij en hierna was men de hele race met elkaar in de slag. Wat Vanluchene ook probeerde, hij kwam de Engelse nestor Brown niet voorbij. Zo werden dus Brown/Chamberlain derde in de tweede manche en Vanluchene/Van den Boogaart vierde. Dit was samen met hun tweede plek uit de eerste heat wel genoeg om als derde op het dagpodium te mogen klimmen. De sterk rijdende Varik/Daiders waren Jake Brown dan ook nog voorbij gekomen en werden vijfde met op zes dan kopstarters Brown/Millard op de finish. Net als in de eerste heat werd de Zwiser Heinzer weer zevende en op acht zagen we dan een mooi resultaat van Wilkinson/Humphrey. De machine van Wilkinson sloeg af bij de start en als allerlaatste kon men de strijd pas aanvangen. Een inhaalrace van jewelste bracht hen dus nog op de achtste stek op de meet. De Italiaan Compelati wist dan negende te worden en Willemsen/Haller scoorden met hun tiende plek vanaf de tweede startrij weer een degelijk resultaat. Inval bakkenist Walti, in dienst van Justin Keuben, bleek een doorzetter. Met zwaar beschadigde en bebloede handen bleef hij volhouden in de bak bij Justin Keuben wat resulteerde in een vijftiende plek en een handvol WK punten aan de finish. Ook Wisselink wist weer wat punten te scoren op de achtiende plek. De Nederlandse bakkenist Roy Bijenhof, in dienst van de jonge Engelsman Foden, wist met plek twintig nog net één WKpunt in de zak te steken.
Santermans moest de race noodgedwongen stoppen toen zijn bakkenist Beleckas vol in de rug werd gereden door een ander zijspan. Ook was er een uitvalbeurt  te noteren voor Veldman/Janssens die met een kapot zijspanwiel de strijd moesten staken.

Bax/Stupelis zijn door hun dubbele heat-winst wederom tien punten uitgelopen op Vanluchene/Van den Boogaart op de tweede plek. Door het 0-score resultaat van Dierckens is Hermans nu weer als derde terug te vinden in de rangschiking van het WK zijspancross.

Er volgen nog drie GP’s en aanstaand weekend is alweer de volgende GP en wel in het Belgische Gooik. Dit is voor de Belgische en Nederlandse fans natuurlijk weer een mooie mogelijkheid om de WK-strijd zelf mee te maken op de mooie uitgezette omloop die aandoet als een echt ‘oldskool’ motocross-circuit, zij het dan wel gelukkig erg breed.
In theorie zouden Bax/Stupelis zich al kunnen verzekeren van de WK-titel in België, dan moet men echter zelf de volle buit pakken en tweede zijspan van team Vanluchene/Van den Boogaart zouden in dat scenario niet meer dan 19 WK-punten in totaal moeten vergaren.

Er is nog wel een hoop onzeker wat betreft deelname van verschillende teams uit de Benelux door blessures. Zo zit team Van Werven, team Kops en team Keuben dus zonder vaste bakkenist wegens blessureleed en is het nog maar de vraag hoe het herstel verloopt van Dierckens/Bax en Boussy/De Schacht.

In aanloop naar deze ’thuis’ GP zijspancross trachten wij u zoveel mogelijk op de hoogte te houden aangaande de Nederlandse en Belgische deelname.
Desalniettemin, met z’n allen volgende week op naar Gooik voor een spectaculaire WK zijspancross-ronde georganiseerd door de fanatieke AMC Dworp.

Dagresultaat GP zijspancross Roggenburg/Zwitserland

Tussenstand WK zijspancross 2019 met nog 3 GP’s te verrijden

Tekst:Emil Bilars

Foto:Dries de Witte/smxpics.be