Column: Geert Gelaude augustus 2019

Column: Geert Gelaude augustus 2019
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Eén der grootste sport evenementen ter wereld is reeds een paar weken achter onze rug. Toch volgt in het zog van de “Tour de France” want daar gaat hem over nog tal van kleinere broertjes. Denk maar aan de Vuelta die er zit aan te komen en nu het EK wielrennen in Alkmaar. Toch heb ik bij dit alles heel veel vragen? Als je naar een Crosswedstrijd gaat zoals velen onder ons dit jaar meermaals hebben gedaan. Of zelfs Grand Prix wedstrijden hebben bezocht, kom je tot de vaststelling dat er in de wielrennerij nauwelijks sprake is van veiligheid!

Tijdens één van de talrijke bergritten in de tour, zat ik me dan ook danig te ergeren op de organisatie en het publiek. Motorcrossfans staan stil langs de track en roepen hun idolen iets toe. Maar tijdens die bewuste bergrit liepen er tal van rare individuen langs de kant van de weg dat ik me grote vraagtekens stel over de veiligheid van enerzijds de renners en anderzijds andere mensen en supporters. Zo liep er iemand met het boek van Peter Sagan in de hand naast de bijna met zijn tong tussen de ketting draaiende Tsjech om dat boek toch maar even te signeren? Iets hoger liep er een man in een luier door het beeld, gevolgd door vier pseudo imitators van Borat maar dan wel zonder snor. En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl nog een kleine opsomming, iemand verkleed als condoom, als kip, als worstenbroodje en het hoogtepunt was de man met een pan mosselen. Ik had wel eens willen weten of die brave man een mosselbedrijf runt in Yrseke of dat hij daarvoor de nodige centen krijgt om met een pan Zeeuwse mosselen op TV te komen tijdens een de zwaarste bergritten? Of misschien moet ik maar even Apeldoorn bellen, die zullen me vast meer info kunnen geven.

Nee vrienden ik zat me echt zwaar te ergeren aan deze onbezonnen gekken. Als ik daar zou staan. Dan ga ik voor de koers, voor het voelen van de adrenaline die zo een rit met zich meedraagt. Dus sta ik al zeker niet te wachten op een bende half naakte, en bezopen jonge gasten. Want ik zou al heel snel mijn voet beetje meer naar voren durven zetten als ik ze zie komen aanlopen. Of per toeval eentje de kant in trekken, bijna niemand doet dit of durft dit te doen want het hoort bij de koers? Het hoort erbij, komaan zeg en wat met de veiligheid dan? Feit is dat die onbezonnen fans , zal ik ze maar het nodige respect gunnen nooit op hun bek gaan, en dat is intriest, want dan konden we nog eens lachen als meneer worstenbroodje op zijn bek gaat en languit op de baan ligt! Ja toch… of is dit iets te sadistich? Wij staan tijdens een Grand Prix op ettelijke meters van onze idolen en kunnen hen amper aanmoedigen dat ze het ook daadwerkelijk zien! Stel dat er één of andere gek zich onder al die mensen mengt, en naast het peleton dat aan het klimmen is loopt en een mes trekt??? Ik mag er niet aan denken…

Nee wij zijn op dat punt brave supporters die ons steeds meer op een tribune laten plaatsnemen al dan niet met een verrekijker in de hand om toch maar van onze sport te genieten. Ja nostalgisch was het beeld tijdens de Grand Prix in Lommel wel want hier en daar zag je terug kleine tentjes met zeteltjes ervoor staan in de beperkte ruimte waar je als toeschouwer NOG mag komen. En let op we gaan meer en meer naar wedstrijden waar het publiek echt zal worden gecentraliseerd geloof me want de TV rechten moeten een massa volk laten zien. Of beter gezegd een massahysterie om de indruk te wekken dat het toch allemaal zo goed gaat in de cross. Nee opnieuw slaan ze de bal mis, ja de veiligheid van rijders en supporters is van erg groot belang. Maar je hoort heel zelden dat er een rijder of een motor uit de baan gaat en daar mensen verwond. Dus waarom dan bouwhekkens van 2 meter hoog rondom het circuit plaatsen? Moeten wij echt onze wedstrijden gaan volgen van thuis uit?

Dit lijkt me beter zie je alles en kan je lekker languit op de bank hangen. Nee nu zetten ze ons op ettelijke meters naast de track. Hier mag je zitten, nee meneer ik wil liever daar kijken. Oeps verboden voor publiek, ik kijk wel iets verder, doe geen moeite meer je blijft waar zij dat willen. Motorcross was leuk omdat je over de gehele lengte van het circuit de rijders kon aanmoedigen, nu nemen ze ons in sneltrein dit ook al af… Wat is het volgende dat ze ons afnemen? Ja zelfs in de zijspanwedstrijden rukken de befaamde bouwhekkens op, je ziet ze nu al en volgend seizoen kan ik je nu al zeggen dat Oss er vol zal mee staan!

Misschien is het tijd dat we de Boratfanclub of alle worstenbroodjes, als condooms, met een pan mosselen in de hand, verklede mensen eens uitnodigen op de Motorcross of Naties in Assen en laten meelopen met Herlings en Co.

Door: Gelaude Geert
Foto:

Uw reacties