X

Jorge Prado: “Nee, MX2 is niet saai!”

Regerend MX2 wereldkampioen Jorge “Tornado” Prado weerlegde de meningen dat hij het WK dit jaar tot een saaie bedoeling heeft gemaakt. Vorig weekend liet de Spanjaard in Imola zijn 14de GP zege van het seizoen noteren. Wat meteen wil zeggen dat de Red Bull KTM rijder ongeslagen is in de 14 GP’s waarin hij aan de start stond…

Slechts een handvol punten scheidden Prado van zijn tweede wereldtitel in de MX2. De KTM fabrieksrijder gaat het weekend in Uddevalla in met een voorsprong van 130 punten op uitdager Thomas-Kjer Olsen (Rockstar Energy Factory Husqvarna Racing). In totaal zijn er nog 150 punten te verdienen in de laatste drie Grote Prijzen van het seizoen.


Zelfs als “TKO” de eerste reeks in Zweden wint, heeft Prado slechts zes punten (15de plaats) nodig om de klus te klaren. Daarmee zou Jorge dit decennium de derde KTM MX2 wereldkampioen zijn die zichzelf opvolgt. Nog meer voer wie van cijfers en lijstjes houdt: een GP overwinning in Zweden zou “the Tornado” op gelijke hoogte hijsen van  Jeffrey Herlings die in 2013 naar 14 opeenvolgende MX2 GP zeges reed. “Als ik risico’s moet pakken dan pas ik,” glimlachte Prado over de kans om Herlings te evenaren. “Maar ik ga me ook niet inhouden! Ik ga gewoon mijn best doen, en ik rijd om te winnen zoals in elke GP.”

De uitmuntende vorm van Prado zorgde er wel voor dat de protegé van Tony Cairoli zelden of nooit in duel moest gaan. Voor de neutrale toeschouwer miste het kampioenschap in de MX2 hierdoor spankracht. “Het is in ieder geval niet saai voor mij. Elke wedstrijd is een uitdaging,” zei de 18-jarige klasbak. “Ik heb altijd geprobeerd om te verbeteren en om ook dit seizoen vooruitgang te boeken.” Misschien zeggen mensen dat het saai is als ik een voorsprong van meer dan 30 seconden heb. Maar dan laten ze me ook niet zien op TV! Elke keer als ik een wedstrijd terug zie, lijkt het alsof ik nooit in beeld kom. Maximum twee ronden in elke manche.”

Wat er ook gebeurt zijn de blikken nu zondag sowieso gericht op Jorge. Eerder raakte al bekend dat Prado voor 2020 overstapt naar de MXGP met het door Claudio De Carli geleide Red Bull KTM team.

Foto’s: Answer, Ray archer
Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs