X

VIDEO: Thuistraining met Tim Gajser

Hoe cool is dit?! Je kan nu thuis meetrainen met drievoudig wereldkampioen motorcross Tim Gajser. HRC Honda’s team HRC fysio, Filippo Camaschella maakte een opname van zijn training met Tim. In deze sessie ontdek je eenvoudige maar effectieve oefeningen om fit en gezond  te blijven in deze quarantaineperiode.

De training van Filippo met Tim Gajser zie je hieronder:

Gasjer beantwoordde ook enkele fanvragen over fitness en hoe hij zich voorbereidt op een normale motorcrossweek.

Hoe verloopt jouw training thuis?
Tim Gajser: “Alles is eigenlijk heel normaal. Ik heb thuis een gym, dus ik train normaal, maar  uiteraard zonder motor. Het is echt moeilijk omdat we thuis moeten blijven. Ik heb nu al meer dan twee weken niet meer met de motor gereden. Hopelijk komen we snel door deze moeilijke tijd heen en beginnen we weer met de wedstrijden.”

Train je elke dag thuis?
Gajser: “Ja, twee keer per dag, één keer in de ochtend en dan in de middag. Ik hou me aan mijn plan en hoewel ik me een beetje heb moeten aanpassen, probeer ik evenveel te trainen als voorheen. Ik wil in goede conditie blijven omdat we niet weten wanneer we gaan beginnen met de wedstrijden, maar ik hoop dat we snel beginnen.”

Normaal gesproken heb je een exacte datum wanneer je weer gaat racen, of het nu een week of drie maanden is, je weet wat je moet doen en wanneer je klaar moet zijn. Is het moeilijk om te trainen zonder een exact doel?
Gajser: “Ja, het is moeilijk, maar het is voor iedereen hetzelfde. Ik probeer mezelf bezig te houden en hard te trainen. Dat het belangrijkste en het enige wat ik echt kan doen.”

Hoe belangrijk is fysieke fitheid?
Gajser: “Ik denk dat fysiek fit zijn het belangrijkste is. Als je niet in goede conditie bent, kun je de motor niet vasthouden omdat de motor groot en krachtig is, dat moet je dus aankunnen om 35 minuten lang twee manches te rijden. Het is echt belangrijk om je voor het seizoen goed voor te bereiden en zelfs tijdens het seizoen hard te blijven werken om de conditie die je aan het begin van het seizoen hebt opgebouwd in stand te houden. Dus ja, het is heel, heel belangrijk.”

Hoe ziet je planning tijdens een (normale) week er uit?
Gajser: “In principe is mijn schema voor de week dat ik veel loop, fiets en aan indoor roeien doe. Ik doe daarnaast krachtoefeningen in de gym. Onder normale omstandigheden, niet nu vanwege het COVID-19 virus, train ik twee keer per week op de motor. Dus dinsdag en donderdag motortraining en dan is vrijdag meestal een racedag om naar een wedstrijd te gaan. Natuurlijk rijden we dan in het weekend op zaterdag en zondag, waardoor ik in principe vier dagen op de motor zou zitten dan.  De andere dagen waarop ik aan hardlopen, fietsen of roeien of in de sportschool doe bestaan uit één trainingssessie in de ochtend en één sessie in de namiddag. Zo houd ik mijn lichaam in vorm.”

Hoe zit het met het herstel?
Gajser: “Herstel is echt belangrijk, vooral voor ons. We hebben zo’n 20 wedstrijden in een seizoen, dus bijna elk weekend racen we. Daarom is het echt belangrijk om na de wedstrijd van zondag, goed te herstellen op maandag. Je moet fit zijn voor het volgende weekend en de accu’s na de wedstrijden weer opladen, want je bent moe en leeg na de GP. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Soms is je lichaam moe en is het beter om een beetje tijd vrij te nemen, dan te gaan trainen. Als je moe bent, doe je de juiste training niet en dat is niet goed. Als je te veel traint of je lichaam te verdrijft, is het niet goed. Je moet de balans vinden tussen training en rust bewaren, dat is de beste manier.”

Hou je je hartslag in de gaten als je traint?
Gajser: “In principe heb ik het deze winter geprobeerd. Ik heb geprobeerd te rijden met de hartslagband en ik denk dat mijn gemiddelde hartslag ongeveer 178 en maximaal 190 was. Maar natuurlijk is dat anders voor iedereen. Mijn hartslag zal dan ook anders zijn dan de jouwe. Het is nuttige informatie, maar je kunt het niet echt vergelijken tussen de ene persoon en de andere.”

Geniet je nog steeds van het rijden zelf, of zie je het ondertussen meer als een baan?
Gajser: “Ik geniet echt van het rijden en dat is voor mij het belangrijkste, om te houden van wat je doet. Als je iets doet zonder liefde, dan zal het succes niet komen. Omdat je het doet vanwege een andere reden. Ik hou er echt van om op mijn motor te rijden, sinds ik twee en een half jaar oud was. tot nu toe! Hopelijk zal ik dat plezier in de toekomst blijven houden. Alle sportmensen hebben we sowieso geluk, dat we iets kunnen doen dat een passie. Ik heb niet het gevoel dat motorcross mijn job is want ik amuseer me zo op de motor. Ik ben een gelukzak dat ik mijn sport zo kan beoefenen en dat ik dit kan delen met onze fans.”

Tekst: HRC Honda/Tom Jacobs
Foto:
shotbyBavo