De nieuwe uitdaging van Brian Moreau

De nieuwe uitdaging van Brian Moreau
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Nog voor Moreau echt is doorgebroken in het WK is hij al verhuisd naar de VS. De EMX125 kampioen van 2017 zorgde de voorbije transferperiode dan ook voor een flinke verrassing. Volgend seizoen moet de 17-jarige Fransman mee het tij helpen keren bij het kwakkelende TLD KTM team.

Meestal willen Europese rijders zich eerste bewijzen in de GP’s alvorens de oversteek naar Amerika te wagen. Voor Moreau was het nu of nooit om zijn supercross droom na te jagen. Zijn debuutjaar in het WK MX2 werd er één van vallen en opstaan. Op de Bud Racing Kawasaki toonde Brian zijn potentieel met enkele 8Ste plaatsen maar doordat hij veel viel en fouten maakte, kwam hij in de eindstand niet verder dan een 23ste plaats.

Samen met Brandon Hartranft, Derek Drake en Pierce Brown moet de rappe Fransman Troy Lee Designs een nieuw elan bezorgen. Alleen Hartranft, zesde in het 250SX Oostkust kampioenschap, heeft zijn sporen al verdiend in de Supercross.  Toch liet Moreau vorig jaar in het bijprogramma van de Monster Energy Cup al zien dat hij ook in de SX potten kan breken. Wij spraken met de kersvers ‘expat’ in de VS. Voor de gelegenheid nam Brian niet alleen het woord in het Engels, hij trok zich zelfs meer dan behoorlijk uit de slag.

Mijn complimenten voor jouw Engels!
Brian Moreau:
“Het afgelopen jaar kon ik bij Bud goed oefenen met Mitchell Harrison. Bovendien weet ik hoe belangrijk het is om hier goed Engels te praten en om met iedereen te communiceren, de mensen in het team, mijn teamgenoten, de media…”

Je bent nu fabrieksrijder in de VS, dat is als een droom die uitkomt kan ik me voorstellen. Toch had je ook in het WK goede opties?
Moreau:
“Ik wilde vooral overstappen op KTM. Aangezien dat niet kon in Europa boden ze me de kans om met hen aan de slag te gaan in Amerika. Dat is inderdaad een droom die uitkomt, want ik wilde al heel lang naar de VS. Nu is het zo ver hoewel ik dit seizoen niet de resultaten behaalde die ik zelf wilde. Ik ben super blij dat ik nu hier ben en ik heb nog alles te bewijzen, maar ik zal mijn best doen!”

Jouw sterke prestaties tijdens de Monster Energy Cup vorig jaar moeten zeker de ogen van sommige mensen geopend hebben?
Moreau: “Klopt, vorig jaar reed ik al met Bud  Racing in Las Vegas in de Amateur All-Star class. In de tijdstraining pakte ik toen de pole. Dat was een goed begin, maar in de manches liep het niet zoals verhoopt. Ik denk dat ik vijfde was, toch liet ik zien wat ik in mijn mars heb. Zelfs dit seizoen liet ik zien dat ik soms echt de snelheid had maar ik crashte te veel.”

Doordat je in een fabrieksteam zet, heb je in ieder geval de beste voorwaarden om de volgende stap te zetten.
Moreau: “Dat niet alleen. Ook op persoonlijk vlak zit ik goed. Ik heb het geluk dat ik bij Marvin en Mathilde Musquin kan verblijven. Ik woon in hun huis en ze helpen me waar ze kunnen, daar ben ik echt dankbaar voor.”


Ik heb begrepen dat KTM jou een overeenkomst van twee jaar heeft aangeboden. Zo heb je in ieder geval de tijd hebt om je te ontwikkelen.
Moreau:
“Ik wilde niet naar hier komen voor één jaar komen. Doordat ik nu twee jaar heb, is er tijd om te leren maar ik moet mezelf ook bewijzen. Ik zal alles doen wat ik kan en we zullen zien wat dat oplevert qua resultaten.”

Je hebt de snelheid en je hebt de kwaliteiten om op bepaalde soorten supercross banen zoals je van in Frankrijk gewend bent uit te blinken. De Amerikaanse circuits zijn natuurlijk net iets anders, met grotere whoops vooral. Waar moet je de komende maanden aan werken om klaar te zijn voor het Amerikaanse SX kampioenschap?
Moreau: “
We zijn rustig begonnen. Ik ben eerst motorcross beginnen rijden om te wennen aan de nieuwe motor. De whoops en de typisch SX obstakels zullen zeker het moeilijkst zijn voor mij, daar zal ik veel aan moeten werken. Ik wil echt beter worden, ik weet dat ik beter kan worden als ik er voor werk. Ik heb goede mensen om me heen en dat is echt geweldig!”

Wie wordt jouw trainer?
Moreau: “
Dat wordt Aldon Baker aan de Oostkust samen met Mike Brown. Ze trainen me allebei. Aldon zal me het trainingsprogramma geven en Mike Brown zal er in Californië op te zien dat ik doe wat moet. Ik kijk er naar uit met Aldon te werken want hij is de beste.”


Wat verwacht je zelf van het 2020 seizoen?
Moreau: “Ik ga gewoon de tijd nemen, ik wil laten zien dat ik hier thuis hoor. Ik verwacht zeker goede resultaten, al zal dat eerder in outdoor zijn dan in supercross. Wat betreft het SX kampioenschap zal het in eerste instantie aanpassen zijn, mijn verwachtingen liggen daarom hoger voor de Nationals. Supercross is de uitdaging, daar gaan we aan werken, we hebben in ieder geval alles voor handen -zoals de goede trainingsbanen- om te slagen.”

Wat is het grappigste wat je is overkomen sinds je hier bent verhuisd? Dit is immers een heel nieuw leven voor jou!
Moreau:
“Op zich valt dat wel mee omdat ik nu al een aantal jaar naar hier kom. Het grappigste was dat ik geschokt was toen ik de prijs van de mueslirepen zag! Maar het is allemaal oké, ik ontdek elke dag nieuwe dingen.”

Bedankt voor jouw tijd.
Moreau: “Graag gedaan!”

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: KTM/TLD

Uw reacties