Britt Jans-Beken pakt volle buit in Groesbeek

Britt Jans-Beken pakt volle buit in Groesbeek
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Britt Jans-Beken (Ned) heeft in Groesbeek de derde wedstrijd van de IMBA dames gewonnen. De Lakerveld Racing-rijdster won op circuit d’n Hoek alle drie de manches, De tweede plaats was voor Brenda Wagemans met drie maal de tweede plaat. De Belgische blijft hiermee aan de leiding staan in het Europees Kampioenschap. Amber Simons (Ned) mocht met drie maal de derde plaats in de manches eveneens het erepodium betreden. Plaatsen vier en vijf werden met Cynthia Swets en Kayleen van Dam eveneens bezet door Nederlandse dames. Voor podiumkandidate Chelsea Gowland (GBR) eindigde de dag in de zesde ronde van de eerste manche. Bij het inhalen van een achterblijfster kwam zij ten val en bleef de resterende manches geblesseerd langs de kant.

Eerste manche
Het was Simons die na de eerste meters de leiding nam voor Wagemans, Jans-Beken, Swets en Gowland. Wagemans nam in de eerste ronde de leiding over. In de volgende ronde moest Simons ook Jans-Beken voorbij laten. Enkele seconden achter dit trio ging Gowland voorbij aan Swets en kwam als vierde door. Jans-Beken zette haar opmars door en nam in de derde ronde de leiding over van Wagemans. Simons zag langzaam maar zeker zowel Jans-Beken als Wagemans van haar weg rijden. In de zesde rond kwam Gowland ten val en zij moest de strijd staken. Swets kwam hierdoor even op de vierde plaats te liggen, maar moest deze in de volgende ronde afstaan aan van Dam. Jans-Beken weerstond de druk van Wagemans en werd als eerste afgevlagd. Wagemans passeerde de finish als tweede op ruime achterstand gevolgd door Simons. Ruim achter Simons was de vierde plaats voor van Dam die Swets achter zich hield.

Tweede manche
Het was nu Simons die als beste weg was voor Wagemans, Swets, Charlotte Hall en Amber Everts. Het was Jans-Beken die de achtervolging inzette en snel voorbij ging aan Everts, Hall en Swets om de aansluiting te vinden bij Wagemans en Simons. In de vierde ronde moest Simons de leiding af staan aan Wagemans en zag zij in de daaropvolgende rond ook Jans-Beken voorbij komen. In de strijd om de manchezege reden Wagemans en Jans-Beken opnieuw weg van Simons. Het was wederom Jans-Beken die voorbij ging aan Wagemans en er met de manchezege van door ging. Simons behaalde opnieuw de derde plaats op ruime achterstand gevolgd door Swets. De vijfde plaats was voor van Dam die hiermee een mooie inhaalrace vanuit de achterhoede bekroond zag worden.

Derde manche
Jans-Beken greep nu vanaf de start de koppositie voor Simons, Swets, Wagemans en Hall. Wagemans ging in de eerste ronde voorbij Swets en meldde zich opnieuw in de strijd om de koppositie. In de tweede ronde ging van Dam voorbij aan Hall om als vijfde door te komen. De voorste drie dames streden rondenlang wiel aan wiel om de manche zege. Simons zag in de vijfde ronde Wagemans voorbij komen die hierna vol druk zette op Jans-Beken. Het was echter opnieuw Jans-Beken die de deur gesloten wist te houden en er vandoor ging met de manchezege voor Wagemans. Simons wist vrijwel de gehele manche bij te blijven, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met wederom de derde plaats. Ruim achter haar passeerde Swets als vierde de finish voor van Dam.

In de tussenstand van het Europees Kampioenschap dames 2019 lijken Wagemans en Jans-Beken te gaan uitmaken wie de kampioene wordt. Wagemans begint de laatste wedstrijd op 22 september in het Zwitserse Amriswil met een voorsprong van 19 punten op Jans-Beken. Simons en Swets lijken vooralsnog te gaan uitmaken wie de laatste plaats op het erepodium zal behalen. Gowland lijkt door haar val en tweemaal een DNS kansloos voor het erepodium.

Uitslag eerste manche IMBA dames Groesbeek:
1. Jans-Beken (Ned), 2. Wagemans (Bel), 3. Simons (Ned), 4. van Dam (Ned), 5. Swets (Ned), 6. Everts (Bel), 7. van Muylen (Bel), 8. Hall (GBR), 9. Ruiters (Dui), 10. Saunders (GBR).

Uitslag tweede manche IMBA dames Groesbeek:
1. Jans-Beken (Ned), 2. Wagemans (Bel), 3. Simons (Ned), 4. Swets (Ned), 5. van Dam (Ned), 6. van Muylen (Bel), 7. Hall (GBR), 8. Saunders (GBR), 9. Everts (Bel), 10 Ruiters (Dui).

Uitslag derde manche IMBA dames Groesbeek:
1. Jans-Beken (Ned), 2. Wagemans (Bel), 3. Simons (Ned), 4. Swets (Ned), 5. van Dam (Ned), 6. Ruiters (Dui), 7. van Muylen (Bel), 8. Hall (GBR), 9. Everts (Bel), 10. Allisson (GBR).

Dagklassement IMBA dames Groesbeek:
1. Jans-Beken (Ned) 180, 2. Wagemans (Bel) 162, 3. Simons (Ned) 150, 4. Swets (Ned) 139, 5. van Dam (Ned) 137, 6. van Muylen (Bel) 125, 7. Hall (GBR) 119, 8. Everts (Bel), 9. Ruiters (Dui) 115, 10. Saunders (GBR) 100.

Tussenstand IMBA dames 2019:
1. Wagemans (Bel) 504, 2. Jans-Beken (Ned) 485, 3. Simons (Ned) 436, 4. Swets (Ned) 413, 5. Saunders (GBR) 348, 6. van Muylen (Bel) 347, 7. Gowland (GBR) 313, 8. van Dam (Ned) 301, 9. Ruiters (Dui) 274, 10. Everts (Bel) 266.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics

Uw reacties