X

Vijf minuten met Ray Van Gelder

De immer goedlachse Ray Van Gelder (11) begon alweer vijf jaar geleden spelenderwijs met motorcross. En dat deed Ray zo goed dat hij nu één van de te volgen talentjes is van zijn lichting. Vorig jaar werd hij bijvoorbeeld vijfde in de EMX65 Noordwest kwalificatieregio en stond nationaal geregeld op het podium. 

Ray is afkomstig uit Heukelum (Gelderland) en maakt ook deel uit van de KNMV jeugdselectie. Zijn belangrijkste onderscheiding tot nu toe was waarschijnlijk de ONK vice-kampioenstitel 65cc Grote Wielen die hij in 2018 behaalde na Damien Knuiman. Vorig seizoen stond van Gelder ook tweede in het ONK tot hij een ongelukkige armblessure opliep. De Heli MX-Husqvarna coureur zou dit jaar de EMX65cc combineren met het ONK 65…


Om op te warmen schotelen we Ray enkele snelle vragen voor!
Favoriete rijders? Jeffrey Herlings, James Stewart, en Stefan Everts
Favoriet circuit: Ik heb er meerdere! Lelystad, Emmen en ook Sverepec in Slovakije
Motor: Husqvarna TC 65 /85
Van waar jouw passie voor motorcross, hoe en wanneer ben je begonnen?
Ray Van Gelder:
“Toen ik 6 jaar was hadden mijn broers een oud crossbrommertje. Daar mocht ik een keer op rijden, al snel kwam er een 50cc KTM. Dan volgde de 65cc kleine wielen en nu dus grote wielen.”
Wat is voor jou zo leuk aan cross?
Van Gelder: “Het springen en zo hard mogelijk gaan. Harde banen vind ik heel leuk, maar zware technische banen liggen mij ook wel.”

Leukste/minst leuke herinnering?
Van Gelder: “Mijn leukste herinnering is toch wel toen mijn vader als verassing mijn eerst motor had gekocht. Mijn minst leuke was dat ik tijdens de laatste training voor de EMX finale in Loket de kop van mijn bovenarm afbrak. Dat was in Genk en het gebeurde buiten mijn schuld om wat het extra zuur maakte…”
Tegen welke rijder(s) rij je het liefst? 
Van Gelder: “Damian Knuiman en Asthon Boughen, een Engelse jongen die ook in het ONK rijdt.”

Is er iemand behalve jouw ouders die je met trainen of die tips geeft voor het rijden?
Van Gelder: “Ja zeker, dat is mijn trainer Coen van Haut.  Ik wil ‘m zeker bedanken voor zijn tijd en inzet.”

Hoe loopt dat voor jou om school en motorcross te combineren?
Van Gelder: “Ja dat gaat wel goed. Als ik een EMX wedstrijd of een KNMV selectietraining  moet doen, krijg ik vrij maar dan is er extra werk voor thuis. Zo blijf ik gewoon bij met mijn werk op school.”

Favoriete vak op school?
Van Gelder:
“Gymnastiek!”

Hoe reageren andere kinderen als je zegt dat je aan motorcross doet?
Van Gelder: “Dat verschilt nog wel eens. Of ze vinden het mooi en reageren leuk! Maar er zijn er ook die gelijk raar doen en zeggen dat het niks voorstelt om te crossen en het onderschatten.”

Wat zijn jouw volgende doelen?
Van Gelder:  “Dit jaar zijn er geen EK wedstrijden meer dus misschien beter om meteen naar volgend jaar te kijken. Dan stap ik over op 85cc. In de eerste plaats wil ik me dan kwalificeren voor de Dutch Masters en ga ik voor een top-5 in het ONK.”

Welke sponsors wil je graag bedanken?
Van Gelder: 
“Ik ben al mijn sponsoren heel erg dankbaar voor hun steun groot en klein. TNM Vastgoed, Galvin, HeliMX, Prox Racing Parts, Konijnenburg wielen bv, Snoek centraalstofzuigsystemen, MotoAir filters, VHM, RR Racing, BO Motorolie, Hollandskleur, Dutchpower Racing , Shot Race Gear,  natuurlijk ook Van Haut MX Coaching én de KNMV. Ik ben heel dankbaar dat ik ook dit jaar weer deel uitmaak van de KNMV selectie en mag deelnemen aan de trainingen.”

Tekst: Max Decoster
Foto’s: Floris van den Elsen