Beste jaarprestatie voor Kay Karssemakers

Beste jaarprestatie voor Kay Karssemakers
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het Belgische KTM Diga Junior Racing team werkte in Lommel niet alleen een thuiswedstrijd af, in de EMX250 trad het ook met twee Belgen aan: Greg Smets en Jarni Kooij. De beste prestatie van het GP Limburg weekend kwam echter op conto van Kay Karssemakers. De EMX125 rookie werd namelijk gedeeld 11de.

In de eerste seizoenshelft was het voor Karssemakers nog vaak knokken om een goede tijd neer te zetten als het er op aan kwam, tijdens de kwalificatietraining. Daar was in Lommel niets van te merken. De voormalige 65cc junior wereldkampioen werd sterk 6de in zijn groep.

Ondanks middelmatige starts bevestigde Karssemakers in beide manches. In de eerste race lag Kay op Koers voor een 8ste plaats maar een foutje aan het slot sloeg ‘m terug tot de 10de plaats. Ook op zondag kwam hij als 10de binnen. Meteen zijn beste EK weekend van het seizoen. Bovendien schuift de jonge Boxtelnaar nu in de tussenstand op van de 20ste naar de 16de plaats.

Nadat hij in Duitsland zijn eerste wedstrijd afwerkte voor het team keek Jarni Kooij erg uit naar de topconfrontatie in Lommel voor eigen publiek. Kooij trok zich meer dan behoorlijk uit de slag in de vrije training waarin hij vijfde werd. Vervolgens zette hij de 14de tijd neer in de tijdstraining. Jarni maakte een schakelfout in de start maar herstelde handig in de eerste bochten en stootte zo snel door naar de 14de plek. In de eerste ronde kwam de jonge Kempenaar helaas zwaar ten val waarbij hij gekneusde ribben en schaafwonden opliep. Gehavend aan de start voor tweede race kon Kooij nooit zijn beste niveau halen en moest genoegen nemen met een 31ste plaats.

LEES MEER  Herbekijk “Buurman, wat doet u nu?” met Stefan Everts


Gastrijder Greg Smets had de uitnodiging aangenomen om In Lommel één van de vacante KTM Diga Junior kwartliters te bemannen. De Inters 250 kampioenschapsleider in de VLM wilde zich in eerste instantie kwalificeren. Dat lukte ook met een puike 12de tijd. In de manches bleef Greg een beetje op zijn honger. Zowel op zaterdag als op zondag kwam hij ten val. Hij eindigde respectievelijk 26ste en 22ste.

Kay Karssemakers: “Lommel was zeker mijn beste weekend tot nog toe. Vooraf had ik geen precies doel voor ogen maar ik had wel op wat meer gehoopt in ieder geval. Telkens was ik niet fel genoeg in het begin. Daar moet ik dus zeker aan werken. Nadat ik wat terug was gezakt, kon ik toch goede rondjes neerzetten in de eerste manche. Wel jammer van die fout op het einde. In de tweede reeks kwam ik ook wel op dreef na die eerste ronde maar het rijden was op zich niet top.”

Jarni Kooij: “Natuurlijk is dit niet het weekend dat ik voor ogen had. Na mijn goede vrije training voelde ik wat meer druk voor de tijdstraining  -ook omdat het een werkpunt is- maar de 14de tijd was al bij al redelijk. In de eerste reeks had ik niet helemaal het goede gevoel met de afstelling van de motor. Door mijn zware val werd zondag sowieso loodzwaar. Ik had slecht geslapen, ademen ging moeilijk door mijn pijnlijke ribben en het rijden was gewoon slecht. Tot overmaat van ramp kwam ik nog eens ten val in de tweede race. Nu zo snel mogelijk herstellen voor de volgende wedstrijden!”


Greg Smets: “Ik kijk op Lommel terug met een gemengd gevoel. Het voornaamste doel was kwalificeren, wat ook lukte. Dat haalde wel wat druk van de ketel. Die twee degelijke reeksen waarop ik mikte, kwamen er echter niet uit. Op zaterdag draaide het vierkant, ik kwam gewoon niet in mijn ritme. Ondanks die crash vlotte het wel beter ’s zondags. We hadden wat dingetjes veranderd qua afstelling en dat pakte goed uit. Ik eindigde net buiten de punten maar al bij al heb ik me wel geamuseerd.”

Foto’s: Eric Laurijssen

LEES MEER  Kijktip: Buurman wat doet u nu? op één met Stefan Everts

Uw reacties