Voorbeschouwing Dutch Sidecar Masters; ook in 2020 hét nationale kampioenschap met wereldallure!

Voorbeschouwing Dutch Sidecar Masters;  ook in 2020 hét nationale kampioenschap met wereldallure!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Aanstaande zondag 1 maart start in een nieuw meteorologisch seizoen het ONK Zijspancross 2020 als voor de eerste maal het starthek naar beneden zal vallen in St.Isidorushoeve.
De ‘Dutch Sidecar Masters’, zoals het kampioenschap thans heet, mag deze titel met recht dragen.
Alle ‘Masters’ op mondiaal zijspancrossniveau zullen dit seizoen namelijk actief zijn in het Open Nederlands Kampioenschap zijspancross.
Dat maakt ook in de aanstaande nieuwe lente dat de Dutch Sidecar Masters met afstand het meest prestigieuze nationale zijspankampioenschap ter wereld is!

Het zeven rondes tellende kampioenschap wordt afgetrapt op 1 maart in het legendarische St.Isidorushoeve dat na zes jaar gelukkig terug keert op de kalender.
Hierna doet het kampioenschap Lochem aan op 15 maart, Lierop op 22 maart, Halle op 5 april en allicht struikelen de cross-fans over verstopte eieren in Valkenswaard op 1e paasdag, dit jaar 12 april, voor de vijfde ronde van het kampioenschap.
De week hierna volgt de eerste GP Sidecars in het Nederlandse Oss en staat het internationale zijspancircus vanaf dan even in het teken van het WK Sidecarcross 2020.
Echter op Hemelvaartsdag keert een groot deel van dit circus terug op Nederlandse bodem voor de zesde ronde van de Dutch Sidecar Masters als men op 21 mei Rhenen aandoet.
De beste 20 teams uit de punten-stand na Rhenen maken vervolgens op zaterdag 18 juli tijdens de finale op het Zwarte Cross festival uit wie zich na alle 14 verreden heats van 2020 Dutch Sidecar Masters mogen noemen!

 

Sterke en ambitieuze Nederlandse teams in 2020
In 2019 ging de titel voor het eerst in zijn zijspancrossloopbaan naar Koen Hermans die met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset Nederlands kampioen werd door de Dutch Sidecar Masters 2019 te winnen.
Beide heren pakken maar wat graag weer die titel in 2020, echter wordt dat lastig!
Hermans zag bakkenist Musset namelijk vertrekken naar team Bax en vond in de Belg Glenn Janssens een ideale vervanger.
Naast een nieuwe bakkenist start Hermans ook met een nieuwe krachtbron in zijn WSP-zijspan.
In 2020 komen Hermans/Janssens met een door AMS getunde 4-takt in actie op de circuits.
Een trainingsstage in Spanje verliep al reeds naar wens voor Hermans/Janssens en het team lijkt klaar om de Dutch Sidecar Masters-titel in 2020 te kunnen verdedigen.
Echter zal bakkenist Nicolas Musset diezelfde Dutch Sidecar Masters-titel willen behouden en met zijn overstap naar Etienne Bax vindt hij zeker een uitstekende rijder naast zijn zijde om dit doel te bereiken. Team Bax is de regerend Wereldkampioen en dat is niet voor niks. Naast de superieure capaciteiten als rijder heeft Bax de zaken altijd zeer goed voor elkaar en de voorbereidingen op 2020 laten weer niks te wensen over. Hiernaast is Bax gebrand om de Nederlandse titel terug naar Bergeijk te halen op zijn WSP-Zabel en met Musset in de bak staat het pakket ‘team Bax’ weer als een huis. Bax/Musset zullen zeker en vast het vuur aan de schenen leggen bij de concurrentie.
Kaspars Stupelis moet na vorig seizoen bij team Bax dus zijn plek afstaan aan Musset en moest zodoende opzoek naar iets anders.
Lange tijd bleef het stil rondom de sympathieke Letse bakkenist totdat er witte rook verscheen en wel uit de richting van Lochem!
Eind 2019 werd namelijk bekend werd dat Kaspars Stupelis samen met Daniel Willemsen van start gaat in 2020!
Het duo reed in 2003 en 2004 al samen de sterren van de hemel en pakte destijds in deze jaren samen de Wereldtitel.
Nu een ruime 15 jaar nadien zijn de heren vastberaden op een revival en de voortekenen lijken goed.
In Eersel tijdens de seizoensopener voor de zijspannen leek het al reeds op een stuk van de ‘Back to the future’-filmreeks daar de ervaren crossers een dubbele manche overwinning pakte in hun tijdelijke zwarte cross-outfits.
De wedstrijd was niet voor harde punten, maar toch hadden Bax/Musset het nakijken en deed men het publiek terug denken aan de tijd waarin Willemsen/Stupelis net na de millenniumwissel heer en meester waren op planeet ‘zijspancross’.
Waar de twee oudgedienden echt zullen staan in de stand na de laatste heat van 2020 blijft koffiedik kijken.
De gedoodverfde favorieten voor de Nederlandse titel in 2020 echter, team Hermans en team Bax, zijn in ieder geval gewaarschuwd voor de dadendrang van de oude leermeesters die hun streken dus duidelijk niet verleerd zijn!


 Team Hermans/Janssens is klaar om de titel te verdedigen (foto team Hermans)

 

Op 1 maart begint de nieuwe lente, en de lente is juist ook precies de tijd van de bloemetjes en de bijtjes, of in dit geval beter gezegd, de Kikker en de Bij!
Julian Veldman, bijgenaamd ‘the Frogg’, heeft voor 2020 namelijk de Tsjechische bakkenist Ondrej Cermak, alias de bij, weten te strikken. De ervaren Tsjech wilde na een jaar van zware revalidatie dolgraag een keer een seizoen rijden met een echte Nederlandse zand-maestro en met het vertrekken van Janssens naar team Hermans was de weg vrij voor Cermak om in te stappen naast Veldman.
Op een CPD-frame, een nieuw merk uit de hand van onder andere voormalig WHT-bouwer Wim Hones, gaan Veldman/Cermak met het inmiddels vertrouwde Mega-blok de strijd aan en kan men de concurrentie hier en daar zeker flinke steken gaan bezorgen!
Er zijn natuurlijk meer mannen die zich het Nederlandse kaas niet van het brood willen laten eten. Team Van Werven/Beunk bijvoorbeeld die vorig jaar mooi als derde het kampioenschap mochten afsluiten.
Zij zijn op uitnodiging van de Amerikaanse TM-dealer een trainingsstage gaan maken in de VS en hebben daar hun zijspan flink de sporen gegeven. De Amerikanen aldaar bezorgde men flink uitpuilende ogen met zijspancross op mondiaal topniveau! Van Werven/Beunk zullen er alles aan doen om te laten zien dat die derde plek in de eindstand van 2019 zeker geen toevalstreffer was.
Geen Amerikaanse avonturen voor Justin Keuben, maar wel een nieuw hoofdstuk in 2020 met een andere bakkenist. De Litouwer Kostas Beleckas, vorig jaar nog bij de Belg Santermans in het zijspan, zal Keuben gaan vergezellen tijdens de wedstrijden. Elk jaar gaat het niveau van deze gedreven bakkenist weer een stapje omhoog en zo ook geldt dit voor rijder Justin Keuben zelf. Het team is supergemotiveerd om dit jaar definitief de top van de zijspancross te gaan bestormen!
Neef Mike Keuben heeft voor 2020 zijn zinnen gezet op ervaring naast hem in het linker zijspan. Zijn nieuwe bakkenist voor aankomend seizoen is niemand minder dan de Zwitser Meinrad Schelbert die eerder furore maakte met onder andere Andy Burgler en de Duitser Marko Happich.
Ervaring of niet, nu moest Schelbert toch even wennen. Voor het eerst namelijk rijdt hij met een Nederlander en de zandtrainingen waren van dusdanig hoog niveau dat zelfs een voormalige GP-podium klant even moest wennen aan de Nederlandse benadering van het zijspancrossen in het zand. Andersom geeft de ervaring van Schelbert op de hardere pistes dan weer allerlei kleine tips en trics waar Keuben weer mee aan de slag kan.
Beide heren kunnen dus alleen maar samen groeien en met de potentie van de serieus dikke 4-takt Ppower-bom  die men in de VMC heeft hangen moet men niet raar opkijken als ‘Iron’ Mike Keuben nog voor menig verrassing kan gaan zorgen in de Dutch Sidecar Masters.
Wie de schoen past trekt hem aan en zo ook geldt dit voor Iljen Kops die voor dit seizoen de bakkenisten diensten ook in het buitenland heeft gevonden. De Engelsman Paul Horton zal Kops in het linkerzijspan bijstaan in 2020 en de geheel oranje gekleurde combinatie zag er snel uit op eerdere trainingsstages die men deze winter afwerkte in Spanje.
Een absolute outsider van vaderlandse bodem die nog wel eens kan gaan verrassen in 2020 is het jonge team van Tim Leferink/Sam Veldman. Het team won in 2019 met overmacht het NK zijspancross en stapt dit jaar over naar de Dutch Sidecar Masters.
Het nieuwe VMC-zijspan met een door AMS getuned motorblok wist men al reeds in Eersel goed de sporen te geven en de blauwe lichtflits met #75 zou dit jaar nog wel eens menig wenkbrauwen kunnen doen gaan fronsen!

 

Deelname van de Belgische Wereldtop
De meeste weerstand van buiten de Nederlandse grenzen mag men wederom verwachten van met name teams uit België en Engeland.
Vanuit België kommen de vice-Wereldkampioenen van 2019, Vanluchene/Van den Boogaart, zich in de strijd mengen om de Dutch Sidecar Masters-titel.
Het West-Vlaamse team blijft qua rijder/bakkenisten bezetting hetzelfde, echter verandert men wel van frame. Na jaren lang op een VMC te hebben gereden maakt men dit jaar de overstap naar het WSP-frame.
De rest van het rij-pakket blijft hetzelfde en vol goede moed en vertrouwen is het immer sympathieke Belgische team zich aan het voorbereiden op de eerste grote krachtmeting met de concurrentie op 1 maart te St.Isidorushoeve.
Een ander Belgisch topteam dat zich vooraan in de strijd gaat mengen is het team Dierckens/Bax. Dat dit team zich vooraan gaat laten zien is wel haast een zekerheid voor de absolute holeshot-king van de mondiale zijspancross. Men kan er bijna een uurwerk op gelijk zetten of Arne Dierckens is als snelste weg vanachter het starthek!
In 2019 kwam Dierckens in het voorseizoen langzaam aan terug na een lange revalidatie maar desalniettemin kon men in de Dutch Sidecar Masters uiteindelijk een 4e stek noteren in de eindstand. Ook pakte Arne Dierckens en Robbie Bax uiteindelijk zelfs een GP-overwinning in 2019. Die stijgende lijn gaan Dierckens/Bax zeker voorzetten in 2020 en dat maakt deze combinatie een gevaarlijke klant om veel punten weg te snoepen van de Nederlandse concurrentie.
Een derde team uit België dat we vaak in actie gaan zien in Nederland is dat van de snelle schooljuf Kelly Debruyne die wederom samen met bakkenist Jens Mans in 2020 de strijd aan gaat met de andere spannen. Debruyne komt terug van een stevige blessure die zij eind 2019 opliep maar vol goede moed en gedrevenheid staan Debruyne/Mans te popelen om zich weer in de strijd te mengen. Men zal de eerste wedstrijd laten schieten maar vanaf de tweede race te Lochem is men van de partij om het span de sporen te geven!
Normaliter verwachten we ook nestor Kristof Santermans aanwezig in Nederland. Voor dit jaar echter gaat hij echter, volgens beide heren, samen met Elvijs Mucenieks puur voor ‘de fun’ rijden. Elvijs Mucenieks komt terug van een zware blessure en wil het zogezegd dus rustig aan doen. Gevraagd echter naar een eventuele deelname in de Dutch Sidecar Masters-cyclus in 2020 gaf Mucenieks geen antwoord. Dat wil zeggen, de sympathieke in België woonachtige Let zei ‘we zien wel’……
Het verhaal van twee ervaren zijspancrossers met bloed dat stroomt waar het gaat en het antwoord ‘we zien wel’.
Dat antwoord heeft men vaker gehoord in de zijspancross-wereld dus wie weet zien we Santermans/Mucenieks nog ergens aan de Nederlandse baar staan dit seizoen.
De Belgische top-combinatie Sanders/Badaire heeft op dit moment overigens geen aspiraties richting de Nederlandse wedstrijden maar komt naast de WK voornamelijk in actie in de Franse kampioenschappen. Dit uiteraard ook vanwege de nationaliteit van bakkenist Johnny Badaire.


 Vanluchene/Van den Boogaart op een WSP-zijspan in 2020 (foto Stijn Vanoverbeeke)

 

De Engelse topteams zijn klaar om het Nederlandse zand in te duiken
De Engelse Armada in de Dutch Sidecar Masters zal dit seizoen wederom worden aangevoerd door de twee zijspannen van Brett Wilkinson/Ryan Humphrey en Jake Brown/Joe Millard.
De wederom schitterende Diepblauw-roze kleurstelling van team Wilkinson staat garant voor spectaculaire zijspancross. 2019 verliep helaas niet naar wens voor het team en met name de zware rugblessure van rijder Wilkinson gooide al snel roet in het eten. Later liep Wilkinson ook nog eens een ingewikkelde polsblessure op die hem zelfs weerhield om deel te nemen aan de Nations-cross te Schwedt. Het is te hopen voor het immer sympathieke Engelse team dat in 2020 de pechduivel weg blijft. Men is reeds al vroeg met de voorbereidingen begonnen voor 2020 en rijdt bijna alle wedstrijden van de Dutch Sidecar Masters mee. Louter de wedstrijd in Valkenswaard moeten Wilkinson/Humphrey laten schieten door een clash met het Britse zijspancross kampioenschap.
Zo een zelfde schema hebben de absolute verrassing van 2019, Jake Brown/Joe Millard, ook op de planning staan. Het Britse team dat stevige banden heeft met Nederland zal in 2020 aantreden met heel wat nieuwe Nederlandse sponsoren en hiernaast ruilt men  het WSP-frame in voor een VMC-zijspan. De verrassende nummer acht van de wereld van 2019 is klaar om samen met zijn ervaren bakkenist Joe Millard verder door te dringen tot de absolute top van de mondiale zijspancross en zal in de Dutch Sidecar Masters zeker een rol van betekenis gaan spelen.
Vader Stuart Brown, wederom met Josh Chamberlain als bakkenist, zal ook in actie komen in de Dutch Sidecar Masters. Echter kiezen zij ervoor om tot nu toe maar één wedstrijd in te plannen, en wel de tweede wedstrijd op 15 maart te Lochem.
Het Engelse team van George Kinge, die dit seizoen kan rekenen op de ervaren bakkenist Steve Kirwin, zal ook in actie komen in Nederland. Zij hebben in ieder geval de wedstrijd in Lierop op hun vizier staan.

 

De voltallige top 15 van het WK 2019 aan de start in Nederland
Naast teams uit Engeland en België zullen nog wat internationale cracks hun kunsten vertonen op wedstrijden van de Dutch Sidecar Masters
De Est Kert Varik, de huidige nummer vijf van de wereld, zal samen met zijn Finse bakkenist Lari Kunnas in ieder geval ten tonele verschijnen in Lochem. Momenteel is men nog aan het plannen welke wedstrijden het team nog meer zal gaan rijden naast de WK’s in 2020.
De immer goedlachse Italiaan Zeno Compelati, met stip vorig jaar gestegen naar de zevende plek van de wereld, zal ook ten tonele verschijnen in de Dutch Sidecar Masters, wederom samen met zijn Franse bakkenist Bastien Choppin.
Het is op dit moment nog niet 100% duidelijk met welk motorblok de Italiaans/Franse tandem de circuits zal gaan bestieren. Wat team Compelati wel liet weten is dat men voorlopig de wedstrijden in Halle en Valkenswaard rood heeft omsingeld op de kalender.

Naast al deze absolute internationale topteams zullen er nog vele buitenlandse teams de wedstrijden in Nederland beetpakken om hun krachten te meten met de concurrentie alvorens de WK’s van start gaan.
Een team dat dit zeker wil doen, echter net als zo vele teams nog niet kon zeggen welke wedstrijd men precies mee wilde pakken, is het Oostenrijkse team Weiss-Schneider. Na een zeer ongelukkige en langslepende polsblessure lijkt men in 2020 weer te kunnen gaan vlammen op de circuits. De motivatie bij het toch nog jonge Oostenrijkse team is in ieder geval hoger dan ooit!

 

 

Zeven wedstrijden, 14 heats en deelname van de absolute wereldtop maakt dat u als (zijspan)crossliefhebber geen seconde van de Dutch Sidecar Masters 2020 wil missen!

 

Volledige Kalender Dutch Sidecar Masters 2020:
1 maart St.Isidorushoeve
15 maart Lochem
22 maart Lierop
 5 april     Halle
12 april    Valkenswaard
21 mei      Rhenen (donderdag)
18 juli       Lichtenvoorde (zaterdag op het Zwarte Cross festival)

N.B. definitieve deelnemerslijst bij het ter perse gaan van dit artikel nog niet bekend.

Algemene informatie: onk-motocross.nl

 

Tekst:Emil Bilars
Kopfoto: Orangehat.nl (Start St.Isidorushoeve)
Overige foto’s: team Hermans en team Vanluchene

Uw reacties