HOT: GasGas komt naar de motocross!

HOT: GasGas komt naar de motocross!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

We berichtten al eerder over de overname van GasGas door KTM. De Oostenrijkers zouden een meerderheidsparticipatie van 60% nemen in GasGas. De Spaanse fabrikant is vooral bekend voor zijn trial- en enduromodellen. Het heeft er alle schijn van dat het merk opnieuw motorcrossmodellen gaat produceren. Dit zou volgende week op de EICMA motorbeurs bekend gemaakt worden.

We schrijven bewust “opnieuw” omdat GasGas al eerder een poging deed om een voet tussen de motorcrossdeur te krijgen. Al in 1989 deden ze een schuchtere poging om ook deze tak van de motorsport te veroveren. Helaas werd het geen succesverhaal want behoudens onze vergissing zijn we nooit een GasGas tegengekomen in het wereldkampioenschap motorcross. Wel kwamen we in lokale wedstrijden af en toe een enduromodel tegen waarvan de verlichting werd gedemonteerd.

Het Spaanse merk ontstond in 1985 uit de ondergang van Bultaco. Twee dealers – Narcìs Casas en Josep Pibernat – zaten plots zonder motoren en sloegen de handen in elkaar om dan maar zelf machines te produceren in hun shop. Dat sloeg aan en al snel kwam er een productiehal in Gerona in de Spaanse autonome regio Catalonië. GasGas won trialtitels met Jordi Tarrés in 1993, 1994 en 1995. Nog succesrijker was Adam Raga. Hij won 2 outdoor en 4 indoor titels. Ook in het WK Enduro wonnen ze 4 wereldtitels.

Met de overname van KTM lijkt het erop dat de positionering van het merk lager zal zijn dan zijn twee andere Oostenrijkse broeders. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal Husqvarna als premiummerk, KTM als massaproduct en GasGas net daar onder in de markt gezet worden. Bovendien zou het merk uitpakken met een fabrieksteam. Of dat in de EMX, MX2 of elders is momenteel niet geweten. Het wordt alleszins een koud kunstje om piloten los te weken uit de vele teams die KTM en Husqvarna ondersteund. Kan de Husqvarnastunt herhaalt worden en wordt GasGas alweer een Oostenrijks succesverhaal? We vernemen het in de komende dagen op de EICMA in Milaan. De belangrijke motorbeurs is er van 7 tot en met 10 november 2019.

Tekst: Danny Hermans
Foto’s: GasGas

Uw reacties