Marnicq Bervoets over de Valkenswaard kansen van Jago Geerts

Marnicq Bervoets over de Valkenswaard kansen van Jago Geerts
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

MX2 WK leider Jago Geerts begon overtuigend aan zijn Nederlandse GP. De Monster Energy Yamaha fabrieksrijder snelde naar de kopstart en pakte de kwalificatiezege met meer dan 14 seconden bonus op rivaal Tom Vialle. Morgen krijgt Geerts dan ook een uitgelezen kans om voor het eerst de Grote Prijs van Valkenswaard op zijn naam te schrijven!

Teammanager Marnicq Bervoets was zelf twee keer de beste in Valkenswaard. Zijn 19-jarige poulain was vooraf al torenhoog favoriet. Na zijn sterke optreden vandaag ligt een tweede opeenvolgende overwinning nog meer in de lijn der verwachtingen. Geerts staat immers met de rode leidersplaat aan de start én de omloop ligt hem perfect.


Marnicq Bervoets:
“Elk weekend is belangrijk. Dat wisten we natuurlijk ook voor het seizoen al. Vorig jaar eindigde Jago derde in het WK, en de WK MX2 wereldkampioen Jorge Prado ging over naar de MXGP. Dan is de kans groot dat je elk weekend kan meestrijden voor een GP overwinning. Daar heeft iedereen hard naartoe gewerkt.”

Misschien wel voor het eerst start Jago nu als favoriet aan een wedstrijd. Is dat een nadeel?
Bervoets: “Zo zou ik het niet stellen. Je houdt die zege wel in het achterhoofd uiteraard. Vlakbij huis is het zo goed als een thuiswedstrijd met veel Belgische supporters. Als je dat tot een goed einde kan brengen, geeft dat extra voldoening. Daarom beschouw ik het eerder als een positieve stimulans.”

Jago ligt alvast op schema door de pole die hij vandaag veroverde. Dat geeft allicht vertrouwen.
Bervoets: “Hoe Jago daar tegenaan kijkt, moet hij zelf maar bepalen. Zelf vind ik dat je maar beter als eerste naar het starthek kan gaan! Ze verwachten nog veel regen dan is het toch een troef dat je als eerste je plaats achter het hek mag kiezen.”


Wat zal morgen de doorslag geven?
Bervoets:
“Valkenswaard is een heel zware omloop, en zeker nu. Een ritme vinden dat je aan kan houden is cruciaal. In dergelijke races maakt iedereen fouten maar je moet toch proberen de fouten te beperken. Daarnaast is de fysieke conditie heel belangrijk. Altijd de controle houden en toch de reflex te hebben om goed te anticiperen als het dreigt verkeerd te gaan.”

Jago heeft een vliegende start genomen in zijn WK campagne. Kan je überhaupt zo’n kampioenschap managen?
Bervoets:
“Nee, dat is niet aan de orde. Ik denk dat het WK MX2 een open kampioenschap. Ook met verschillende nieuwe namen die zich laten gelden. Denk maar aan Mikkel Haarup vorige week, of Rene Hofer die een knappe entree maakte in Matterley Basin. Dit weekend zijn er misschien andere namen. Je moet gewoon constant vooraan zitten, elke GP opnieuw.”

De eerste klap is een daalder waard, zeggen ze in Nederland?
Bervoets:
“Bah, wat nu gebeurt is geen verrassing. Iedereen wist dat dit er zat aan te komen voor Jago. Hij is één van de favorieten. Over bijkomende druk is dan ook geen sprake.”


Wie weet kan jouw poulain al naderen op jouw palmares. Je won hier twee keer?
Bervoets:
“'(Wijzend naar Jago.) Wat ik in interviews over hem zeg, boeit Jago niet zo.  (lachend) Daar  luistert hij toch niet naar! Maar Valkenswaard was wel helemaal mijn ding, het was een circuit waarop ik me echt kon uitleven. Ik heb hier veel goede herinneringen, haalde vaak het podium en won zowel in de 250cc als de 500c. Hopelijk zitten we morgen ook in het winnende kamp!”

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: CDS / ShotbyBavo / Yamaha Racing

Uw reacties