X

Take 5; Gyan Doensen

Het seizoen 2019 zit erop en dat betekent terugkijken maar ook voor uitkijken! In deze Take 5 spreken wij met Gyan Doensen. Deze 11-jarige Limburger mag terugkijken op een goed seizoen met een zesde plaats in het WK, een negende plek in het EMX65 en de vice-titel in eigen land. Wij spraken met de snelle scholier!

MXMag: Een mooie zesde plaats tijdens het FIM Junior Wereldkampioenschap in Italie. Hoe kijk jij terug op deze wedstrijd?
GD: :Dat is zeker een hele mooie plaats, maar er had meer ingezeten. Op de zaterdag liet ik zien dat ik qua snelheid en tijden bij de wereldtop behoor en leek een podiumplaats op de zondag haalbaar. Ik reed zelfs een top drie tijd met de kwalificaties. Op zondag viel ik helaas in de laatste ronde van eerste manche rijdend op P4 plaats en zakte ik terug naar P7. Op de finish kon ik nog een plekje goed maken maar P6 was natuurlijk een teleurstelling. De tweede manche zat ik er met de start goed bij maar kwam ik helaas niet in mijn ritme en kon ik niet laten zien wat er op de zaterdag inzat. Ik werd zevende en dat betekend de zesde plaats overall.”

MXMag: De negende plaats tijdens de EMX65 finale in Loket, was dat een teleurstelling want het WK verliep beter.
GD: “Voor deze wedstrijd hebben we lang getwijfeld op welke motor ik zou gaan rijden. In Loket zelf pas de knoop doorgehakt en besloten dat ik op de trainingsmotor zou gaan rijden. De wedstrijdmotor voelde in alle EMX-voorrondes goed en heb ik zelfs twee keer een podiumplek kunnen pakken. De trainingsmotor voelde in de balans in aanloop naar de finale met rijden iets beter dan met de wedstrijdmotor. Toch hebben we waarschijnlijk de verkeerde keuze gemaakt en allebei de manches zat ik er met de start ook niet bij. Met zo’n sterk deelnemersveld moet je dan alle zeilen bijzetten om erbij te kunnen komen. Beide manches toch goede dingen laten zien maar in de uitslag kwam ik beide manches niet verder dan een tiende plaats.”

MXMag: In het ONK wist jij vier wedstrijden te winnen maar Lotte van Drunen wist de titel te pakken. Vind jij dat erg om van een meisje te verliezen?
GD: “In het begin van het seizoen ben ik niet constant genoeg geweest. Gaandeweg seizoen 2019 zijn we achter bepaalde dingen gekomen waardoor ik lichamelijk soms wat te kort kwam. Hierdoor ben ik op aanraden van mijn trainer bij Doctor Huysmans in Lommel terecht gekomen. Door die dingen aan te pakken betreffende voeding en vitamines zat ik na de zomerstop heel anders in mijn vel. Ik heb inderdaad ook vier wedstrijden kunnen winnen maar helaas te laat in het seizoen om nog kans te maken op het kampioenschap. Lotte is dan ook geen gewoon meisje zoals iedereen wel weet. De tweede plaats is zeker een mooie plek, maar ook de minst fijne plek want je bent vice-kampioen. Maar vooral in de tweede helft van het seizoen heb ik laten zien wat ik kan en ook zeker meetel.

MXMag: Jouw laatste seizoen op de 65cc zit erop. Hoe kijk jij terug op deze klasse?
GD: “Ik heb mooie jaren gehad en veel ervaring opgedaan. Met als hoogtepunt geselecteerd te worden door de KNMV om voor Team NL deel te mogen nemen aan het WK. Het winnen van de Supercross in Dortmund en de “Crossfinals” in Duitsland. Dat laatste is DE wedstrijd in Duitsland waar van alles klasses de top twee per regio naar toe komt. Deze wedstrijd wist ik te winnen en hierdoor won ik een aanzienlijk bedrag aan prijzen. In Nederland heb ik altijd tegen de top aangehikt maar helaas nooit een titel kunnen pakken.”

MXMag: De laatste jaren komt jouw naam steeds vaker naar voren. Jij hebt veel in Duitsland gereden, waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
GD: “Wij hebben in Duitsland gereden vanwege de mooie harden banen die ze daar hebben. Dit gedaan als voorbereiding voor de EMX-wedstrijden en ook denkend aan de toekomst. De ADAC Youngster wedstrijden zijn natuurlijk toch een doel om aan deel te kunnen nemen.”

MXMag: Hoe ziet jouw programma in 2020 eruit?
GD: “In beginsel gaan wij de KNMV Dutch Masters of Motocross combineren met de EMX85 North-West. Daarna gaan wij kijken of het de ADAC wedstrijden worden of het KNMV ONK, afhankelijk van de kalender”

MXMag: Wat is jouw doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
GD: “Komend seizoen is echt een leerjaar, ik ga proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen op de 85 en op de verschillende circuits. Het doel is om in 2021 mee te rijden voor de prijzen. We zijn al een tijdje bezig om een zo goed mogelijk team om mij heen te vormen met als trainer Erwin Robins. Met Eddy van de Hoek van EHR Tuning zijn we zoekende naar de juiste en best passende motor voor mij en zeker niet onbelangrijk met Han Kempers van Ultimate Racing Suspension zijn we aan het kijken om de beste en meest passende vering voor mij en de motor klaar te krijgen. Ik ben door de KNMV geselecteerd voor de nationale selectie in de 85 klasse en heb de NT Talent Team NL-status gekregen voor 2020. We weten waar we aan moeten werken en het seizoen is geslaagd als we deze punten hebben kunnen verbeteren en ik mezelf naar een hoger niveau heb kunnen tillen. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om al mijn persoonlijke sponsors en alle mensen om me heen die me steunen en helpen, op welke manier dan ook, heel hartelijk te bedanken voor hun steun. Mede hierdoor kan ik mijn droom werkelijkheid laten worden.

MXMag: Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij gaan je volgen!
GD: Dank jullie wel.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Leon van der Spank