X

De magische comeback van ‘bronzen’ Glenn Coldenhoff

Zeven keer vallen, achter keer weer opstaan. Zo luidt een Japans spreekwoord dat in vele varianten zijn weg vond naar de (westerse) sportwereld. Het is ook een uitspraak die Glenn Coldenhoff na aan het hart moet liggen. Vanuit een benarde situatie vocht “The Hoff” zich immers terug naar de top.

Wat een overgangsjaar had kunnen worden na zijn zware rugblessure eind 2018 boog de Standing Construct KTM rijder om tot een heuse triomftocht. Vier reekszeges, twee GP overwinningen en een bronzen plak in de MXGP eindstand maakten 2019 tot het beste  ooit voor Glenn. Na 4 GP’s stond de piloot uit Heesch amper 13de. Van een comeback gesproken!


Amper twee weken motortraining had Coldenhoff achter de kiezen vooraleer hij afreisde naar de eerste GP in Argentinië. Operatie “schadebeperking” lijkt goed op schema te zitten. Bij de tweede Grote Prijs in Matterley Basin eindigt Glenn al netjes achtste.

“Eigenlijk heb ik nog héél lang last gehad van die kwetsuur. Zeker drie, vier misschien wel vijf maanden. Nachten lang wakker gelegen. Zelfs voor tijdens dat tweede GP weekend in Engeland waar ik achtste werd, heb ik de hele nacht op een stoel gezeten!”

Rijder en team werken naarstig verder om de verloren tijd en het gebrek aan testen in te halen. In moeilijke omstandigheden, de modderige Grote Prijs van Lombardije in Mantova, pakt Glenn een eerste top-5. Dat zelfde niveau elk weekend halen, is echter nog lastig. “Natuurlijk is het een moeilijke periode geweest, zeker voor mijn team en vooral voor mijn trainingsmonteur. Ik ben een tijdje best negatief geweest en dat hebben ze toch positief moeten oppakken. Uiteindelijk is het dan gigantisch mooi om de mensen die je bijstaan ook als het moeilijk gaat, te belonen met topresultaten,” kijkt Glenn terug.

De Indonesische dubbel-GP leert dat Coldenhoff weer naar zijn beste vorm groeit. Met een vijfde (Palembang) en vierde plaats (Semarang) duikt de 28-jarige coureur de top-7 in. Een fraaie zege tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde kondigt een periode van ongeziene hoogconjunctuur aan. Na een podiumplaats in Lommel volgen eindzeges op de Keiheuvel in Balen, Imola en Zweden. Ook in Turkije en China speelt ‘the Hoff’ een hoofdrol. Hij wint telkens de kwalificatierace en eindigt telkens tweede na Jeffrey Herlings.

“In de tweede manche hier in China zat ik de hele race op kop maar op het einde maakte ik een paar kleine foutjes. Maar ik keek ook naar het totaalplaatje. Ik had mijn zinnen gezet op die bronzen plak! Daar ben ik heel blij mee, dat was waarvoor we waren gekomen. En uiteindelijk stond ik toch weer op het podium. Ik wil iedereen dan ook bedanken: het team, mijn trainingsmonteur, mijn familie en vrienden, mijn vriendin, alle supporters thuis ook! Helaas is mijn vriendin er dit weekend niet bij. Ze kan dus niet met mij vieren maar ik weet dat ze erg trots is en ik mis haar,” besloot Glenn na de laatste WK reeks van het seizoen.


Coldenhoff’s beste WK eindresultaat tot nu toe was een vijfde plek in 2013 in het WK MX2. Ook toen kwam hij uit voor het Belgische Standing Construct KTM van Tim Mathys.

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: shotbyBavo, CDS