Nederland wint de Sidecarcross of Nations te Schwedt, baaldag voor team België!

Nederland wint de Sidecarcross of Nations te Schwedt, baaldag voor team België!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het Nederlandse zijspancross-team bestaande uit Bax/Stupelis, Hermans/Kunnas en Van Werven/Van Gaalen hebben hun landstitel in de zijspancross geprolongeerd. In het Duitse Schwedt was Nederland ongenaakbaar en zette de tochwel verrassende nummer twee aan het einde van de dag, Estland, op grote achterstand. Team Groot Brittannië mocht als derde plaats nemen op het podium.
Team België had een baaldag. Reeds in de eerste heat hadden Dierckens/Bax mechanische problemen en hierdoor ging het andere Belgische team, Vanluchene/Van den Boogaart, van start vanaf de eerste startrij. Dit bleek echter onreglementair en ondanks dat Vanluchene/Van den Boogaart de eerste heat hadden weten te winnen werden zij net als Dierckens/Bax gediskwalificeerd vanwege het onreglementaire starten. Zeer zuur voor kanshebber België dat vorig jaar ook al zoveel pech kende in de Sidecarcross of Nations en met direct twee keer een DQ achter de naam reeds al na de eerste heat kansloos was voor het podium.

Het Duitse Schwedt was dit maal decor voor de Sidecarcross of Nations. De zanderige piste met reliëf zou de grootste kanshebbers België en Nederland zeker wel liggen. In de kwalificaties ontliepen beide landen elkaar net en mocht België van de beste plekken gaan vertrekken op de zondag met Nederland hier vlak achter.

Heat 1
Dierckens/Bax kregen al nabij het starthek problemen met de toevoer van de benzine en alras besloot men de pits op te zoeken en hun startplek op de eerste startrij af te staan aan het andere Belgische team van Vanluchene. Vanluchene/Van en Boogaart pakte vervolgens de kopstart en men zag het Belgische duo pas weer aan de finish waar men overduidelijk de eerste plek pakte. Dierckens kon uiteindelijk met één ronde achterstand ook deelnemen aan de strijd maar een goede klassering was zo logischerwijs bekeken. Op zich nog niks aan de hand want men mag immers 1 van de 6 resultaten schrappen voor de einduitslag en met de eerste plek van Vanluchene er tegenover leek België nog goed in de race. Echter kreeg men van de jury te horen dat beide teams van België werden gediskwalificeerd daar zij onreglementair aan de wedstrijd waren begonnen. Vanluchene had van de tweede startrij van kiet moeten gaan en mocht ondanks de machinepech van zijn Belgische teamgenoten niet naar de eerste startrij verplaatsen. Zeer zuur dus voor team België die nu met twee keer DQ achter hun naam al kansloos waren voor de eindtitel.
Door de diskwalificatie van eigenlijke winnaar Vanluchene schoof iedereen in de stand een plek op en kwam de winst nu in handen van de Britt Stuart Brown die zijn zoon en team genoot Jake Brown als vierde op de uitslagenlijst zag staan. Nederland werd met Bax/Stupelis tweede en met Van Werven/Van Gaalen vijfde. Outsiders voor het podium, team Frankrijk, kende al reeds in de eerste paar 100 meter pech toen beide teams tot stilstand werden gedwongen daar de Britse bakkenist Joe Millard uit de bak was gevallen. Millard reed met zijn rijder Jake Brown dus nog goed naar voren toe terwijl de Fransen niet verder kwamen dan een tiende en een vijftiende plek. De Esten kwamen met Varik (3e) en Normak (7e) ook goed voor de dag.

Heat 2
Dierckens/Bax deden in de tweede heat wat zij ook zo vaak eerder deden dit seizoen. Zij pakte de holeshot en kregen direct Hermans en Brown achter hen aan. Stuart Brown was in goede doen en stootte Hermans/Kunnas van de tweede plek af. Echter aan het einde van de rit bleek Hermans de lachende derde. Men pakte ineens rap zowel de tweede als de eerste positie af van de concurrentie en men won de heat.
Het tweede Nederlandse team deed ook goede zaken in deze heat. Van Werven/Van Gaalen wisten in de eindfase namelijk nog Brown/Chamberlain te verdringen van de derde plek om deze voor zichzelf op te eisen. In de Nederlandse sandwich zaten dan Dierckens/Bax die tweede zouden worden.
Het tweede Engelse team van Kinge/Grey ging niet lekker rond en zou slechts 20e worden waardoor Nederland de koppositie overnam in de tussenstand.

Heat 3
Hermans/Kunnas pakte voor Nederland de eerste plek na de start en zo zag alles er goed uit en lag Nederland op titelkoers.
Op de finish zouden Hermans/Kunnas dan derde worden en kon men de titel gaan vieren. Nederlandse teamgenoten Bax/Stupelis wisten de race te winnen en pakte hiermee individueel ook de hoogste klassering van de dag en lieten daarmee duidelijk zien dat zij de terrechte Wereldkampioenen zijspancross 2019 zijn. Wederom zat er als in heat 2 een Belgisch team in de Nederlandse sandwich met Vanluchene/Van den Boogaart die een dijk van een inhaal race zouden rijden. Echter voor ‘s landseer was er niks meer te behalen helaas en België zou door het drama van de eerste heat als allerlaatste geklasseerd worden. Voor de overige podium plekken was het zeer spannend. Estland zou uiteindelijk tweede in de daguitlsag worden. Varik/Daiders werden derde in de alles beslissende laatste heat. Doch was men vol drama de uitslag aan het afwachten. Honderden meters voor de finish strandde namelijk het zijpan van de andere Est Gordejev die tot dan toe als negende rondtoerde. Gelukkig voor de Esten kon men juist dit resultaat schrappen en werd men toch wel verrassend tweede in de einduitslag. De Britten wisten nog nét derde te worden in de daguitslag. Jake Brown werd slechts vijftiende na een fikse crash te hebben meegemaakt met het Belgische team van Santermans. Kinge/Grey echter, kwamen nu beter voor de dag als hun twintigste plek eerder en werden 13e waarmee de Britten opgelucht konden ademhalen en men als derde naar het podium mocht.

Zo werd Nederland glansrijk overwinnaar van de Sidecarcross of nations die al reeds na de eerste heat leek beslist door de diskwalificatie van België. Op grote achterstand van Nederland werden de Esten dan dus verrassend tweede met de Britten op de derde plek.

De Sidecarcross of nations 2020 staat gepland voor het Nederlandse Varsseveld waar België na twee edities met pech sterk voor de dag gaat moeten komen op bezoek in het land van de titel-houder.

Daguitslag Sidecarcross of Nations 2019 te Schwedt-GER

Tekst: Emil Bilars
Foto: Stijn Vanoverbeke/WSC

Uw reacties