De droomstart van Liam Everts!

De droomstart van Liam Everts!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Niks zo vervelend dan te moeten pauzeren als je lekker op dreef bent. Liam Everts (15) weet er alles over. De zoon van Stefan Everts kende een fantastisch begin van zijn 2020. Liamski won in Lacappelle-Marival en Hawkstone Park maar maakte vooral indruk in de EMX.

Zijn dubbele reekszege in de EMX125 in Matterley Basin was al straf. Toen hij één week later schitterde in de EMX250 was dat zo mogelijk nog straffer. De jonge KTM rijder kwalificeerde zich in Valkenswaard niet alleen vlot, hij overtrof er ook ruimschoots de verwachting. Everts werd er zesde in de eindstand. Vooral zijn knappe tweede manche sprak tot de verbeelding. Na een slechte start, ver buiten de top twintig, remonteerde hij sterk tot de zesde plaats.


Redacteur Andy sprak met Liam over zijn EMX250-debuut en zoveel meer.

In je eerste race in de EMX250-klasse en eindigde je meteen zesde in algemeen. Daar moet je echt blij mee zijn, kun je me door de manches praten?
Liam Everts: “In de eerste manche, had ik niet de beste reactie aan het hek. Ik was ongeveer achtste, maar ik kwam vrij goed door en werd na een tijdje vierde. Ik vocht met een aantal jongens en Gianluca Facchetti passeerde me in de laatste ronde. Daardoor ik eindigde als zevende. Het was goed, ik was er behoorlijk blij mee. In de tweede manche had ik een hele slechte start, ik zat buiten de top twintig maar ik going direct aan de slag. Ik volgde Florian Lion aan en kwam tot in zijn wiel. Uiteindelijk denk ik dat hij een beetje moe werd, ik kon hem zo voorbij om als zevende te finishen. Doordat Kay (De Wolf) helaas een penalty kreeg, eindigde ik als zesde. Op die manier een plaats beter eindigen, is  niet hoe je het wilt, maar ik werd in ieder geval zesde in het algemeen. Daar was ik inderdaad echt blij mee.”

Een goed resultaat behalen na een goede start is één ding, maar de manier waarop je in de tweede manche door het pak bent gekomen. Zeker omdat er veel snelle rijders tussen zaten, dat moet je veel vertrouwen geven. Hoe voelde het om zo vlot passeren?
Everts: “Dat was leuk. Ik had gewoon mijn tempo en ik ging door. In de laatste twee ronden had ik nog wat reserve in de tank, sommige jongens niet. Zo kon ik in de laatste ronden nog twee plaatsen goed maken.”


Je bent nog steeds vrij klein, maar je groeide al veel en won aan kracht tegenover vorig jaar.  Om nu al zesde te worden op de 250 moet een flinke opsteker zijn voor de toekomst?
Everts: “Tja, de groei is niet zo gul geweest bij mij! Mijn fysiek is echter goed in orde en ik ben echt voorbereid. Ik werk ook veel aan mijn rijtechniek net zoals Jorge Prado dat deed. Ik probeer gewoon naar hem te kijken. Als hij het kan, waarom zou ik het dan niet kunnen? Ik bedoel, Jorge is als een rolmodel voor mij. Het echt tof om zo’n voorbeeld te hebben.”

Waarom is uitgerekend Prado jouw voorbeeld?
Everts: “Hij is klein, een beetje kleiner dan de rest. Maar hij doet het toch maar. Hij kan ook nog altijd winnen nog steeds en hij maakt echt indruk op mij”.

Hoe voelde het om in de eerste manche te strijden met Kay de Wolf? Ik was er een paar jaar geleden bij in Loket toen je op de 85cc zat. Op dat moment was Kay een stuk sterker dan jij.  De voorbije winter kon hij zich helemaal toeleggen op de kwartliter terwijl jij tussen de 125cc en de 250cc wisselde. Het moet leuk zijn om te zien dat je zoveel progressie maakte?
Everts: “Dat duel met hem was wel oké ja. Natuurlijk zit Kay ook in een fabrieksteam. Het was leuk om met hem te strijden, hij was wat sneller op het einde en hij verdient ook waar hij nu staat. Mensen zien dat niet maar hij heeft ook superhard gewerkt om zo ver te geraken.”


Vorig jaar was er wat speculatie of je al meteen voor de EMX250 zou kiezen. Uiteindelijk heb je besloten om nog een jaar in de EMX125 te blijven. Hoe dicht stond je bij die beslissing en wat gaf finaal de doorslag?
Everts:
 “Op dat moment was ik niet zo groot en vlotte het nog niet echt. Als ik nu de beslissing had moeten nemen, denk ik dat ik het op dezelfde manier zou doen als nu. Ik denk dat het leuk is om met de 125cc te rijden, om te leren wat het is om vooraan te rijden en wedstrijden te leiden met die druk van rijders achter jou. Maar Valkenswaard ging heel goed, daarom wil ik zeker meer EMX250-rondes doen. Dat het zo vlot zou gaan in de EMX125 als in Matterley Basin had ik trouwens ook niet verwacht. We blijven dus verder werken voor meer mooie resultaten”

Wat vond je van de baan in Valkenswaard? Het zag er zwaar uit!
Everts: “Zaterdag was het in ieder geval erger. In de tweede manche was het eigenlijk goed, ik verwachtte dat het iets slechter zou zijn. Het was nog steeds zompig zand, best oké vond ik, het had zeker erger kunnen zijn.”

Door de Coronacrisis is het sowieso onmogelijk om ver vooruit te kijken en te plannen. Waar ben je de laatste tijd zoal mee bezig?
Everts: “Dat is zo, zeker na Valkenswaard keek ik er naar uit om meer EMX250 races te rijden. We moeten zien hoe dat nu loopt natuurlijk. Ik concentreer me nu op mijn fysieke trainingen en daarnaast is er altijd wel genoeg om te doen hoor! Volgende week lanceren we mijn nieuwe website. Daar vind je al mijn nieuws, foto’s, film en je kan er ook leuke merchandising kopen. Ik heb ook pas m’n eigen Youtube kanaal geopend dat je hier vindt.”

Ik heb me laten vertellen dat je zelf ook handig bent op de computer om ontwerpjes te maken en zo?
Everts: “Dat klopt! Ik vind het wel cool om logo’s en designs te maken. Sommige van de ontwerpen in de webshop heb ik dan ook zelf gemaakt. Dat is wel vet want dan wordt het allemaal toch persoonlijker. Eigenlijk ben ik met het designen op de computer al een tijdje bezig. Jeremy Seewer heeft me enkele jaren geleden wat aangestoken met die hobby. Het gaat steeds beter om te maken wat ik voor ogen heb maar af en toe zit ik toch vast. Dan is het wel handig als ik raad kan vragen aan iemand als Jeremy.”


We hebben op sociale media al wat spulletjes van jouw webshop kunnen zien. Het valt op dat de items niet de typische fan-merchandising is.
Everts: “Goed gezien! Als jonge piloot sta je toch dichter bij leeftijdsgenoten of kinderen die op kijken naar iemand die ouder is en iets cool doet. Ook om de cross wat breder bekend te maken hebben we gekozen voor spullen als een brooddoos, een puzzel, een bedsprei en T-shirts voor kids. Naast de gebruikelijke fanitems die voor iedereen zijn natuurlijk.”

We kijken ernaar uit. Bedankt voor jouw tijd Liam.
Everts: “Graag gedaan!”


Tekst: Andy McKinstry / Tom Jacobs
Foto’s: Gino Maes / FB Liam Everts

 

Uw reacties