X

Thomas Ramette kijkt uit naar Dutch SX Zuidbroek

De kreet ‘SX Season Opening’ prijkt niet toevallig op de affiche van de Internationale Dutch Supercross. Net voor de start van de ADAC Supercross en één week voor de SX van Parijs zakken heel wat (Europese) toppers af naar de Eurohal in Zuidbroek. Onder hen drievoudig Arenacross UK kampioen Thomas Ramette!

Samen met Cédric Soubeyras is Ramette één van de absolute vaandeldragers van de Europese Supercross. De JPM Racing Suzuki rijder heeft dan ook een mooi palmares bij elkaar gereden sinds hij definitief voor supercross koos. In Zuidbroek was Thomas echter nog nooit te gast.

“Of Zuidbroek viel samen met een andere wedstrijd of ik was geblesseerd! Dit weekend wordt dus mijn eerste keer. Ik heb vooraf het plan voor de baan gezien en van foto’s en filmpjes zag ik al dat de aarde ook vrij hard. Alles ziet er dus positief uit, voor mezelf was het ook belangrijk om met minstens één race achter de kiezen naar Parijs te trekken.”

RamRam mikt in Groningen voluit op een podium. Na twee opeenvolgende kniekwetsuren kende de sympathieke Fransman een moeilijke zomer. Zijn terugkeer tijdens de SX Tour in Brienon kwam nog net iets te vroeg. Nu zijn alle fysieke besognes van de baan zijn groeit Ramette weer naar zijn beste vorm. “Ik ben zeker ambitieus voor de komende winter! Zuidbroek wordt meteen een prima graadmeter, er zijn ook verschillende sterke Amerikanen ter voorbereiding van Stuttgart.”

De voormalige Europese SX kampioen wil ook voor eigen publiek in Parijs uitblinken. Die Supercross is en blijft de belangrijkste indoorwedstrijd van Europa. “Het is een hele eer om als Fransman geselecteerd te worden voor die race. Je kan het best vergelijken met de Franse MXGP ronde. Iedereen wil er bij zijn, de supporters komen van over het hele land om er een uitzonderlijk deelnemersveld aan het werk te zien. Parijs is bovendien de grootste supercrossbaan van Europa.”

In de La Défense Arena wil Ramette de beste Fransman van de SX Tour zijn en zo dicht mogelijk tussen de Amerikanen eindigen. Later deze winter volgt nog een ADAC SX wedstrijd naast de gebruikelijke Franse races. Begin 2020 staat Thomas opnieuw aan de start in de Britse Arenacross serie. Als het even kan wil hij ook weer in de AMA Supercross aan de slag. “Ik heb contacten om aan de Oostkust te rijden als de Arenacross er op zit. Wedstrijden in de VS blijven in onze discipline natuurlijk de absolute top, nergens is het niveau hoger en je leert er op korte tijd heel veel bij. ”

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s:
MX July