X

Gautier Paulin over het virus, MXGP en de MXoN!

Terwijl we geduldig wachten tot we het virus verslaan dat een wereldwijde pandemie heeft veroorzaakt, is het interessant om te zien hoe elk individu met deze ongekende situatie omgaat. Voor rijders als Monster Energy Yamaha Factory MXGP’s Gautier Paulin is het isolement geen probleem.

“Persoonlijk ben ik niet ver weg van mijn normale leven,” zei de 30-jarige MXGP-ster, “In de winter is dat voor mij zo. Ik zie niemand, ik ga niet uit, ik feest niet, ik doe niets anders dan eten en slapen, familie en training. Dus op dit moment is het enige verschil dat ik mijn familie niet zie. Ik heb alles wat ik nodig heb om fit en in vorm te blijven en om te trainen in elke situatie, of dat nu binnen of buiten is. Ik kan nog steeds mijn volledige fysieke training voortzetten, natuurlijk, ik moet alles aanpassen omdat ik iemand ben die zoveel mogelijk buiten wil sporten, en ik ben al zo sinds ik een kind was, maar samen met mijn trainer hebben we het plan aangepast, maar ik ben nog steeds aan het trainen in de zone die ik wil.

In tegenstelling tot de meeste andere gemotoriseerde sporten, is de MXGP erin geslaagd om twee rondes van de 2020-serie te voltooien, dit tot verrassing van Paulin die momenteel vijfde is in het kampioenschap. “Ik zag dit aankomen, niet een grote pandemie als deze, want niemand kon zich dit voorstellen, maar voordat ik vertrok naar de eerste GP vertelde ik mijn vrouw om gewoon alles te verzamelen wat we nodig hebben voor de baby in geval van nood, omdat we altijd onderweg zijn. Voor het geval we ergens vast komen te zitten wilde ik er zeker van zijn dat we alle behoeften voor de kleine hebben”.

“Ik was eigenlijk verbaasd om de eerste twee GP’s te rijden en nog meer toen we verwachtten naar Argentinië te gaan. Na Valkenswaard hadden we om 22.15 uur een vergadering met alle teamleden en het was op dat moment dat we ons allemaal realiseerden dat dit serieus was. Ik besloot direct te stoppen met rijden voor mijn eigen veiligheid en ook voor de veiligheid van de monteurs.

De uitbraak van het coronavirus heeft zeker roet in het eten gegooid voor vele topatleten die hun hele jaar grondig hebben gepland op basis van de 20 wedstrijden op de kalender. “Het zal een zware uitdaging zijn omdat ik vorige winter heel vroeg ben begonnen met trainen, maar ik zal oké zijn”, verzekerde hij, “we kunnen niets veranderen aan wat we nu aan het doen zijn we moeten het gewoon dag voor dag nemen omdat we niet weten wat er van dag tot dag zal gebeuren, of we nog steeds binnen zijn opgesloten of dat we naar buiten kunnen. Het is duidelijk dat de volgende GP gepland is voor Rusland op 7 juni. We hebben nog twee maanden, maar wie zegt dat het zal gebeuren? Ik blijf me dus gewoon op mezelf concentreren en hoe dan ook zal ik in vorm zijn. Dit is wat ik moet doen voor mijn werk, voor mijn doel en eigenlijk hou ik ervan om toch fit te blijven, dus eigenlijk maak ik het beste van deze gekke situatie.”

De promotors van het FIM-wereldkampioenschap motorcross houden de situatie voortdurend in de gaten en passen de kalender waar mogelijk aan. Op dit moment zijn er nog 18 ronden over die zich uitstrekken tot november. “We moeten nu zes GP’s op rij rijden en acht in een heel klein tijdsbestek”, zei hij, “dit is nog nooit eerder gebeurd. Hoe het team er mee om zal gaan, vooral met het seizoen dat in Argentinië of Indonesië of op dat soort plaatsen eindigt, wordt het iets heel anders.”

Van de zakelijke kant, het is echt een big deal. Maar voor mij is het belangrijkste dat al mijn jongens gezond blijven, en dat mijn hele familie gezond blijft. Naast alle sportieve en zakelijke zaken, concentreer ik me alleen op de essentiële kant hiervan en dat is om iedereen veilig en gezond te houden. En dan voor de sportkant, ik ben er zeker van dat het een voordeel voor mij zou zijn omdat ik fit ben, en ik zal me er op voorbereiden.”

Op de nieuwe kalender zal ook het grootste en meest spectaculaire motorcross evenement van het jaar, de Monster Energy FIM Motocross of Nations, plaatsvinden in het midden van het seizoen. “Er zijn zoveel dingen die we willen doen, maar nu kan het niet met de problemen die het virus heeft veroorzaakt. De Motocross of Nations in het midden van het seizoen heeft voor mij geen zin. Het is altijd al aan het einde van het seizoen geweest en het evenement is als een groot geschenk voor iedereen die van motorcross houdt. We vieren het einde van het seizoen om te bewijzen welke natie de beste motorcrossers heeft.”

De vraag is ook hoe vlug de rijders weer op snelheid kunnen komen als de wereld weer op gang komt en of het veilig is om weer te rijden, maar Paulin heeft er alle vertrouwen in dat hij klaar is om weer te beginnen zodra hij zeker weet dat iedereen veilig is. “Ik hou van de motor dus voor mij is het geen stress om weer te mogen rijden. Mijn motor is klaar en ik ben klaar. Op dit moment is mijn grootste zorg wat er gaat gebeuren als we naar Rusland moeten voor de derde wedstrijd met het coronavirus. Mijn grootste zorg is hoe we kunnen voorkomen dat we ziek worden als we weer gaan reizen en racen, want dit wordt net als pokeren.

Positief is dat Gautier Paulin en zijn vrouw Clementine in mei vorig jaar hun eerste kindje hebben verwelkomd en dat hij te midden van alle drama’s van dit moment een gevoel van rust en vrede heeft. “Ik ben zo gezegend met alles wat ik nu heb. Al mijn mensen en mijn familie zijn veilig en ik kan genieten van deze momenten om mijn kleintje te zien groeien. Het is echt leuk. Het is het beste cadeau dat ik ooit heb gehad, en ik heb het gevoel dat het elke dag een nieuw cadeau is waar ik ongelofelijk dankbaar voor ben”.

Foto: Yamaha Racing