Techniek: de onmiskenbare voordelen van watervrij koelmiddel!

Techniek: de onmiskenbare voordelen van watervrij koelmiddel!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Waterloze koelvloeistof is anders dan gewone koelvloeistof omdat er geen water in zit. Voila! Waterloze koelvloeistof bestaat uit dezelfde basisglycolen als gewone koelvloeistof maar werkt heel anders zonder het water. Er zijn een paar waterloze koelvloeistofbedrijven die het product vervaardigen maar slechts één merk is sterk betrokken bij de motorcrossindustrie en levert wereldwijd. Dat merk is Evans Waterless Coolants. Wij nemen dit product onder de loep!

Het kookpunt van waterloze koelvloeistof is 180° graden Celsius en het bevriest bij – 40° graden. In plaats van zich uit te zetten wanneer het bevroren is – zoals bij water – neemt het volume van de koelvloeistof af. Uw motor moet dus al op een erg koud plekje op Antarctica geparkeerd staan om te bevriezen.

Wereldkampioen Tim Gajser gebruikt Waterless Engine Coolant van Evans.

Waterloze koelvloeistofadditieven takelen niet af zoals bij gewone koelvloeistof. Stabiele additieven worden aan de waterloze koelvloeistof toegevoegd, zodat de koelvloeistof nooit slecht wordt. Het maakt niet uit of de vloeistof nog in de verpakking zit of in uw radiator, ze moet nooit worden vervangen.

Kookpunt

Watervrij koelmiddel bouwt geen stoomdruk op in het systeem. Er is een gematigde drukopbouw van zeven procent vloeistofuitzetting. Dat betekent dat als je de radiatordop opent als de koelvloeistof heet is, er slechts een paar soeplepels vloeistof kan opborrelen. Met andere woorden: er is niet voldoende druk aanwezig waardoor je niet bang hoeft te zijn van brandwonden aan je handen en/of aangezicht. Het moet gezegd worden dat als er nog restwater in het systeem zit (meer dan 3 tot 5 procent), er toch stoomdruk ontstaat.

Als je waterloze koelvloeistof in je systeem te laag staat en je hebt geen extra waterloze koelvloeistof bij je op de cross, maak je dan geen zorgen. Je kunt zonder problemen water of gewone koelvloeistof aan het systeem toevoegen. Als er water wordt toegevoegd, gedraagt het zich net als gewone koelvloeistof en verliest het de voordelen van de waterloze koelvloeistof. Wil je nadien weer van de voordelen genieten van watervrij koelmiddel dan dien je alles af te tappen en weer te vullen met het juiste product.

LEES MEER  MON: Geen maat op Sem Taspinar

Prep Fluid

Evans heeft een zogenaamde “Prep Fluid” in omloop gebracht. Dit hygroscopisch reinigingsmiddel gebruik je om een koelsysteem met conventioneel koelwater te reinigen en klaar te maken voor het gebruik van waterloze koelvloeistof.

Een aantal waterloze koelmiddelen corroderen met een toevoeging van slechts 3 procent water. Een waterloze koelvloeistof die voldoet aan de ASTM-norm kan tot 10 procent water bevatten en toch zijn corrosie-werende eigenschappen behouden. Evans Waterless Coolant beschermt nog steeds met maximaal 60 procent water. Echter zorgt het toegevoegd water ervoor dat het koelmiddel niet levenslang gebruikt kan worden en slecht wordt na een paar jaar.

In zware wedstrijden waar het terrein modderig is, is het mogelijk dat de modder de radiatoren verstoppen waardoor de luchtstroom en de motorkoeling wordt beperkt. Gewone koelvloeistof zal dan gaan koken. Als je de motor dan niet laat afkoelen en blijft rijden zal je de motor beschadigen. Met waterloze koelvloeistof zal de motor goed blijven draaien, ook met een beperkte luchtstroom. Het is wel mogelijk dat de plastic onderdelen in het koelsysteem, zoals de impeller (KTM) of fittingen die de radiatorslangen bij elkaar houden, kunnen smelten. Als deze onderdelen van kunststof zijn gemaakt en u langdurig in extreme omstandigheden rijdt, vervang dan deze door metalen onderdelen. Deze setjes worden o.a. gemaakt door Boyesen.

Het HRC Honda Dakar Team scheurt door de woestijn met Evans Waterless Coolant.

Honda Racing Corporation

Wanneer u stoombellen krijgt in de cilinderkopkanalen, duwt de damp de vloeistof weg van het metaal op die plek waardoor de temperatuur van het metaal met honderden graden verhoogt. Dit veroorzaakt detonatie, een vervormde cilinderkop en lekkende koppakkingen. Deze hete plekken ontwikkelen zich niet met Evans waterloze koelvloeistof, omdat de waterloze vloeistof altijd in contact staat met het metaal om het af te koelen.

LEES MEER  MON: Van der Werff klasse apart in damesklasse

Om de voordelen van waterloze koelvloeistof ten volle te kunnen benutten, moet het koelsysteem volledig worden afgetapt of mag maximaal drie procent water bevatten. De beste manier om dit te garanderen is om de aftapbout te verwijderen en vervolgens de slang bij de pomp af te trekken. Blaas nu perslucht in de vulopening van de radiator. Zet de slang en de aftapbout er weer in en giet één of twee kopjes waterloze koelvloeistof of prep vloeistof in de radiator. Tap het vervolgens af en blaas het koelsysteem weer uit voor de eindmontage en het vullen van de koelvloeistof.

Gajser en Brabec

Het HRC Honda MXGP Team is al enkele jaren actief met Evans Waterless Coolant. Tim Gajser werd er zelfs al enkele keren wereldkampioen mee. Ook in de woestijn heeft het product zijn nut. De zware races in het zand en met een motor die urenlang zwaar belast wordt is Evans Waterless Coolant de beste bescherming voor uw motor. Het HRC Honda Team won dit jaar de Dakar Rally met Ricky Brabec.

Evans Waterless Coolant kan u bestellen via de webshop van evanscoolants.nl

Uw reacties

Ook te lezen

 • MON: Van der Werff klasse apart in damesklasse

  MON: Van der Werff klasse apart in damesklasse

  Afgelopen zondag reed de damesklasse de zesde wedstrijd om het kampioenschap tijdens de cross georganiseerd door MAC Wanssum. Op het circuit van Cuijck waren er geen verrassingen in de daguitslag. …
 • Strattom nieuwe sponsor Gregoire en Van Hamond

  Strattom nieuwe sponsor Gregoire en Van Hamond

  Een nieuwe sponsor is natuurlijk altijd fijn om te verwelkomen. Zowel Dean Gregoire als Kash van Hamond krijgen de rest van het seizoen extra steun. Strattom zal de jeugdcrossers ondersteunen …
 • Alfarizi breekt een vinger voor thuiswedstrijden

  Alfarizi breekt een vinger voor thuiswedstrijden

  Geen ideale voorbereiding voor Muhammad Delvintor Alfarizi die afgelopen weekend in Maggiora geblesseerd is geraakt. De Honda-rijder heeft tijdens de Italiaanse Grand Prix een vinger gebroken. Dit betekend een lastige …
 • Spies heeft de oorzaak van de rugklachten gevonden

  Spies heeft de oorzaak van de rugklachten gevonden

  Eerder dit jaar moest Max Spies al wedstrijden aan zich voorbij laten gaan door rugklachten. Tijdens de Grand Prix van Italië raakte de Duitser betrokken bij de valpartij in de …