X

Dutch Supercross werkt aan sterk deelnemersveld

Wat een geweldig evenement was de Motocross of Nations op het TT Circuit van Assen. Wat een pak mensen trotseerden de kou en regen. De rijders leverden een zware strijd op een loodzware baan. Eindelijk wist Team Nederland eens deze prestigieuze landenwedstrijd te winnen. Glenn Coldenhoff stond aan de basis van het succes met twee glansrijke overwinningen.

 

Jeffrey Herlings, net terug van weer een blessure, was op tijd fit om twee puike uitslagen te noteren. “The Bullit” moest telkens een mindere start goedmaken. Calvin van Vlaanderen reed geweldig en sloot met een uitstekende 10e plaats in de manches goed aan. Was u erbij en ook koud en nat? Dat hoeft op 1,2,3 november bij de Dutch Supercross 2019 niet. Het volgende top evenement, de grootste internationale supercross van Nederland, vindt plaats in de Eurohal in Zuidbroek, achter het bekende V.d. Valk Hotel-Restaurant aan de A7. Net als in Assen zullen ook in Zuidbroek de vrachtwagens aan- en afrijden met grond om een uitdagende SX-baan in de hal aan te leggen. In tegenstelling tot MXoN Assen moet de SX-baan, uitgetekend door de erkende ex-Supercrosser Freddy Verherstaeten, juist hard zijn. Alleen dan kunnen de specialisten in deze tak van de motocross hun sprongen goed maken en de baan snel rondgaan. Supercross is vooral overzichtelijk en spectaculair. De wedstrijdduur is kort. Intensief voor de rijders. Het format is eenvoudig te volgen. De rijders kwalificeren via series, halve finale voor de uiteindelijke finale. De winnaar van de finale staat op de hoogste trede op het podium, is de nummer 1, ontvangt de kussen van de Red Bull girls.

Rijders
Bij de MXoN Assen was het de Est Harri Kullas die in de tweede manche de kopstart nam namens Team Estland en uiteindelijk in die manche de vierde plaats in wacht wist te slepen. Kullas is één van de rijders die zowel buiten, zoals op Assen, als binnen goed uit de voeten kan. Vorig jaar won Kullas de zaterdagavond tijdens de Dutch Supercross. Niet alle motocrossers zijn ook goede supercrossers. Rijders als Tom Koch (D), Dylan Walsh (NZL), Ilker Larranaga (E), Hugo Basaula (POR), Filip Neugebauer (CZ) en Dennis Ullrich (D) zijn voorbeelden van rijders die in Assen reden en deze winter ook tijdens de indoor SX races te zien zijn. De meeste van hen waren eerder in Zuidbroek en worden ook dit jaar weer verwacht. Supercross is overgewaaid vanuit Amerika. Daar komen ook de specialisten vandaan. De vorige uitgave van de Dutch Supercross werd gewonnen door Nicolas Schmidt (USA) op de Castrol Power 1 Moto Base Suzuki. Een team wat weer aanwezig zal zijn tijdens de aankomende negende editie van dit evenement. De man achter het startveld is ex-crosser Sake Lemstra. Lemstra heeft contact met de teams en de rijders. “Met een week na onze wedstrijd de start van de Duitse ADAC SX Cup serie hebben alle grote Duitse teams ondertussen hun deelname aan de Dutch Supercross 2019 bevestigd. De namen van de rijders zijn nog niet bekend omdat de teams zelf nog bezig zijn om SX-specialisten te contracteren. Maar net als voorgaande edities zal er een zeer internationaal en sterk startveld zijn. De rijders die een week later in Stuttgart rijden komen bij ons het seizoen beginnen. Voor hen is de Dutch Supercross een mooie gelegenheid als laatste voorbereiding op het voor hen belangrijke Duitse indoorseizoen”, aldus Lemstra. Drie Nederlandse teams hebben hun bezetting rond. Heli MX Husqvarna zal aantreden met de Amerikaan Steve Mages (SX1) en de Nederlander Jeffrey Meurs (SX2). JBR/JVS Design Alfred Gerrits komt met vier rijders. De Nederlanders Boris Blanken (SX2) en Jeffrey Buitenhuis (SX2 Cup) en verder twee Engelsen Matthew Bayliss (SX2) en Scooter Webster (SX1). MX Team Roelf Sema brengt een sterke bezetting met specialisten uit Frankrijk, Hugo Manzato (SX2), Brice Maylin en Guillaume Brun beide uitkomend in de SX1. Ook Nolan Cordens, de Europees Kampioen SX2 2018, zal de kleuren van Roelf Sema verdedigen. Het Zwitserse HFour Racing komt met Kim Schaffter (CH-SX1), Dylan Woodcock (GB-SX2) en Clement Briatte (F-SX2). Johannes Bikes (D) brengt twee SX2 rijders mee, Andrea Bonifacio (I) en Gabriel Chetnicki (POL). In de komende weken worden alle namen bekend waaronder zeker nog een aantal vedetten uit de USA.

Entertainment
De afgelopen edities bleek de bezetting tijdens de Dutch Supercross ijzersterk en zeer internationaal. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Voor de kenners smullen. Zij weten wie deze jongens zijn en wat die kunnen. Rijders die, behoudens bij top evenementen zoals in MXoN Assen, een MXGP of nu bij de Dutch Supercross, verder nooit in Nederland rijden. De fans weten Zuidbroek dus wel te vinden. Maar ook voor diegene die wat minder met motocross heeft, is de Dutch Supercross en leuk uitje. Naast de spannende races is er veel entertainment. Alle dagen wordt het compleet feest met DJ Willem, Esperando’s, Millstreet Band, de Utlopers en het Legacy dance team. Dutch Supercross, een mooie combinatie van topsport, spektakel, feest en gezelligheid.

Info & Tickets
Alle informatie over de Dutch Supercross is de vinden op de website. Wil je komen, zorg dat je kaarten hebt. Deze zijn online te bestellen via de website of via www.vanplan.nl.

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO