Alles over Ice One’s high-tech racetrailer!

Alles over Ice One’s high-tech racetrailer!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Structuur, professionalisme en high-tech uitstraling. Het zijn kernwoorden die het Rockstar Energy Husqvarna IceOne team van F1 legende Kimi Raikkonen typeren. Dit seizoen verzet de Fins-Belgische formatie opnieuw de bakens. In Matterley Basin pakte het team van Pauls Jonass en Arminas Jasikonis immers uit met een imposante nieuwe racetrailer!

Een aquarium voor de ene, een super clean racelab voor de andere. Over smaken kan je twisten, maar het uitzicht van hun nieuwe mobiele werkplaats was dan ook nooit waar het om draaide voor IceOne. De Iveco Gregoor trekker en de bestelwagen naast de uitschuifbare trailer ogen vertrouwd toch is deze opstelling een stuk compacter dan voorheen.


Vergeleken met de oude structuur van twee trailers is de nieuwe indeling vrij krap voor twee rijders en een kleine hospitalityruimte. “Het is veel compacter en we moeten zelfs een beetje op zoek naar een nieuwe manier van werken vinden,” legt teammanager Antti Pyrhonen uit.  Maar voor de overzeese wedstrijden hebben we werkruimtes van ongeveer tien bij vijf meter voor twee rijders. Daar kunnen we ons werk wel doen, dus waarom hier niet?”

45 dagen tijdswinst

In de MotoGP en Superbike paddocks waren al eerder vergelijkbare uitschuifbare opstellingen te vinden. Toch ging Pyrhonen niet over één nacht ijs bij de ontwikkeling van dit project. “We probeerden een manier te vinden om de infrastructuur op hetzelfde of zelfs op een hoger niveau te houden, maar om manuren te winnen”, merkte de Fin op. “De MXGP kalender is lang en met veel overzeese races wat ons verplichtte om na te denken over hoe we als team tijd kunnen winnen. Voordien hadden we de hele racestaff al op donderdagochtend ter plaatse voor een GP. Dat was nodig om alles op één dag op te bouwen. Terwijl onze focus eigenlijk ligt op het echte werk in de werkplaats in Lommel, of tijdens de trainingen en tests met de rijders.”

De Expandable Trailer van het type EO waarop de mobiele Rockstar Husky MXGP werkplaats is gebaseerd, is 13,6 m lang en heeft vloeroppervlak van 62 vierkante meter. Vooral de tijd om op te stellen, overtuigde het team. De vrachtwagenchauffeur zorgt met een druk op de knop dat de high-tech trailer in twintig tot dertig minuten klaar staat voor gebruik. Met dank aan de ingebouwde hydraulica. Rekening houdend met de gewonnen reisdagen voor de monteurs is de winst enorm. “Ik heb berekend dat we op deze manier vijfenveertig à vijftig ‘mandagen’ winnen, die we terug kunnen investeren in het werk in de werkplaats,” zegt Antti.

Nederlandse know-how

Voor de realisatie van dit technologische hoogstandje ging Pyrhonen aankloppen bij het Nederlandse Expandable Trailers. De innoverende trailerbouwer uit Eersel, opgericht in 2015, is een spin-off van trailerverhuurspecialist Becx Verhuur. Eigenaar Michiel Becx heeft overigens zelf een hart voor motorsport. Met Becx Competition werd hij in januari 16de in de Dakar. Weliswaar in het truck klassement maar ook met Iveco. In zijn geval de Trakker! Ondanks de ervaring van Expandable was het een race tegen de klok om alles op tijd klaar te krijgen voor de eerste MXGP.


“We zijn vorig najaar vrij laat begonnen, moet ik zeggen. Daardoor kwamen vrij dicht bij onze deadline,” verduidelijkt Antti. “Voor de eerste GP’s was hij 80% klaar. Door de break in de kalender na Valkenswaard konden we alles wel afwerken.” De klinische, witte uitstraling van de nieuwe IceOne trailer vormt een groot contrast met de modderige omstandigheden tijdens veel wedstrijden. Zeg maar, zoals in Matterley Basin en Valkenswaard. “Het is nog steeds motorcross en we moeten accepteren dat-ie vies wordt,” lacht Pyrhonen. “Ik ben blij, de monteurs en de rijders ook, net als onze partners. Natuurlijk is het gloednieuw en met alles wat nieuw is moet je de technische kant bekijken. We zullen een paar GP’s nodig hebben vooraleer alles perfect werkt.”

Het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing MXGP team zal voor bepaalde GP’s nog wel met een aparte hospitalitytruck uitpakken. Dat het team grote stappen heeft gezet de afgelopen jaren blijkt ook uit deze clip waarin de racetrailer uit 2013 te zien is. Nu Kimi “Iceman” Raikkonen de lat in de MXGP weer wat hoger heeft gelegd, rest alleen de vraag of er nog teams zullen volgen.

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s:
JP Acevedo, Expendable-trailers

Uw reacties