X

De KTM-rijders over de start van een nieuw seizoen!

Red Bull KTM Factory Racing zal dit weekend op volle sterkte aanwezig zijn tijdens de Britse GP in Matterley Basin. Ook Jorge Prado zal buiten alle verwachtingen aantreden voor zijn allereerste race in de MXGP-klasse.

De achttienjarige Prado vervoegt zijn MXGP-teamgenoten Tony Cairoli en Jeffrey Herlings op de populaire Britse locatie voor wat de tiende Grand Prix op het circuit van Winchester wordt. De MX2-wereldkampioen van 2018 en 2019 rijdt nog geen drie weken na het herstel van een gebroken linker dijbeen maar voelt zich snel en zelfverzekerd genoeg om zich op te stellen achter het starthek.

De Spanjaard, de Italiaan en de Nederlander vormen aantoonbaar een van de sterkste teams in de 64-jarige geschiedenis van de sport met een gecombineerd totaal van vijftien FIM-titels. Cairoli – winnaar van 89 GP’s – is opzoek naar snelheid na een lang herstel van de linkerschouderblessure die zijn campagne van 2019 flink heeft beknot. Herlings – met 86 zeges in de GP’s – heeft een sterk voorseizoen gehad met winst in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om zijn snelheid op te bouwen en alle twijfels weg te nemen na een verstoord 2019.

In de MX2 heeft Red Bull KTM Factory Racing sinds 2004 acht verschillende wereldkampioenen gekroond met de KTM 250 SX-F en in de afgelopen zestien jaar twaalf titels geclaimd. Voor 2020 vertrouwen ze op de achttienjarige Fransman Tom Vialle die in 2019 uitblonk als Rookie of the Year met één overwinning en zes podiumplaatsen en een 4e plaats in het eindklassement. Vialle heeft ook twee overwinningen behaald in het voorseizoen. Hij wordt vergezeld door een andere achttienjarige, Rene Hofer, die van de EMX250 komt en vorig jaar indruk maakte met enkele wild-cards.

Matterley Basin is in het verleden positief geweest voor zowel Herlings als Cairoli die van de top van het podium hebben genoten. Prado moet nog wachten op een eerste overwinning op het golvende Engelse parcours (hij eindigde 2de in 2018) maar Tom Vialle heeft mooie herinneringen aan het uitgestrekte circuit dankzij zijn eerste podiumstek bijna twaalf maanden geleden.

Tony Cairoli:Zoals altijd kijk ik er naar uit om weer een seizoen te beginnen. Ik ben op dit moment niet in de beste conditie, maar word elke week beter en ik werk nog steeds aan de schouder. Mijn verwachting is dat ik altijd op het podium zal staan: we zullen ons daar op richten en bekijken de situatie over de vele wedstrijden van dit jaar”.

Jeffrey Herlings:2019 was het slechtste jaar van mijn carrière en ik heb er van geleerd. Mijn doel dit seizoen is om bij alle twintig races aanwezig te zijn en te proberen te vechten voor het kampioenschap. Mijn mentaliteit is anders. Ik heb het gevoel dat ik niet meer elke race moet winnen. Als ik op het podium kan komen dan is dat goed genoeg en het belangrijkste is dat ik de wedstrijden na afloop kan winnen. Matterley zou een uitdaging kunnen zijn met het weer, maar het is een geweldige baan om het jaar te beginnen en het is bijna een opluchting om er gezond en klaar voor te zijn”.

Jorge Prado:Ik ben echt blij dat ik in Matterley Basin kan zijn en heb de beslissing genomen om te gaan zodat ik een aantal punten kan pakken die misschien belangrijk zijn tegen het einde van het kampioenschap. Ik heb het gevoel dat ik er moet zijn. Ik heb sinds ik geopereerd ben heel hard gewerkt om erbij te kunnen zijn. Ik zal geen risico’s nemen. Ik zit al twee weken op de motor, dus ik verwacht niets. Als je een pauze van twee maanden hebt, dan is slechts twee weken van voorbereiding echt niets. Ik had het gevoel dat ik de laatste dagen wat harder kon rijden en mijn voet op de grond kon zetten. Het team is superblij dat ik er zal zijn. Ik begin mijn MXGP-carrière op een moeilijke manier, maar ik hoop dat ik me na een paar wedstrijden beter zal voelen en meer kan trainen”.

Rene Hofer:Dit is het begin van een spannend seizoen voor mij en een seizoen waarin ik zoveel mogelijk wil leren. Het team heeft me niet onder druk gezet voor resultaten en ik wil gewoon met elke GP beter worden. De overstap naar de fabrieksmotor was niet zo groot als ik eigenlijk had verwacht: ik heb veel vermogen en het was gewoon een kwestie van te wennen aan de vering. We hebben ons zo goed mogelijk voorbereid deze winter. Matterley is een van mijn favoriete circuits: de sprongen op die baan maken het zo leuk. Ik hoop alleen dat het weer goed is.”

Tom Vialle:Ik kijk dit jaar op een grotere manier naar het kampioenschap. In 2019 was het een beetje op en neer voor mij en ik denk dat dat normaal is in een eerste seizoen, maar ik moet consistenter zijn! Het is echt een grote stap om over de titel te praten, maar ik weet dat ik de snelheid heb en het is een nieuwe uitdaging. Matterley is een van de beste plaatsen in het kampioenschap omdat het groot is met mooie sprongen en de starts zijn behoorlijk spectaculair. Ik vind het heerlijk om daar te rijden… als de omstandigheden goed zijn!”

Foto’s: KTM